Gazetekars

KAÜ'den ISO Kursları

Kafkas Üniversitesi Kars Meslek Yüksekokulu tarafından, öğrencilere yönelik “ISO 22000 Gıda Güvenliği (HACCP) Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 19011 Kalite sistemleri tetkik kılavuzu eğitimi” düzenlendi.

02 Haziran 2011 Perşembe 10:32

KAÜden ISO Kursları

Kars’ta üçüncü kez düzenlenen sertifika programına KAÜ Kars Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya öncülük etti.

Kafkas Üniversitesi Konukevi Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya, bu kursların amacı öğrencilerimizi iş hayatına daha iyi ve donanımlı bir şekilde hazırlamaktır, dedi.

Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü : “Gıda İşleme Bölümü öğrencilerimizi iş hayatına daha iyi ve donanımlı bir şekilde hazırlamaktır. Ayrıca iş müracaatlarında istenen bir belge olması nedeniyle mezun konumuna gelen öğrencilerimizin, bu sertifikaları temin etmelerini sağlayarak, iş bulmalarında yardımcı bir etken görevi de görmekteyiz. Öğrencilerimiz; gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, gıdaların muhafazası, güvenli üretimi ve tüketiciye sunumu konusunda uzman kişiler tarafından aldıkları bilgileri iş hayatında da uygulayacaklardır. Özellikle mezun konumunda olan öğrencilerimiz ISO 22000, ISO 9001 ve ISO 19011 sertifika programlarının okulumuz bünyesinde açılması için yoğun bir talepte bulunmuşlardır. Bu sertifika programları ile öğrencilerimiz iş hayatlarında, kayıt tutma, analiz yapma, işletmelerde kritik kontrol noktalarını belirleme konularında daha bilgili ve üretimin her aşamasında meydana gelebilecek tehlikeleri önceden öngörerek gerekli tedbirleri alabileceklerdir.

Sağlıklı beslenmek insan yaşamının en önemli öğesidir. Gıda Maddeleri (hammaddeden- sofraya gelinceye kadar geçirdiği aşamalar), sağlıklı yaşamayı etkileyecek faktörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle gıda ürünlerinin güvenliği çok önemlidir. Tüketiciler bu konuda her geçen bilinçlenmekte, ürün satın alırken teknolojiden faydalanan, hijyen ve sanitasyon koşulları en üst seviyede olan işletmelerde üretilen ürünlere yönelmektedir. Tüketiciler, üretici firmalarda ürünler konusunda olduğu kadar gıda güvenliği sistemi hakkında da yeterli bilgiye sahip kişilerin çalışmasını istemektedirler. İşletmeler sürekli olarak hijyenik şartlara uygun üretim yaparak, tüketiciye sunmak istiyorlarsa Gıda Güvenliği Kontrol Sistemini kurmalı ve sürekliliğini sağlamalıdır. Bunun sağlanmasında yeterli bilgi ve sertifikaya sahip elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Düzenlenen bu sertifika programları bu ihtiyacı karşılamada önemli bir yere sahiptir."

ISO 22000, ISO 9001, ISO 19001 Kalite Yönetim Sistemleri sertifika kursu vermek üzere İstanbul'dan ilimize gelen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Uzmanları Aylin Denli ve Aydın Aşan da şunları belirtti:

"Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi: Gıda üretiminde, gıda güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak talebidir. Bunu sağlamak için Gıda Güvenliği Kontrol Sistemi kurulmak zorundadır. HACCP (Hazard Analysis of Critical Points), Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları işte bu ihtiyaca cevap veren bir yönetim sistemidir. HACCP, güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla, düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır. Bir gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında; tehlike analizleri yaparak, gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi bir problemi oluşmadan önleyen sistemdir. Geleneksel son ürün kontrolüne dayanan sistemlerden faklıdır. Üretimin her aşamasında kritik noktalar belirleyerek son aşamaya kadar kontrol eden bir sistemdir. Tarladan sofraya kadar gıda zincirinde bulunan her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistemidir. Uluslararası kabul görmüş HACCP prensiplerine dayalıdır. ISO 22000 Sistemi; Kalite yönetim, HACCP sistemi ve iyi üretim uygulamaları (GMP) olmak üzere üç ana unsurdan oluşan kuralların kapsadığı gıda güvenliği yönetim sistemidir. Güvenli gıda sistemi hemen her ülkenin gıda ile ilgili yasa ve tüzüklerinde geçtiği için, gıda ithalatında ve ihracatında da aranılan koşullardan birisi olmaya başlamıştır. İthalatta ve ihracatta gıdanın ithal veya ihraç edildiği ülke tüzüklerine uygunluğunun sağlanması ve bunun ispatı için firmadan ISO 22000 (HACCP) belgesi aranmaktadır. ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi Standardı; bir ürünün üretiminden ya da hizmet sunumundan, müşteriye ulaştığı yere kadar her süreçte müşterinin beklenti ve gereksinimlerini karşılayarak kaliteyi güvence altına alan, tüm bu süreçlerde müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir standarttır.”

 Ayrıca Beyoğlu Danışmanlık kuruluşu tarafından eğitim sonunda yapılan anket sonucunda ise katılım sağlayan öğrencilerin eğitimden memnuniyet analizi ortalamasının %95 in üzerinde olması ise eğitimi veren baş denetçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

kau.jpg

Facebook'la Yorumla
Yorum Yap
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER