Kuduz aşıları yapılıyor
Kedi ve köpeklere kuduz aşıları yapılıyor
05 Mayıs 2014 Pazartesi 10:31

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, kuduz hastalığının bu bölge için önemli olduğunu söyleyerek, Türkiye genelinde başlatılan kuduz aşı kampanyasının Kars’ta da devam ettiğini belirtti. İl genelinde 30 bin civarında kedi ve köpek varlığı olduğunu da kaydeden Düzgün, şu an ellerinde 10 bin adet kuduz aşısının bulunduğunu, bu aşıların tamamlanmasıyla birlikte yeniden aşı getirteceklerini de sözlerine ekledi.
İl Müdürü Düzgün, kurum olarak yaz-kış mevsimler anlamda yaptıkları çalışmaların aralıksız sürdüğünü, özellikle de hastalıkların önüne geçilmesi anlamında büyük bir özveri içinde olduklarını söyledi. Bakanlığın sağladığı imkanlar, kurumun il ve ilçelerdeki titiz çalışmalarının bir yandan uygulamaları olarak diğer yandan da bilgilendirici faaliyetler içinde olduğunu anlattı. Kış mevsimi boyunca uzman ekiplerin köylere giderek vatandaşları bilgilendirici eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını böylelikle vatandaşların karşılaştıkları her hangi bir olumsuzlukla nasıl mücadele edeceklerini, nerelere ne şekilde müracaat edeceklerini de sağladıklarını belirtti.
BÖLGEDE KUDUZ VAKALARI
Düzgün, Koruma amaçlı bütün aşıların yanında kuduz vakası sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu kaydederek, “Bizim sıkıntılarımızdan biri de kuduz vakaları. Bize sınır olan Iğdır, Erzurum illerimizde kuduz vakaları var. Bu konuda gelen ihbarlar artmaya başladı. Türkiye genelinde kuduz aşılama projesi başlatıldı. Nisan, Mayıs aylarında yapılacak. Bazı hastalığın çok yoğun olduğu illerimizde havadan aşılama yapılıyor. Bizim ilimiz gibi çok yoğun hastalık olmayan illerde sahipli, sahipsiz bütün kedi ve köpeklerin aşılanması yapılacak. Biz de işletmemizde bu işi başlatmış bulunuyoruz.” dedi.
KUDUZ AŞILARI YAPILMAYA BAŞLADI
Normalde kuduz aşılamasında diğer illerden geride kaldıklarını dile getiren Düzgün, “Şapın çok yoğun olarak yapılması, hayvan sayısının çok olması nedeniyle kuduz aşısına yeni başlıyoruz. Kuduz hastalığı ilimiz için önemli. Sınır illerde bulaşma riski fazla olduğundan ilimize her an bulaşabilir. Biz kedi ve köpek sahibi olan bütün vatandaşlarımızın bu konuya hassasiyet göstermesini istiyoruz. Tüm ilçe ve köylerimizde personelimizle birlikte bu kampanyayı başlattık. Aşılama öncesi köylerimize broşür, afiş bastırıp dağıtım yaptık ki vatandaşlarımızda bir bilinçlenme olsun istedik.” diye konuştu.
“BİZ BU MANADA AŞIYI ÖNEMSİYORUZ VE EKİPLERİMİZE YARDIMCI OLUNMASINI İSTİYORUZ”
Kuduz hastalığının diğer hastalıklardan farklı olarak insanlara geçen ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Düzgün şöyle konuştu:
“Biz bu manada aşıyı önemsiyoruz ve ekiplerimize yardımcı olunmasını istiyoruz. Elimizde yeterli aşı var. Beklentimiz 10 bin civarında bir aşılama yapmak. Geçen yıllarımızda kuduz vakası görülüp de mihrak olan yerimiz var. Şu anda 2 tane kuduz hastalığı olan mihrakımız var. Ancak gereken her türlü önlemi aldık. O köyde aşılamalarımızı yaptık. Bir sıkıntı yok. Yeni bir vaka olmasın düşüncesiyle, korunma amaçlı bu aşılamaları başlattık. Sadece sahipli kedi köpeklerimizi değil, sahipsiz olanları da aşılıyoruz. Onlara da muhtarlarımız, belediyemiz vasıtasıyla ulaşmayı düşünüyoruz. Aşıladıktan sonra da yetiştiricimize sağlık karnesi olacak bir kimlik düzenleyip veriyoruz ki aşılandığı belli olsun. Tüm aşılamalara rağmen en ufak bir şüphe belirecek olursa hemen il ilçe tarım müdürlüğüne, sağlık müdürlüğüne, muhtar ve belediyemize başvurulması vatandaşımızdan beklentimizdir. Salya akması, kedi köpekte huysuzluk, hayvanın birilerini ısırması, farklı hareketler sergilemesi dahilinde olayın büyümemesi için, hastalığın yayılmaması için bunun bildirilmesi gereklidir. Aşılamada biz soğuk zincire dikkat ediyoruz. Sağlam, sıkıntısı olmayan aşılamalarımızı yapıyoruz. Büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlarımıza yapmıyoruz. Hastalık çıkan bölgelerde gerektiğinde yapıyoruz. Şuan koruma amaçlı kedi ve köpek aşılaması yapıyoruz. Kedi, köpek varlığımız il genelinde 30 bin civarındadır. 10 bin civarında bir aşılama düşünüyoruz amaç tümüne ulaşmak ancak burada yetiştiricinin de yardımcı olması gerekiyor.”