Gazetekars

Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik erimesi tedavisi, hastalığın ilerleme seviyesine ve hastanın şikayetlerine göre farklılık gösterir.

21 Aralık 2022 Çarşamba 12:23

Kemik Erimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik erimesi tedavisi, hastalığın ilerleme seviyesine ve hastanın şikayetlerine göre farklılık gösterir. Kemik erimesi tedavisi sürecinde hastanın son 10 yıl içerisindeki kemik sağlığına ilişkin geçmişi son derece önemlidir. Kemiklerde kırık ya da benzeri türden deformasyonların oluşması öngörülmüyorsa kemik erimesi tedavisi, mineral ve vitamin desteği ile sürdürülür. Bu tarz durumlarda doğru bir beslenme programının oluşturulması gerekir. Kemiklerde kırık oluşmasının olası görüldüğü durumlarda ise büyük oranda tedavi süreci çeşitli ilaçlardan destek alınarak planlanır. Söz konusu ilaçlar, bifosfonat adı verilen özel bir etken içerir.

Kemik Erimesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik erimesi ya da bir diğer adıyla osteoporoz, kemikte bulunan kolajen liflerinin işlevini yerine getirmemesi sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kemikte bulunan kolajen lifleri mineral ve kalsiyum tuzlarını içerir ve dolayısıyla kemik erimesi tedavisi kapsamında söz konusu bileşenlerin vücuda alınması hedeflenir. 

Kemiklerdeki kolajen lifleri, özellikle yaşlanmaya bağlı olarak zayıflar. Dolayısıyla kemik erimesi sorunları, çoğunlukla yaş ilerledikçe ortaya çıkar. Kolajen liflerinin olması gereken işlevi yerine getirmemesi kemik yapılarının güçsüzleşmesi anlamına gelir. Güçsüzleşen ve zayıf düşen kemikler, kırılmaya veya benzeri türden deformasyona karşı korunmasız durumdadır.

Kemik Erimesi Nedir?

Kemik erimesi, kolajen liflerinde yaşanan mineral ve kalsiyum tuzu eksiklikleriyle beraber ortaya çıkan ve çoğunlukla yaşlanmaya bağlı olarak gelişen bir sağlık sorunudur. Büyük oranda kemik yüzeyinde süngerimsi dokuların gelişmesi biçiminde ortaya çıkar. Bu durum genel anlamıyla kemiğin içerisinde çeşitli boyutlarda boşlukların bulunması anlamına gelir.

Kemik erimesi tanısı, hastalığın kemik üzerindeki fiziksel belirtiler sonucunda gelişiyor olması nedeniyle çoğunlukla görüntülü tetkik yöntemleriyle konulur. Kemiklerde ortaya çıkan kırık veya çatlak gibi deformasyonlar, kemik erimesinin en önemli bulgularıdır. Vücudun farklı bölgelerindeki kemiklerde bu tarz durumlar gözlemlenebilir.

Bununla birlikte kemik erimesine bağlı olarak gelişen çatlak veya kırıklar büyük oranda;

  • Kalça kemikleri,
  • Bel bölgesinde bulunan kemikler,
  • El veya ayak bileği kemiklerinde

Gözlemlenir. Kemik erimesi sorunundan korunmanın en etkili ve verimli yöntemi vücudun ihtiyaç duyduğu protein ve mineral desteğini sağlamaktır. Ayrıca beslenme düzeninin doğru şekilde planlanması, yaşlanmaya bağlı olarak gelişen kemik erimesi sorunlarını minimalize eder.

Kemik Erimesinin Belirtileri Nelerdir?

Kemik erimesi tedavisine, hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte hızla başlanmalıdır. Hemen her türden sağlık sorununda olduğu gibi kemik erimesinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Bununla birlikte hastalığın erken döneminde dikkat çeken bir belirtiyle gelişmediğini söylemek mümkündür.

Dolayısıyla kemik erimesi sorunlarının erken dönemde teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin planlanması son derece zordur. Özellikle risk altında olanların düzenli olarak kemik yoğunluğu testi yaptırması hastalığın erken dönemde teşhis edilmesini sağlayabilir. Ayrıca bu testlerde kemiklerde kırılma veya çatlak gibi oluşumların tespit edilmesi gerekir.

Osteoporozun ilerleyen dönemlerinde ise bazı fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Söz konusu belirtiler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemiklerin erimesine ya da eğrilmesine paralel olarak kişinin gözle görülür ölçüde boyunun kısalması,
  • Çoğunlukla çarpık biçimde gözlemlenen duruş bozuklukları,
  • Omurgada gelişen fiziksel deformasyonlara bağlı olarak ortaya çıkan yoğun ve şiddetli bel ağrıları,
  • Gözlemlenebilir ölçüde kamburlaşma,
  • Gündelik yaşamda son derece basit biçimde gerçekleştirilen hareketler sonucunda gözlemlenen kırılma veya çatlama gibi deformasyonlar,

Bu durumların tamamı kemik erimesinin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan bulgulardır. Erken dönemde hastalığın teşhis edilebilmesi, belirtilerden çok görüntülü tetkik cihazlarıyla mümkündür.

Kemik Erimesinin Nedenleri Nelerdir?

Kemik erimesinin nedeni, çoğunlukla ilerleyen yaştır. Bununla birlikte kişinin yaşamı boyunca yeteri kadar protein, vitamin ve kalsiyum desteğini almamış olması da osteoporozun ortaya çıkmasında önemli düzeyde rol oynar. Özellikle kalsiyum, D vitamini ve fosfor eksikliği, kemik erimesinin gelişiminde ön plana çıkan etkenlerdir.

Ayrıca osteoporoz genetik etkenler nedeniyle de gelişebilen bir sağlık sorunudur. Kemik erimesinin nedenleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • D Vitamini, fosfor ve kalsiyum eksiklikleri,
  • Genetik faktörler ve genetik olarak yatkınlık,
  • Östrojen ve testosteron eksiklikleri,
  • Hareketsiz hayat biçimi,
  • Yaşın ilerlemesi,
  • Yoğun alkol ve sigara kullanımı

Tüm bunlara ek olarak menopoz dönemine giren kadınlar da önemli ölçüde osteoporoz tehlikesi altındadır.

Kemik Erimesine Karşı Nasıl Önlem Alınabilir?

Kemik erimesine karşı alınacak en etkili önlem vücudun ihtiyaç duyduğu; kalsiyum, Vitamin D ve fosfor desteğini sağlamaktır. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımından uzak durulması osteoporozun gelişmesini engeller. Bununla birlikte kafein alışkanlıklarının da düzenlenmesi gerekir. Ayrıca beslenme düzeninin sağlıklı, çeşitli ve sistematik olması da kemik erimesinden korunmanın en önemli bileşenlerindendir.

Özellikle çocukluk döneminde kemik gelişimi oldukça kritiktir. Kemik, temel olarak yaşayan bir dokudur. Çocukluk dönemi ise kemiklerin gelişimi açısından oldukça önem arz eder. Dolayısıyla çocukların, kalsiyum açısından zengin bir beslenme düzeniyle yetişkinlik dönemine hazırlanması, ileride yaşanabilecek olası osteoporoz sorunlarına karşı alınabilecek en etkili önlemdir.

Kemik Erimesi Tedavisi

Kemik erimesi tedavisi, farklı metotlar kullanılarak yapılır. Burada hastanın genel sağlık sorunu, hastalığın ilerleme durumu ve hekimin belirlediği yol haritası son derece önemlidir. Bununla birlikte osteoporoz tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntem, vücudun ihtiyaç duyduğu ve yaşlanmaya bağlı olarak karşılayamadığı vitamin desteğini sağlamaktır.

Vitamin, mineral, kalsiyum ve fosfor desteği, büyük oranda takviye edici gıdalardan sağlanılabilir. Buna ek olarak beslenme alışkanlıkları da düzenlenmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin yoğun olduğu besinler tercih edilmelidir. Kemiklerin kırılması, çatlaması ya da benzeri deformasyonların oluşması durumunda ise bifosfonat içerikli ilaçlar kullanılır. Söz konusu ilaçlardan bazıları, damar yolu ile uygulanır.

Kemik Erimesi Tedavisi Sonrası Yaşam

Kemik erimesi tedavisi sonrası yaşam, birçok açından düzenlenmelidir. Tedavi sürecinde istenilen sonuçların alınması tedavi metoduna paralel olarak sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesiyle mümkündür. Bu noktada beslenme düzenine mutlaka dikkat edilmelidir. Perhiz ya da diyet listeleri ile beslenme alışkanlığı kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca kişinin hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşarak gündelik aktivitelerde hareketli olması son derece önemlidir.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER