Gazetekars

Kurban İbadeti ve Kurban Bayramı

Sarıkamış ilçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada Kurban İbadeti ve Kurban Bayramı hakkında bilgi verdi.

24 Ekim 2012 Çarşamba 10:42

Kurban İbadeti ve Kurban Bayramı

Kurbanın kelime olarak ‘insanı Allah’a yaklaştıran’ anlamına geldiğini belirten Müftü Uzunharman, “Yaklaşmak anlamına gelen kurban; akıllı, hür ve mukim olan, asli ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı mal veya paraya sahip (yani Kurban Bayramı günlerinde bir kurban alıp kesebilecek durumda olan) kadın-erkek her müslümana vacip olan bir ibadettir. Allah Resul’ü (S.A.V.) ömrü boyunca bu ibadeti yerine getirmiş ve “gücü yettiği halde kurban kesmeyen bizim mescidimize yaklaşmasın” buyurarak bu ibadetin önemine dikkat çekmiştir” dedi.

Kurban ibadetinin Allah rızası için, ibadet niyeti ile yapılan ve aynı zamanda muttaki olma yolunda atılan bir adım zatı celaline yaklaştıran önemli bir ibadet olduğunu ifade eden Uzunharman şunları kaydetti:

“Nitekim yüce kitabımız Kuran’da “Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır” buyrularak kurban ibadetinin takva yönüne vurgu yapılmıştır.

KURBAN NİÇİN KESİLİR VE HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLUR?

Kurban; Cenab-ı Hakk’ın Kevser Suresinde buyurduğu gibi “Rabbin için namaz kıl, kurban kes” emrine uyarak, rızası kazanılmak için kesilir.

Kesilen kurbanın akan kanı ile birlikte sahibinin günahlarının da bağışlanacağı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından müjdelenmiştir.

Kurban ibadeti; koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinslerinin kanının akıtılması suretiyle olur. Küçükbaş cinsinde bir yaşını doldurmuş olması lazımdır. Ancak anası kadar gelişmiş ve 6 ayını doldurmuş bir kuzu da kesilebilir. Sığır-manda cinsi iki yaşını doldurmuş olması lazımdır. Devede ise beş yaşını doldurmuş olması lazımdır.

Kurbanlık alırken almış olduğumuz kurbanlıkların sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz. Hastalıklı, azaları eksik (gözleri görmeyen burnu kesilmiş, aşırı derecede zayıf olan vb.), tam yaşını doldurmamış (halk arasında kapak atmamış) hayvanlardan kurban olmaz.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Kesim esnasında hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmelidir. Topluma açık yerlerde cadde, sokak, meydan, kaldırım, vb. yerlerde kurban kesilmemeli, kurban kesim yerlerinde kurbanlar kestirilmeli, çevre temizliği ve hijyene son derece dikkat edilmelidir.

Kurbanlıklar kesildikten sonra üçe taksim edilmeli, üçte biri ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı, üçte biri akraba ve dostlara ikram edilmeli ve üçte biride nafakaları üzerine olan kişinin ailesine ayırmasıdır.

Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesi ile, tüm kırgınlıkları, dargınlıkları bir kenara bırakmalı küskünleri barıştırmalı, bayram esnasında edindiğimiz; güler yüz, ikram, cömertlik, şefkat ve merhamet anlayışını her zaman birbirimize göstermeliyiz. Tüm milletimizin Kurban Bayramını tebrik eder, bu müstesna günlerin, ülkemiz ve İslam alemine huzur ve mutluluk getirmesini, insanlığın barış ve hidayetine vesile olmasını Cenabı Allah’tan (c.c.) niyaz ederim.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER