Gazetekars

Kırbayır Kars'ta Aranacak

Yıllardır oğlu Cemil Kırbayır'ı arayan Berfo Kırbayır, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları ile birlikte, 31 yıl önce oğlunun kaybedildiği Kars'a geliyor.

24 Haziran 2011 Cuma 07:55

Kırbayır Karsta Aranacak

Oğlu Cemil Kırbayır'ı 31 yıldır aramaya devam eden 103 yaşındaki Cumartesi İnsanı Berfo Kırbayır, İnsan Hakları Derneği üyeleri, kayıp yakınları ve hak savunucuları ile birlikte Kars'a geliyor.

Grup bu akşam (23 Haziran) saat 22'de Taksim Gezi Parkı'ndan yola çıkacak ve Kars Eğitim Enstitüsü'nün önüne gidecek. Kayıp yakınlarının bu hak arayışı yolculuğu katılmak isteyen herkese açık.

Cemil Kırbayır 31 yıl önce Kars Eğitim Enstitüsü önünde kaybedilmişti. TBMM Gözaltında Kayıpları İnceleme Alt Komisyonu, 1981 yılında Kars'ta gözaltına alınan Cemil Kırbayır'ın işkencede öldürüldüğünü belirlemiş, işkence yapanların ifadesini almış ve isimlerini açıklamış olmasına rağmen faillerin bulunup yargılanması ve Kırbayır'ın mezarının tespit edilmesi konusunda bir gelişme olmadı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları adına konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

" TBMM'de Cemil Kırbayır'ın akıbetini araştırmak için oluşturulan alt komisyon hazırladığı raporda Cemil Kırbayır'ın gözaltındayken işkence edilerek öldürüldüğünü ve ölüsünün işkenceciler tarafından bilinmeyen bir şekilde yok edildiğini açıkladı.

''31 yıldır bize 'firar etti', 'Biz almadık, bizde yok', 'Gözaltında kayıp iddiasında bulunanlar, devletin güvenlik güçlerine iftira eden, teröristlerdir' diyen devlet, ilk kez gözaltında kaybetme suçunu kabullendi.

''Gözaltında kaybedilenleri arama, faillerinden hesap sorma mücadelemiz önemli bir eşik atladı. Cemil Kırbayır, 12 Eylül'de işkencehaneye dönüştürülen Kars Eğitim Enstitüsü'nde kaybedildi... TBMM raporunda ona işkence edenlerin, kaybedenlerin isimleri açıklandı."

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER