Gazetekars

Kaybedilen Değerlerimiz

Kars’ta kaybettiğimiz kültürlerden biri de hamam… Tarihi Muradiye ve Topçular Hamamı’nın kapatılarak kaderine terk edilmesi, hamam kültürümüzü de yok etti.

01 Eylül 2010 / 08:02

Kaybedilen Değerlerimiz

Karslı bayanların hamam kültürü araştırma konusu oldu. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmayla, kadınların hamamları temizlik amacından çok birer eğlence merkezi gibi gördükleri, buradaki eğlencelerini 'felekten gün çalma' olarak nitelendirdikleri belirlendi.

 

Araştırmada, özellikle erkek evlatlarını evlendirmek isteyen annelerin gelin adaylarını hamamda beğendiklerini kaydeden uzmanlar, “Yıkanma gerekçesiyle gidilen hamamda kadınlar evde yaptıkları yemekleri müzikler eşliğinde yiyor. Bazı kadınlar, hamam tasını yada tencereyi darbuka gibi kullanarak diğer kadınları neşelendiriyor. Hamam keyfi saatlerce süren kadınlar, kuru yemişler eşliğinde çaylarını içiyor" dedi.

 

Kadınların hamam sefasını 'Felekten gün çalma' olarak değerlendirdiklerini kaydeden uzmanlar, "Lüks evlerde oturan bayanlar bile ayda bir kez mutlaka hamama gidiyor. Genelde kapalı ve tutucu olarak bilinen çevrede kadının kendini rahatlıkla gösterebildiği tek mekan hamamdır. Evlenme çağı gelen oğlanın annesi hamamda, genç kızları tek tek süzer. Beğendiği kızın önüne sabun atar ve o kızdan getirmesini ister. Kızın yürüyüşünü dikkatle izler. Herhangi bir özürü var mı diye kontrol eder. Daha sonrada kızın ne kadar kuvvetli olduğunu tespit için sırtına kese attırır. Kızın da evlenme isteği varsa oğlan annesini iyi yıkayarak gönlünü çalar'' diye konuştu.

 

Gelenek halindeki hamam kültürünün bir zamanlar Karslı hanımların vazgeçilmezleri arasında bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, ''Hamam kültürü Kars’ta çok değişiktir. Toplu halde gidilen hamamlarda bayanlar çalgı eşliğinde gönüllerince eğlenme olanağı bulur. Yanlarında getirdikleri yemekler arasında yaprak sarmalar, zeytinyağlılar, ardından meyve, çerezler yenir. Gülüp söyleyip oynarken yıkanma daima ikinci planda kalır" dedi.

 

Ne yazık ki tarihi hamamlarımızın kaybından sonra Kars’ta sona eren hamam kültürü, Kars’ın meşhur hamamcılarını da iş değişikliğine zorladı. Şimdiler de ise tarihi özellikleri olmayan hamamları askerler ve öğrenciler dolduruyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER