Gazetekars

Kirzioğlu Bilim Sanat Merkezine öğrenci alımı

Fahrettin Kirzioğlu Bilim Sanat Merkezine öğrenci alımı

13 Şubat 2015 Cuma 13:53

Kirzioğlu Bilim Sanat Merkezine öğrenci alımı

Fahrettin Kirzioğlu Bilim Sanat Merkezine öğrenci alımı için gerekli şartların nasıl oluşabileceği konusunda katılımcı Rehber Öğretmenlere seminer verildi.

Halk Eğitim Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen seminere, İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Yunus Çelik, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Tarih Karabağ, Rehber Öğretmenler ve sınıf öğretmenleri katıldı.

Yapılan seminer öncesi bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Yunus Çelik, katılımcılara bilgi verdi. Çelik, Bilim Sanat Merkezi Eğitim Binasının önümüzdeki inşaat dönemi içerisinde tamamlanacağını da müjdeledi.

Çelik şu bilgileri verdi:

“Öncelikle bilim sanat merkezi okulumuz 2012 yılında faaliyete geçti. 2015-2016 eğitim öğretim yılında da bugün yapacağımız toplantı ile  bilim sanat merkezimize özel yetenekli öğrencilerin yerleştirilmesine dikkat edecek hususlarla ilgili şimdi özellikle okullarımızın 2.3.4. sınıf öğretmenlerimiz ile, rehber öğretmenlerimize, ayrıca ilçe müdürlerimize bilgilendirme toplantısı yapacağız. Burada özellikle bakanlığımızın, özel eğitim ve rehberlik müdürlüğümüzün genelgeleri dahilinde öğrencilerimiz üç aşamadan geçiyor. özel yetenek, özel resim yeteneği, özel müzik yeteneği diyerek üç yetenek. Ve sınıf öğretmenlerimizin de özellikle öğrencilerinde bu özel yetenekler yani zekalı olmasından ziyade özel yeteneklerini gözlemlemeleri için bir form doldurtacağız. Bu gözlem formlarımız özellikle bakanlığımızın e okul sisteminde 16 ve 23 şubat tarihleri arasında sınıf öğretmenlerimiz sınıflarında özel yetenekli olarak gözlemledikleri öğrencilerinin e okulda gözlem formlarını dolduracaklar. Daha sonra bakanlığımız mart ayının ilk haftasında bu öğrencileri e okul üzerinden yayınlayacak ve daha sonra bizim rehberlik merkezimiz ve bilim, sanat merkezimiz ile birlikte bu öğrencilerimizi bir tarama testinden geçireceğiz. bu tarama testinden sonra geçen öğrencilerimiz yani özel yeteneğe sahip olduklarına kanaat getirdiğimiz öğrencilerimiz 2015-2016 eğitim öğretim yılından bilim ve sanat merkezimizde eğitim öğretimlerine devam edecekler. Şu anda  bilim sanat merkezimiz dediğimiz gibi 2012 yılında faaliyete geçti asıl binamız SGK binası bizim. Eski SGK binamız ancak onu seneye faaliyete geçireceğiz. şu andan bilim sanat merkezimiz Haydar Aliyev mesleki ve teknik Anadolu lisesinde eğitim öğretime devam etmektedir. Şu anda b60 civarında bilim sanat merkezimizde öğrencimiz var zaten bu bilim sanat merkezine yerleştirdiğimiz öğrencilerimiz özel yetenekli oldukları için bunlar özel yetenekli öğrenciler olarak Türkiye ortalamasını %2-3 arasında değişmektedir. Bizde ilimizde sınıflar bazında maksimum oranda %20 başvurular vardı daha sonra biz bunlardan özel tarama testlerinde visgar gibi özel yetenek testlerinden eleyerek geçen öğrencilerimizi okullarımıza yerleştiriyoruz. Haftanın beş günüde eğitim almaktalar. Öğrencilerimizin yeteneklerine göre bunlar randevu ile öğrencilerimiz okulumuza gelmekte ve özel yetenekleri dahilinde ki branş öğretmenlerimiz bunlara rehberlik yapmakta.”

Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Tarih Karabağ, “Her öğrenci başarılı olabilir. Ancak yetenekli olamıyor. Bunu anlamak için de Öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor. Bu özel yetenekli öğrencilerimizin seçiminde zaten 3 yeteneğe dikkat ediyoruz. Zihinsel yetenek, resim yeteneği ve müzik yeteneği. Bu alanda öğrencilerimiz yetenekli görüyorsan bu öğrencilerimizi e okulumuza işleyelim. Daha sonra dediğimiz gibi mart ayında listelerimiz belirlenecek, daha sonra bakanlığımızın bize göstereceği takvim içerisinde biz rehberlik araştırma merkezimiz ile birlikte biz bu öğrencilerimizin taramalarını yapıp kesin kayıtlarını listeleyeceğiz.“ dedi.

Tarih Karabağ daha sonra şunları söyledi:

“Bu sene genel müdürlüğümüzün aldığı bir karar doğrultusunda 2-3 ve 4. sınıflarımız ile ilgili olacak bu seçmeler. Tabi şimdi geçen yıl yaşadığımız aksaklıklarda vardı bunlardan bahsetmek gerekir belki. Sınıf öğretmenlerimiz ya veliyi kıramadığı için ya da öğrenciyi sevdiği için sınıfın büyük çoğunluğunu bize yönlendiriyordu. Bu ciddi anlamda iş yükünü arttırdığı gibi amacına uygun bir seçiminde olmamasına sebebiyet veriyordu. Bu yüzden de birazdan yapacağımız sunularda da buların kriterlerine değinilmiştir. O yönlerde ki öğrencilerimizin yönlendirmesini ve başvurularının yapılması da daha doğru olacaktır. her başarılı öğrenci üstün yetenekli değildir bunu bilmek lazım. bütün dersleri çok iyi çok zeki bu çocuk gitsin demekle olmuyor. o bir disiplinli çalışmanın sonucu olabilir ama özel yetenekte aranan kriterler daha farklıdır. Şimdi topluma baktığımız zaman %95’i normal zekaya sahip olduklarını görüyoruz. %3 normal zekanın altında yani engelli diye adlandırdığımız bireyler olduğunu görüyoruz, %2’sinin de üstün zeka yani özel yetenekli olduğunu görüyoruz. Bakacak olursak bu değerlendirmeye göre sınıfımızda muhtemelen 4-5 öğrenci önerebileceğimiz ortaya çıkar. 30 kişi olarak düşünürsek bir sınıfı önereceğiniz öğrenci sayısı maksimum 6 kişidir. Olmaya da bilir illa ki öğrenci önereceğim diye bir kriter, zorunlulukta yok. sınıfınızda kriterlere uyan öğrenci yoktur sizde önermeye bilirsiniz bu da mümkün. Şunu hatırlatmış olayım arkadaşlar bu sorumluluk tamamen size ait hepinizin e okul şifreleriniz var bu şifrelerle e okula giriş yapacaksınız ve öğrencinizin başvurusunu bizzat kendiniz yapacaksınız. Öğrenci değil sizler yapacaksınız. Öğretmenin kendisi hangi öğrencilerini önermek istiyorsa uygun bir şekilde orada gözlem formlarımız var, elektronik formlar o formları dolduracaksınız ve öğrencinizin başvurusunu yapacaksınız. Yetenek, yaratıcılık ve motivasyon üçü bir araya geldiği zaman özel yetenek ortaya çıkıyor. Eğer bir birey bu üç yeteneği de bünyesinde barındırıyorsa ve bu iç özelliği de organize ederek yaşama katabiliyorsa bu birey bizim için üstün yetenekli bireydir arkadaşlar. Şimdi özel yetenek, yaratıcılık ve motivasyon öğrencide nasıl gözlenir ve bu kategoriye koyulabilir buna bakalım. Özel yetenekli arkadaş yüksek derece de soyut düşünebiliyor mu ona bakacağız. Sözel ve sayısal mantık yürütme, uzumsal ilişkiler, bellek ve sözcük akıcılığı, yeni durumlara uyum gösterme ve yön verme. Bilgilerin hızlı, sağlıklı ve seçici olarak hatırlanması, genel yeteneklerin çeşitli birleşimlerini sağlayabilirlik bunlar çocuklarda çoğunlukla gözlenebiliyorsa o çocuğu biz üstün yetenekli kategorisine koyabiliriz.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER