Kıvırcık Köpek Kaniş Özellikleri ve Bakımı
Kaniş Köpek Irkı, evcil köpekler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Dünyada Poodle adıyla da bilinen bir ırktır. Kaniş köpekler, dünyanın en çok bilinen evcil köpek türlerinden biridir.
06 Ekim 2022 Perşembe 16:26
Kıvırcık Köpek Kaniş Özellikleri ve Bakımı
Kaniş Köpek Irkı, evcil köpekler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Dünyada Poodle adıyla da bilinen bir ırktır. Kaniş köpekler, dünyanın en çok bilinen evcil köpek türlerinden biridir.
Sevimli görünümlerinin yanı sıra enerjileri ve zekalarıyla da sahiplerini etkilemektedir. Üç farklı boyutta Kaniş köpek vardır. Fakat genel olarak bakıldığında karakter özellikleri aynıdır. Bu yazımızda sizler için Kaniş köpek ırkına dair merak edilen pek çok konuyu ele aldık. İşte Kaniş köpek rehberimiz…
Kaniş Irkı ve Özellikleri Nelerdir?
Kaniş köpek ırkı cana yakın, sevimli ve oyuncu özelliğiyle de oldukça akıllıdır. Küçük ırk köpekleri arasında yer alan Kaniş köpekler, Toy Poodle “Oyuncak Kaniş” olarak da adlandırılır.
Oldukça itaatkar olan bu köpekler, sahiplerini memnun etmek için her şeyi yapmaktadırlar. Sahiplerine bağlı ve sadık köpeklerdir. Kaniş köpeklerin hassas yapıları vardır, yüksek içgüdüye ve kuvvetli hislere sahiptirler. Aile bireyleriyle birlikte olmaktan, onlar tarafından ilgi görmekten oldukça hoşlanırlar. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Yalnız kaldıkları zaman terk edilme endişesine kapılabilir ve olumsuz davranışlar sergileyebilir ve bunun sonucunda da havlama ataklarına girebilirler.
Kaniş köpekler hareketli ve aktif bir ırktır. Enerjilerini atmak için egzersize ihtiyaç duyarlar. Düzenli egzersiz yapmayan Kaniş köpeklerin gergin, düzenli egzersiz yapanların ise daha sakin bir mizaca sahip olduğu bilinmektedir.
Kaniş Nedir?
Dünyada Poodle adıyla bilinen kaniş köpek ırkının Fransa kökenli olduğu sanılmaktadır. Geçmişte av köpeği olarak da kullanılan Poodlelar, tüm Batı Avrupa’da yüzyıllardır yaygın olarak bulunmaktadır.
Kaniş cinsi köpekler oldukça uzun yaşayan bir ırktır, ortalama ömürleri 15 ile 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Kanişler sevimli görünümünün yanı sıra oldukça akıllı köpeklerdir ve en zeki köpek listesinde başlarda yer alırlar.
Kanişler üç farklı boya ayrılırlar; standart kaniş, minyatür kaniş ve oyuncak kaniş. Standart kanişlerin ortalama ağırlıkları 20 ile 32 kilogram arasında, minyatür kanişlerin ortalama ağırlıkları 7 ile 8 kilogram, oyuncak kanişlerin ortalama ağırlıkları 2,5 ile 5 kilogram arasında değişmektedir.
Kaniş Nasıl Eğitilir?
Kaniş köpekler oldukça akıllı olmaları ile ünlenmiştir. Bu durum da eğitimlerini daha kolay hale getirmiştir. İtaatkar davranışlar sergileyen kaniş köpekler, sahiplerinin sözlerini de dinlerler. Bu köpeklerin en belirgin özelliği iyi şeyleri hızlıca öğrendikleri gibi kötü şeyleri de aynı hızda öğrenebiliyor olmalarıdır. Bu yüzden eğitim süreci büyük önem taşır. Eğitim iyi verilmezse bu köpekler evde lider konumuna geçmeye çalışabilir.
Köpeğinize öncelikli olarak temel itaat, tuvalet ve alan koruma eğitimi vermeniz tavsiye edilir. Bu eğitimler erken aşamada verildiği sürece daha iyi huylu bir köpeğe sahip olabilirsiniz. İnsan odaklı ve sahibini memnun etmeye meraklı bir ırk olan Kanişler, eğitimlerine heyecanla yaklaşır ve ilgilenir.
Kaniş Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaniş köpeklerinizi mutlaka veterinerinizin onay verdiği beslenme şekline göre beslemelisiniz. Yüksek kaliteli mamalar kullanmanız tavsiye edilir. Köpeğinizin yaşı, boyu ve günlük aktivite ihtiyacı beslenme düzenini de etkilemektedir.
Yüksek proteinli ve kaliteli mamalar tercih etmeniz önerilmektedir. Kaniş köpeğiniz için önerilen mamalar şu şekildedir:
- Royal Canin,
- Proplan,
- Hills,
- ND,
- Gimdog,
- Brit Care,
- Purina,
- Acana,
- Orijen,
- Reflex,
- Enjoy
Kaniş köpek ırkı aşırı beslenir ve çabuk kilo alabilir. Kilo alırsa bu durum eklem sorunlarına neden olabilir. Bu sebeple beslenme ölçeklerine dikkat etmeniz önerilir.
Kaniş Bakımı Nasıl Yapılır?
Yoğun tüylü kısımları gün aşırı yani haftada 3 defa fırçalama ve tarama işlemi yapmanızı öreniriz. Az tüylerin bulunduğu kısımları haftada 1-2 kez fırçalamak yeterlidir. Bu işlem sırasında vücutlarına uygun olan fırçaları tercih etmelisiniz.
Diş bakımı ve ağız sağlığı için dişlerini haftada iki kez uygun diş fırçası ile fırçalamalısınız. Aksi halde kötü nefes kokusu ve diş eti hastalığı ile karşılaşabilirsiniz. Tırnak bakımını uzamasına bağlı olarak ayda 1 – 2 kez yapabilirsiniz.
Kaniş Sahiplendirme
Kaniş köpek sahiplenmek için internet sitelerini veya barınakları ziyaret edebilirsiniz. Genel olarak kaniş köpekler ücretsiz olarak sahiplendirilmemektedir. Bundan dolayı internet sitelerinden köpek sahiplendirme platformlarını ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında sahiplenme ilanlarına da bakabilirsiniz.
Kaniş Fiyatları
Kaniş yavru fiyatları 1740 TL ile 4000 TL arasında değişmektedir. Fiyatlar her yıl değişmekte olup, köpeğin durumuna ve yaşına göre de farklılık göstermektedir. Fiyatlar köpeğin orijinalliğine, yaşına, cinsiyetine göre belirlenmektedir. Kaniş sahiplenmek için internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kaniş çok havlar mı?
Kaniş köpekler çok fazla havlama eğiliminde olan köpek ırklarından biri değildir. Fakat sahipleri tarafından yalnız bırakıldıklarında kendilerini kötü hissedebilir fazla havlama eğilimi gösterebilirler.
Kaniş tüy döker mi?
Kaniş köpekler diğer köpekler gibi ortalama sıklıkla tüy dökerler. Fakat tüy dökme mevsiminde olağandan daha fazla tüy dökebilirler.
Sonuç
Evcil köpekler arasında sevimliliği ve sahiplerine olan bağımlılığıyla dikkatleri üzerine çeken kaniş köpek ırkını bu yazımızda sizler için ele aldık. Kaniş köpeklerle iyi bir arkadaşlık kurabilmek için onların özelliklerini, karakterlerini, nasıl beslenmesi gerektikleri gibi pek çok konu hakkında fikir sahibi olmanız oldukça önemlidir. Yukarıdaki yazımızı inceleyerek veya patibul.com internet sitesini ziyaret ederek istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kaniş köpekleri sahiplenmeden önce yukarıdaki yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye etmekteyiz. Kaniş ırkı köpek rehberimizi okuyarak merak ettiklerinize dair cevap bulabilirsiniz.