Gazetekars

Mesleki Eğitim Toplantısı kararları

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2011 Yılı 1. Olağan Toplantısı kararları açıklandı.

04 Şubat 2011 Cuma 07:37

Mesleki Eğitim Toplantısı kararları

Kars İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Kars Valisi Ahmet Kara’nın Başkanlığında, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu asil üyelerinden Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ayla Öztürk, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Fikri Cömert, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Şükrü Nişancı, Türkiye İşçi Sendikaları Temsilcisi Necati Boz, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu Temsilcisi Gündüz Ejder, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Vekili Subutay Kılıç, Kars Ticaret ve Sanayi Odası başkan vekili Atanur Adıgüzel katılımı ile gerçekleşti. 

Vali Kara’nın katılmasını uygun gördüğü Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Tutar, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Celalettin Taydaş, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İshak Tepebaş ile TOBB Kars Girişimciler Kurulu Başkanı Adem Çalkın da toplantıya katıldı.

Toplantı Başkanı Kars Valisi Ahmet Kara’nın toplantıyı açış konuşmasında; yılda 4 defa yapılması zorunlu olan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2011 yılının ilk toplantısını yapmak üzere toplanıldığını belirtti. Ardından, insan ihtiyaçlarının çeşitliliği, işsizliğin çığ gibi büyümesi dünyanın çözüm bulamadığı tek konu istihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak konularında bilgi aktarımı yaptıktan sonra İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun İl düzeyinde en büyük kurullardan biri olduğu mutlak surette aktif katılım sağlanması gerektiği herkesin istihdam konusunda öneri ve isteklerini dile getirmesi hususundaki önerisi ele alındı. 

Daha sonra, Türkiye İş Kurumu Kars İl Müdürü Yılmaz Akar tarafından 2010 yılında dört dönem içerisinde İl istihdam ve mesleki Eğitim Kurulunca alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen İşgücü uyum faaliyetleri ile ilgili bilgi sunumu yapıldı. 

Sunum esnasında, Vali Kara, 2011 yılında açılacak kurslarla ilgili olarak Gümüş işlemeciliği, Ayakkabıcılık, Kilim Dokumacılığı kurslarından mezun kursiyerlerin kendi işlerini kurmak ve bu konuda atölye kurma ve Şirketleşme çalışmalarım devam ettiğini belirtti. Vali Kara ayrıca, yöremizde büyük bir potansiyele sahip Obsidyen taşının Turizme kazandırılması yönünde altyapımızın olduğunu vurgulayarak, Kars Turizm Altyapı Birliği ( KARTAB)  olarak bu tür faaliyetlere başlamamız gerektiğini ifade etti. 

Türkiye İşçi Sendikaları Temsilcisi Necati Boz da, Sarıkamış ilçe merkezinde 4 dönem açılan Obsidyen taş işleme kursunun yeterince faydalı olmadığı, istihdam garantili kapsamında düzenlenen İşgücü yetiştirme kurslarından mezun olan ve istihdam edildiği bildirilen kursiyerlerin hiç birinin şu anda istihdamda olmadığı eğer Valilik kanalı ile açılmasında çok işe yarayacağını ifade etti. Vali Kara’nın bu iddiaya karşılık Obsidyen taş işlemeciliğinin çok faydalı olduğu, fevkalade işler yapıldığı, yabancı misafirlere özel olarak sunulduğunu vurguladı. 

TOBB Kars Girişimciler Kurulu Başkanı Adem Çalkın’ın bu konu ile ilgili olarak destek vereceğin söyledi. 

Serhat Kalkınma Ajans Müdürü Dr. Hüseyin Tutar ise Obsidyen Taşının Bölgemizde fark yaratacak bir değer olduğu bu nedenle Kurslardan mezun olan kursiyerlerin kuracağı işletmelere Ajans olarak destek verileceğini bu nedenle verilen kursların boşa gitmemiş olacağını söyledi. 

Vali Kara, Serhat Kalkınma Ajansının bölgemiz için bir fırsat olduğunu, Kursiyerlerin iyi yetiştirilmesi halinde Kars ekonomisine katma değer olacağını kaydetti. 

İşkur İl Müdürü Yılmaz Akar da, istihdam İşverenler tarafından gerçekleştirildiği için sadece kursiyer bazında değil işveren bazında da düşünülmesi gerektiğini, yani işverenlerinde desteklenmesi halinde istihdama katkı sağlayacağını söyledi. 

Akar ve İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş 5 yıl süre ile uygulamaya konulacak olan Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Merkezleri (UMEM) projesi kapsamında Kurul üyelerine bilgi vererek, eğitim verilecek kurslardan mezun olan kursiyerlerin kalıcı olarak istihdamlarının sağlanacağını; fakat bu projede Kars Ticaret ve Sanayi Odasının üzerine büyük sorumluluk düştüğünü kaydettiler. Kars Ticaret ve sanayi Odasına kayıtlı İşveren temsilcileri ile yapılan toplantıda konunun önemi vurgulanmış toplantı esnasında hizmet sağlayıcıların ihtiyaç talepleri alındı. 

Yapılan analizde ihtiyaçlar ile yetiştirilecek okul bölümlerinin uyuşmadığı ayrıca kursun sonunda staj yapacak 5 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerinin azlığı nedeniyle projenin hayata geçirilmesinde zorluklarla karşılaşıldığı ifade edildi. UMEM projesinin sanayisi gelişmemiş İllerde uygulanmasının zorluğu dile getirildi. Bu konuda gerekli esnekliğin sağlanması halinde Kars’ta da bu projenin uygulaması mümkün olacağı vurgulandı. 

Vali Kara, kurs ve TYÇP’lerdeki mezun sayılarındaki azlığa dikkat çekerek sebeplerinin araştırılması gerektiğini söyledi. 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyon Temsilcisi Fikri Cömert de sebeplerden birisinin işsizlerin çalışma konusundaki isteksizlikleri olduğunu; ilin üretimden çok tüketime dayalı bir yapısı olması nedeniyle yeterli gelişimi de gösteremediğini belirtti. 

Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkan vekili Atanur Adıgüzel, “Kursiyer azlığı konusunda kişilerin % 70 inin yeşil kartlı olması sebebiyle kurslara iştirak etmedikleri yani yeşil kartlarının iptal edilmesinden çekindiklerinden dolayı mezun sayısı düşmektedir” dedi. 

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Şükrü Nişancı ise yaklaşık 1 yıldan beri bu kurula iştirak ettiği fakat kendi açısından koyduğu hedefleri yerine getiremediğinden kurul üyeliğinden affını diledi. 

Bilgi sunumunun ardından gündem maddeleri gereğince 2 yıl süre ile görev yapacak Yürütme Kurulunda görev yapacak olan kurum temsilcilerinin seçilmesine geçildi. 

Son olarak İşkur Kars İl Müdürlüğü’nce 2010 yılı faaliyet raporu Kurul üyelerinin bilgisine sunuldu. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Kurulda görüşülmesi önerilen hususlar; İşkur hizmetlerinin yararı ve hizmetlerin amacı doğrultusunda yaygınlaştırılması için Kars’taki tüm Sivil Toplum Kuruluşları, Yerel Kamu Kurum ve Kuruluşları ayrıca bu hizmetleri yapabilecek Özel kuruluşlara gerekli bilgilendirmelerin yapılması konuları görüşüldü. 

Kurul üyelerince aşağıdaki kararlar oy birliği ile alındı:

Karar -1:  2011 yılında İŞKUR tarafından açılacak olan kursların mesleklerini belirlemek üzere ilin işgücü piyasasının mevcut durumu; şu anki ve gelecekteki ihtiyacı; ilin istihdam özellikleri gibi gerçek ihtiyacı yansıtacak kurslara öncelik vermek suretiyle uygulamaya konulması ile  İl istihdam ve mesleki Eğitim  Kurulu üyelerin in zaman zaman açılan kurslarda denetim yaparak eksiklerin yerinde tespit edilerek Kurul üyelerine  bilgi verilmesi, 

Karar -2: Haksız rekabetin oluşmaması için Kurulda açılmasına karar verilen İşgücü yetiştirme Kurslarının, İşbaşı Eğitim Programlarının, Girişimcilik Eğitimleri ile Toplum yararına çalışma Programların zaman zaman yerel gazete ve basında yer almasının sağlanmasını, 

Karar -3: Kurulun her türlü faaliyetlerinde ve özellikle yeni yönetmelik doğrultusunda istihdam garantili olarak açılma zorunluluğu getirilen mesleki eğitimler konusuna ağırlık verilerek Sivil Toplum Kuruluşların özellikle Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığı ile Ticaret ve sanayi Odası Başkanlığının kendi alanlarında İŞKUR İl Müdürlüğü ile İşbirliği içinde  olması. 

Karar- 4:  İlimizin İhtiyaç duyduğu İş Makinaları Oprt Mesleklerinde açılması planlanan Kurslarda Bakanlıklar  arasında yapılan Protokol kapsamında DSİ, İl Özel İdaresi ve diğer ilgili kuruluşlarla irtibata geçilerek İş Makineleri ve Diğer araç gerecin kullandırılmasında işbirliği içinde olunması. 

Karar -5: Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 288.mad. gereğince İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde 2011 yılı içerisinde İşletmelerdeki Mesleki Eğitimin Denetimi için her yıl kurulması zorunlu olan bu komisyona ilgili meslek odasından bir temsilci, Kurum Müdürlüğünden bir yönetici, alan öğretmeni, İşkur İl Müdürlüğünden en az Şube Müdürü düzeyinde bir temsilci ve eğitimin yapıldığı meslek alan dalında uzmanlaşmış en az iki temsilciden oluşan komisyon kurulması İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından uygun bulunmuştur. 

Karar- 6:  Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 86.mad. göre  2011 yılı Eğitim-Öğretim içersinde yapılacak olan ve her yıl Yılda 3 dönem yapılması zorunlu olan Kalfalık ve ustalık sınavlarının gün ve yerleri ile sınavları yapacak komisyonların oluşturulması ve meslek alanlarının özelliğine göre bu sınavların yazılı,sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve uygulamalı yapılması ve İlimizde Birden fazla Mesleki Eğitim merkezi bulunduğundan bu görevin Kars Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğünün hazırlayacağı programların  valilik onayından sonra yürürlüğe girmesi il istihdam ve mesleki eğitim kurulunca uygun bulunmuştur. 

Karar-7: İlin İşgücü İhtiyaçları göz önüne alınarak 2011 yılı içerisinde rapor eki İşgücü Eğitim planında yer belirtilen mesleklerde de İşbirliği kapsamında veya İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Kurslar kapsamında 51 adet meslekte 1168 Kursiyerin Eğitim alacağı 79 adet İşgücü yetiştirme Kursunun açılmasına, 

Karar-8: 2011 yılı içerisinde rapor eki İşgücü Eğitim planında yer alan Ağaçlandırma ve çevre Düzenlemesi Konulu en fazla 3 ay süreyle 91 adet katılımcının iştirak edeceği Toplum Yararına Çalışma Programının uygulanmasına, 

Karar-9: 2011 yılı içerisinde rapor eki İşgücü Eğitim planında yer alan Girişimcilik Eğitim programları kapsamında 100 adet katılımcının iştirak edeceği Girişimcilik Eğitim Programının uygulanmasına, 

Karar-10: 2011 yılı içerisinde rapor eki İşgücü Eğitim planında yer alan İşbaşı Eğitim programları kapsamında 200 adet katılımcının iştirak edeceği İşbaşı  Eğitim Programının uygulanmasına,

Karar-11: Bir sonraki toplantının   Sayın Valimizin  müsait olduğu bir zaman içerisinde Nisan 2011 ayının son haftasında  yapılmasına,

Karar-12: 2011-2012 yıllarında 2 yıllık bir süre için  İl istihdam ve Mesleki  Eğitim Yürütme Kurulunda görev yapacak olan ve aşağıda Adı ve unvanı yazılı temsilci kuruluşlarından oluşması İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunca uygun bulunmasına, 

S.NO TEMSİLCİ KURULUŞUN ADI VEYA UNVANI

1-Türkiye  İş Kurumu Kars İl Müdürlüğü

2-İl Milli Eğitim Müdürlüğü

3-Kars Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü

4-Türkiye İşveren sendikası Konfederasyon temsilcisi

5-Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği

6-Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER