Kopya Başka İlde Çekildi
Kars’ta Temmuz ayında yapılan KPSS sınavında kol saati görünümlü cep telefonu ile kopya çekildiği haberleri, Rektör Güven tarafından yalanlandı.
08 Eylül 2010 / 09:15
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Hürriyet Gazetesi’nin ve bazı internet haber sitelerinde yer alan Kars’ta Temmuz ayında yapılan KPSS sınavında kol saati görünümlü cep telefonu ile kopya çeken bir adayın, bizzat ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, tarafından yakalandığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Güven, kopya iddiası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, haberin doğru fakat bu ilin Kars olmadığını ve ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ile görüştüğünü ve Çavuşoğlu’nun o tarihlerde Kars’ta dahi bulunmadığını belirterek şunları söyledi. “Bugün ki Hürriyet Gazetesin bir internet sayfasında ve bazı internet haber sitelerinde Kars’ta Temmuz ayında yapılan KAMU Personel Seçme Sınavında kol saati görünümlü cep telefonuyla kopya çekilmiştir. Bu kopya çeken şahsın ise bizzat ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu tarafından da yakalamıştır. Çıkan haberler üzerine Sayın Çavuşoğlu ile görüştüm ve kendisi de bu haberin asılsız olduğunu ve haberin kısmen doğru faka bu ilin Kars olmadığını söyledi. Ayrıca o tarihte Sayın Çavuşoğlu’da Kars’ta bulunmamıştır. Bunun yanında böyle bir kopya çekme olayı da gerçekleşmemiştir. Yapılan bu haberler ile Kars’ın ve Üniversitemin şaibe ile anılması beni çok üzmüş ve böyle karalamalara da asla izin vermem.”dedi.
ÇIKAN HABERLER İSE BAZI İNTERNET HABER SİTELERİNDE ŞU ŞEKİLDE YAYIMLANDI : ÇAVUŞOĞLU, ‘BİZZAT YAKALADIM’
Kopya iddiası ile ilgili olarak ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, temmuz ayında Kars’ta yapılan KPSS’de kol saati görünümlü cep telefonuyla kopya çeken bir adayı yakaladığını belirterek, “Bütün sınavlarda kopyaların yüzde 90’ı saat görünümlü cep telefonlarıyla çekiliyor” dedi. Çavuşoğlu şunları söyledi: “Cep telefonuyla kopya çekmek için sınavdan 1-2 gün önce sınavın yapılacağı okullara gelip tuvaletlere telefonlarını saklayanlar var. Ama cep telefonu kopyalarının büyük bir çoğunluğu saatli cep telefonlarıyla yapılıyor. Yakaladığımız kopyalarda en çok buna rastlıyoruz. Burada soruların önceden sızdırılması gibi bir şey yok. Bir kişi sınavdaki bütün soruları yapıp saatindeki cep telefonu vasıtasıyla diğerlerine SMS atıyor. Bu saatler internette oldukça yaygın. Bunun için tüm sınav değil, kopyacıların sınavı iptal edilebilir.”
ÖSYM ÜYESİ PROF. ÇAVUŞOĞLU UYARDI:
“Kol saati görünümlü cep telefonlarıyla başımız dertte. Bu yöntem birçok sınavda kopya için kullanılıyor.” Bluetooth kulaklıkla da uyumlu bu telefonlara, internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor. KAMU Personel Seçme Sınavı’yla (KPSS) başlayıp, üniversiteye girişin ilk basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve açık öğretim sınavlarıyla süren kopya skandalları yeni boyut kazandı. Sınavlarda kopyaların büyük bölümünün kol saati görünümlü cep telefonlarıyla çekildiği anlaşıldı.
KAPSAM GENİŞLEDİ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Denetleme Kurulu, kopya iddialarının KPSS dışındaki diğer sınavlarda da ortaya çıkması üzerine incelemesini önceki yılları da kapsayacak şekilde genişletti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Denetleme Kurulu’na, kopya olaylarının diğer sınavları ilgilendirip ilgilendirmediğinin araştırılması talimatını verdi. Kurul, üniversiteye giriş sınavlarından başlayarak diğer sınavlarda soruların sızdırılıp sızdırılmadığını inceliyor.
400 TL’DEN SATILIYOR
Gerçek kol saatinin model olarak bire bir aynısı olan saat görünümlü cep telefonlarında, kol saati ve telefon bir arada kullanılıyor. Hem kamera hem bluetooth kulaklıkla uyumlu cep telefonlarıyla, kulak içine yerleştirilen kulaklıkla da rahatça konuşulabiliyor. İnternette birçok sitede satışa sunulan kol saati görünümlü cep telefonlarının fiyatları 400 TL ile 2500 TL arasında değişiyor.