Maku Serbest Bölgesi Anlatıldı
İranlı işadamları Kars’ta, Maku Serbest Bölgesi’ni anlattı...
07 Aralık 2010 / 07:26
İran’ın Bezirgan Kenti İhracatçılar Birliği Başkanı ve Belediye Meclis Başkanı Rıza Caferpur, bölge ziyaretleri kapsamında geldiği Kars’ta, Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Nail Çelik’i ziyaret etti. Ziyarette bölgenin önemine değinen Carferpur, Maku serbest bölge çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi.
Karslı İşadamı Nurullah Karaca’nın davetlisi olarak Kars’a gelen İran’ın Bezirgan Kenti İhracatçılar Birliği Başkanı ve Belediye Meclis Başkanı Rıza Caferpur, İranlı Tüccarlar Ekber Muharrem, Ali Agdemi ve İran Azerbancan TV ve Mehri Azerbaycan Gazetesi Müdürü Gazeteci Şamil Şiralizade kent turu attıktan sonra KASİAD Başkanı Ali Nail Çelik’i makamında ziyaret ettiler.
MAKU’DA BÜYÜK BİR SERBEST BÖLGE KURULUYOR
İran’ın Bezirgan Kenti İhracatçılar Birliği Başkanı ve Belediye Meclis Başkanı Rıza Caferpur burada yaptığı konuşmada, “Kars tarihi ve eski bir şehirdir. Bizim burada güzel bir dostumuz var Nurullah Karaca. Kars’ın önemli tüccarlardandır. Biz Urumiye’de bir toplantıya gittik ve orada görüştük. Kars, Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari Valileri, Belediye başkanları, ticaret oda başkanları, sanayisi ve tüccarları toplantı oldu. Bundan önce bu toplantı 3 gün Ürmiye’de sürdü ve güzel geçti. Türkiye ve İran halkı için iki devlet, iki millet ilkesi var, Müslüman ülkesi olduğu için. Bizim orada milletvekili Cefef Zade serbest bölgesi için çok çalıştı. Bizim Cumhurbaşkanımız Ahmedi Nejat ve meclis Başkanları hepsi bunu teyit ettiler ve Maku’da büyük bir sanayi ve serbest bölgesi olarak 6 ay içinde yapılacak. Bu serbest bölgesi olacak olan Maku’dan, sınırda olan, Iğdır, Kars, Ağrı faydalanacaktır. Serbest bölgesinde bütün mallar gelip orada boşalacak. Depolar yapılacak ve orada her iş yapılabilir seviyeye gelecek.” dedi.
TÜRKİYE İLE ORTAK PAZARLARIMIZ GÜZEL ÇALIŞMIYOR
Kamu serbest bölgesinde gümrük olmayacağını da belirten Caferpur, “Orada gümrük dışarıda olacak. Yani orada her şey serbest olacak sıkıntı olmayacak. Bizim Türkiye’den, başka ülkelerden mal alışverişi olacak. Birde orada bir gemi protokolü imzalandı. Borualan kapısında Azerbaycan, Ermenistan ve İran arasında bir protokol oluştu. Bizim bakanlarımız söylediler inşallah onu bitireceğiz. Biz buradan Cumhurbaşkanımıza, Milletvekilimize ve Başbakan Tayip Erdoğan’a teşekkür ederiz. Şimdi ortak pazarımız var. Gürbulak Sarısu Bezirganda bizde çıkan mallara ihracat edeceğiz ama Türkiye almıyor. Türkiye bizim mallarımızı az alıyor. Yani ortak pazarlarımız güzel çalışmıyor. Sizin mallarınız bize güzel geliyor. Bizde sıkıntılar var sınır ticareti için. İstiyoruz ki her ülke rahatlıkla mal verip alsın. Biz oradaki çalışma pazarlarımız biraz azdır. Yani Türkiye’de bizim çok sorunlarımız var. Bizim ihracat mallarımız geliyor ama sıkıntılar oluyor. Türkiye’ye de bazı kanunlar vardır, olabilir mesela biz istiyoruz ki sizin Cumhurbaşkanınız, Valileriniz bazı kanunları kaldırsın. Her sınırda olan insanlar faydalansın bu ticaretten.” diye konuştu.
TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ BİNLERCE YILDIR DEVAM EDİYOR
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KASİAD Başkanı Ali Nail Çelik de, İran-Türkiye ilişkilerine değinerek, ulusal ölçekte iki ülkenin ticari bağları, siyasi bağlarının binlerce yıldır devam ettiğini ve günümüz Türkiye’sinde de en iyi şekilde devamının sürdürüldüğünü belirtti.
2 komşu ülke İran ve Türkiye’nin sınırdaki şehirleri, sınırdaki bölge illerinin de karşılıklı ticari ilişkilere başlamaları gerektiğini vurgulayan Çelik, “Bu ticari ilişkiler yalnızca İran’ın bir bölgesi ve Türkiye’nin Doğu Beyazıt İlçesi’yle sınırlı kalmasın. Sadece sınır kapısıyla sınırlandırılmasın. Yani transit geçitlerine kullandırılmasın. Oradan gelen komşu tüccarlarımız Kars’a da gelsinler. Ağrı’ya da gitsinler, Iğdır’a da gitsinler, Türkiye’nin diğer şehirlerine de gitsinler. Muhakkak ki sınırda olan iller biz Türkiye’de ki tabirle “Kapı Bir Komşu” deriz. Başkanımızın bahsettiği serbest ticaret bölgesinin Maku bölgesinde konuşlandırılacak olması Kars içinde bir şanstır. Karslı tüccarlarımız da o serbest bölgeye gidip gelip ticaretlerini daha rahatlıkla yapabilirler. İthalat, ihracat işlemlerini rahatlıkla yapabilirler.” diye konuştu.
Serbest bölge kazanımlarını da ele alan Çelik, “Serbest bölgelerin kazanımları işadamı açısından, ihracatçı açısından oldukça fazladır. Gerek vergi avantajları, gerek geçiş avantajları bunların hepsini Karslı işadamlarımızla, sanayicilerimizde yararlansınlar. Aynı şekilde bizde Kars’ta son dönemde bir serbest ticaret bölgesinin oluşturulması çabalarımız devam etmektedir. Hükümetinde bu konuya sıcak baktığı zaman hemen başlıyoruz. gerek Kars, Tiflis, Bakü Demiryolu’nun Kars’tan geçmiş olması ve kısa zamanda da bitirilecek olması önemli. Proje ise zannediyorum 2011 sonu 2012 başlarında tamamen hayata geçirilecek. Bu projenin Kars’a ve bu bölgeye kazanımı çok yüksek olacak.” şeklinde konuştu.
KARS’IN ÖNEMİ
Çelik Kars’ın stratejik konumunu da anlatarak, “Kars; gerek Kafkaslara, gerek Orta Asya’ya, gerek Azerbaycan’a, gerek İran’a açılan en önemli kapı olacak. En önemli merkez olacak. Yani Kafkasların, Asya’nın, İran’ın yararlanacağı ticari bir merkez olacağı inancındayız. Kısa zamanda Kars bu hedefine ulaşacaktır. Bu hedefe ulaşmak için de Karslı işadamı, sanayicisi gereken gayreti göstermektedir. Hükümetimizde bu konuya sıcak bakmaktadır. Bu Bakü, Tiflis Demiryolu’nun hayata geçmesiyle birlikte serbest bölge hareketlenecek. Gerek bölgedeki işadamları, gerek ulusal ölçekteki büyük yatırımcılar tarafından, gerekse devletimizin desteğiyle kısa zamanda olacağı kanaatindeyiz. Serbest bölge olmasıyla gümrükleme, depolama ve antrepo hizmetleri Kars’ta da olacaktır. Bu hizmetlerin Maku bölgesiyle yapılacak serbest bölgeyle birlikte karşılıklı bir ticarete dönüşmesi kaçınılmazdır. Muhakkak ki o bölgeden ve bizim bu bölgede Kars’tan ve çevre illerden oradaki işadamlarıyla karşılıklı bir ticaret olacaktır.”
Çelik daha sonra şunları söyledi: “İran’