Gazetekars

Mehmet Akif Anılıyor...

Kars Valisi Ahmet Kara, Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un 75. Ölüm Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

27 Aralık 2011 Salı 08:05

Mehmet Akif Anılıyor...

Vali Kara mesajında şu ifadelere yer verdi: “İstiklâl Marşı’mızın yazarı, “Vatan şairi” ve “milli şair” gibi unvanlarla gönlümüze taht kuran merhum Mehmet Akif Ersoy’u ölümünün 75.yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.

Mehmet Akif Ersoy, milli mücadeleye şair, hatip, seyyah, gazeteci ve siyasetçi olarak katılmıştır. Mehmet Akif, hayatı boyunca göstermiş olduğu milli mücadele ve eserleri ile şahsiyetini ve maneviyatını özünde ve sözünde ortaya koymuş nadide bir insandır.

Mehmed Âkif’in eserleri, bağımsız bir edebi kişiliğin ürünüdür. O, her edebiyatın doğduğu toprağa bağlı olmakla canlılık kazanabileceği ve belli bir işlevi yerine getirmedikçe değer taşımayacağı görüşündedir. Eserlerinde bütün çıplaklığıyla gerçeği göstermekteki amacı okuyucusunu insanların sorunlarına yöneltmektir. Bu kaygıların sonucu olarak yoksul insanların gerçek yüzleriyle yer aldığı şiirler Türk edebiyatında ilk kez Mehmed Âkif tarafından yazılmıştır. Mehmed Âkif, dilin toplumsal kimliğini öne çıkarmış, üslupta özgünlük ve kişiselliğe ulaşmıştır. Eserlerinde; ateizme, ırkçılığa, umutsuzluğa çatmış, tembelliği, gericiliği, batı taklitçiliğini eleştirmiş, birlik-beraberlik, kardeşlik, bağımsızlık, milliyetçilik ve İslam vurgusu yapmıştır.

Kurtuluş Savaşı’ndaki eşsiz gayretleri, gurbet hayatı, sanatı, şiirimize getirdiği yeni yaklaşımları, ahlakı, karakteri, azimli olması, verdiği söze mutlaka uyması, çalışkanlığı, emek verilmeden kazanılanı haram sayması, maddiyata değer vermemesi, milletinin parasına-malına el sürmemesi, dürüst, vakur olması, hem âlim, hem sosyolog, hem şair, kâmil bir insan olması, güç önünde eğilmeyen, zorbalığa yüz vermeyen, yolsuzluğa isyan etmesi, fikir ve sanata karşı açık kalpli ve hoşgörülü olması yönleriyle de bizlere örnek olabilecek nadide şahsiyetlerdendir.

Hayatı boyunca yaşadığı onca keder ve üzüntü içinde en taze umudu Türk gençliği olan büyük şairimizi, ölümünün 75. ve Safahat adlı eserine koymayarak ‘milletimin kalbine gömdüm’ dediği İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. Yılı nedeniyle kabul edilen ‘Mehmet Akif Ersoy Yılı’nda rahmetle, saygıyla ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER