KOSGEB “Girişimcilikte Yeni Dönem Başlıyor”
Girişimciliğin yaygınlaşması, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin oranının arttırılması ve imalat sanayinin orta ve yüksek teknolojiye dönüşümünün sağlanması, yerli ve milli üretim vurgusunun yapıldığı bu günlerde daha da önem kazandı.
26 Kasım 2018 Pazartesi 21:34
KOSGEB Başkanlığı bahse konu stratejik hedeflere ulaşmak amacıyla geliştirdiği destekleme araçlarına Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı da ekledi.
01.01.2019 tarihi itibari ile Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında yürürlüğe alınacak olan Yeni Girişimci Programı kapsamında girişimcilere faaliyette bulundukları sektörlere göre değişen tutarlarda 360 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek sağlanabilecek. Girişimcilerin 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek kullanabildikleri mevcutta uygulamada olan Yeni Girişimci Desteğine ise 31.12.2018 tarihi itibari ile yeni başvuru alınmayacak.
KOSGEB Kars İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Yeni program ile;
a) Girişimcinin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı, gerçek kişi statüsünde kurduğu işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurduğu işletmeye 10.000TL geri ödemesiz kuruluş desteği verilecektir.
b) İşletmenin destekten yararlanmaya başladığı tarihten itibaren 2 yıllık sürede gerçekleştirdiği istihdama oranla 40.000TL’ye kadar geri ödemesiz “Performans Desteği” ödemesi yapılabilecek; girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda ise her performans döneminde 5.000 TL’ye kadar ilave destek sağlanabilecektir.
c) KOSGEB tarafından belirlenen “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu”nda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmelere geri ödemesiz 100.000 TL’ye kadar makine, teçhizat ve yazılım desteği sağlanacaktır. İşletmenin orta yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 200.000 TL, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 300.000 TL olacaktır.
d) Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği verilecek olup, desteğin üst limiti geri ödemesiz 10.000 TL olarak uygulanacaktır.
e) Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi (BAMS) çalışmaları kapsamında; Uygulamalı Girişimcilik EğitimiKatılım Belgesinin basılmasına ve imzalanmasına gerek duyulmadan katılımcılar söz konusu belgeye e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.
Programa başvuru yapmak isteyen girişimcinin;
*İş kurmadan önce Girişimcilik eğitimini tamamlamış olması, (Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olanlar için 01.01.2021 tarihine kadar Girişimcilik Eğitimine katılım şartı aranmayacaktır.)
*İşletmesini Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurmuş olması
*İşletmesini son 1 yıl içerisinde kurmuş olması,
*Kurduğu işletmenin sahibi ya da en az %50 oranında kurucu ortağı olması,
*İşletmeyi münferiden temsile yetkili olması,
*Son 3 yıl içerisinde gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzerinde ortaklığı bulunmaması,
şartlarını taşıması gerekmektedir.
Girişimciliği Geliştirme Programı kurumsal internet sitemizde yayınlanmış olup, ayrıntılı bilgiyewww.kosgeb.gov.tr adresinden, KOSGEBKars Müdürlüğü’nden veya 444 1 565 çağrı merkezimizden ulaşabilirsiniz.”