Gazetekars

Kars’ta UMKE Eğitimi

Ulusal Medikal ve Kurtarma Ekibi (UMKE) 2011 yılı Eğitim Programı dahilinde, 3 ilden katılım gösteren 30 UMKE görevlisine 6 gün boyunca Temel Modül Eğitimi verildi.

17 Mayıs 2011 Salı 07:27

Kars’ta UMKE Eğitimi

Erzurum UMKE Bölge eğitimcilerinden İbrahim Esen, Fatih Yücetan Gedikli, Sıtkı Ulaş’ın eğitmenliğini yaptığı ve Kars, Ardahan, Iğdır UMKE görevlilerinin katılım gösterdiği eğitim programının ev sahipliğini Kars üstlendi.

Eğitim Tipi Sağlık Ocağı Eğitim Salonu’nda düzenlenen 2 günlük teorik ve pratik eğitimin ardından, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait mesire alanında kursiyerlerin gece şartlarına da uyum sağlayabilmeleri amacıyla 4 günlük kamp eğitimi düzenlendi.

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Türkiye’nin afet türlerinin büyük bir kısmından az ya da çok miktarda etkilendiğini kaydederek, UMKE’nin önemini vurguladı ve şöyle konuştu:

“Ülkemizde deprem ağırlıkta olmak üzere, heyelan, su basması, çığ düşmesi ve benzeri olaylar sonucu oluşan yıkım ve kırımlar küçümsenmeyecek oranda fazladır. Yapılan istatistiklere göre, 1900’lü yılların başından bu yana doğal afetler nedeniyle yüz bini aşkın insanımızı kaybettik. Bu gibi durumlarda kazazedelere yardımcı olmak tabi ki sağlık çalışanlarımızın da başlıca görevidir. Bu amaçla kurulmuş olan UMKE, yurdumuzda başta deprem olmak üzere, yaşanabilecek olası afetlerde hizmet vermek amacıyla iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış gönüllü ekiplerden oluşmaktadır. Bu ekipler en kısa sürede enkaza yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, en hızlı ve güvenli şekilde hastanın naklinin sağlanması ve nakil sonrasında gerekli tüm hizmetlerin sunulması için çalışmaktadır. Bu yolla da afetlerde ölüm ve sakatlıkların kabul edilebilir sınırlara çekilmesi hedeflenmektedir. Biz de olası afetlere karşı ilimize düşen payı yerine getirmek amacıyla ekibimizi kurduk ve gerekli malzemeleri temin ederek eğitimlerimize başladık.”

UMKE kursiyerlerinin geçtiğimiz 6 gün içinde çok ciddi ve disiplinli bir eğitime tabi tutulduğunu belirten Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, eğitimin kapsamını şöyle özetledi:

“İlimiz dahil olmak üzere, 3 ilin UMKE görevlilerinin katılımıyla gerçekleşen programda afet durumlarında gerekli olacak temel eğitimler kursiyerlere verildi. Afet ve olağandışı durumlara genel bir bakışın ardından , bu durumlarda sağlık risk yönetimi, UMKE tanımları, afet lojistiği gibi genel afet bilgisi modülü kursiyerlere anlatıldı. Bunların haricinde yine çok önemli olan afet ortamında ekip çalışması ve yönetimi, stres ve çatışma yönetimi, liderlik ve motivasyon, afet psikolojisi, olay yeri güvenliği, medikal çanta, temel ve ileri yaşam desteği eğitimi teorik ve pratik olarak verildi. Ayrıca sağlık çalışanlarımıza temel kampçılık, afet ve olağan dışı durumlarda hayatı idame ettirme ve fiziki kondisyon, triaj, afet tatbikat eğitimi yanında hasta sabitlenmesi, sedyeleme, taşıma ve haberleşme teknikleri öğretildi. Eylül ayında 9 ilin katılacağı geniş kapsamlı bir bölge kampı düzenleyeceğiz ve yine bu kampa Kars ev sahipliği yapacak.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER