Gazetekars

KAÜ Tıp Fakültesi öğrencileri TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Üniversite ve Üzeri Yarışması Finaline katılıyor

Kafkas Üniversitesi'nden Tıp Fakültesi öğrencileri Hamza Ekici ve Burak Aydın, Doç. Dr. Zihni Onur Uygun danışmanlığında, TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Üniversite ve Üzeri Yarışması Finaline katılıyorlar.

23 Ağustos 2024 Cuma 11:03

KAÜ Tıp Fakültesi öğrencileri TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Üniversite ve Üzeri Yarışması Finaline katılıyor

Kafkas Üniversitesi'nden Tıp Fakültesi öğrencileri Hamza Ekici ve Burak Aydın, Doç. Dr. Zihni Onur Uygun danışmanlığında, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına yönelik yenilikçi bir çözüm olarak sundukları projeleriyle ön elemelerden geçerek, 2-5 Eylül tarihlerinde Antalya’da yapılacak olan TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Üniversite ve Üzeri Yarışması Finaline katılıyorlar.

SMAgnet isimli ekip, "Nanomagnetik Temelli SMA Hızlı Ön Tanı Kiti" adlı projeleri ile SMA hastalığının, gelişmiş cihazlar kullanılmadan, basit bir mıknatıs ile ön tanısını kolaylaştırmayı hedeflemektedir.

SMA, kas zayıflığı ve felç belirtileri ile karakterize olan, genetik kökenli ve ilerleyici bir motor nöron hastalığıdır. Ailesel erken tanı ve doğum öncesi taramalar büyük önem taşımaktadır. Ancak mevcut tanı yöntemleri hem maliyetli hem de uygulanması zor olduğundan, bu alanda daha pratik ve ekonomik çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ekibin geliştirdiği proje, SMN-1 ve SMN-2 genlerinde meydana gelen mutasyonların tespiti için manyetik nanokompozitler kullanarak genlerin ayrıştırılmasını ve böylece SMA'nın hızlı bir şekilde ön tanısının konulmasını hedeflemektedir. Bu yenilikçi yaklaşım sayesinde, SMA hastalığının tanısı daha düşük maliyetle, hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilecektir. Projenin potansiyeli sadece tıp alanında değil, aynı zamanda genetik ve biyoteknoloji sektörlerinde de büyük bir yenilik yaratabilecektir.

Ülkemizde üretilebilecek olan bu tanı kiti, yeni bir teknoloji patenti kazandırma potansiyeline sahiptir ve SMA gibi tehlikeli bir hastalığın erken teşhisi konusunda toplumsal farkındalığı artıracaktır. Hamza Ekici ve Burak Aydın'ı bu önemli başarılarından dolayı tebrik eder, TEKNOFEST finalinde kendilerine başarılar dileriz.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER