Mesleki eğitimin önemi toplantısı
Mesleki eğitimin denetimi komisyonlarının ön hazırlık toplantısı...
14 Mart 2013 Perşembe 16:02

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğine göre alınan 2013/1 nolu İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu doğrultusunda oluşturulacak işletmelerde mesleki eğitimin denetimi komisyonlarının ön hazırlık toplantısı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği toplantı salonunda yapıldı.
Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Şube Müdürü A. Cengiz Birdal’ın başkanlığında görevlendirilecek Atölye ve Meslek dersleri öğretmenleri ile ilgili oda başkanları ve oda temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantı büyük ilgi gördü.
Toplantıda Birlik başkan vekili Metin İzgübarlas’ın açılış konuşmasında, “Bilindiği üzere esnaf sanatkârlarımızın en önemli konularından bir tanesi mesleki eğitimin denetimi, mesleki eğitimde yapılacak hizmetler, geçmiş yıllarda kanunda olan bazı boşluklardan dolayı bir türlü bu eğitimi gerçekleştiremedik. Sağolsun sayın müdürümüz Cengiz Birdal bu konuya eğilimini gösterdi. Biz bu konuda Esnaf Odalar Birliği olarak gerekli desteği vereceğiz. Yalnız mesleki eğitimin merkezi ve diğer kuruluşların da esnaf sanatkâra yardımcı olmasını istiyoruz. Her ne konuda olursa olsun mesleki eğitimin yanında olacağımıza temin ediyorum. Yalnız sizlerden ricam, oda başkanlarından ricam, meslek kuruluşlarından ricam bu konuya gerekli eğitimi verip denetimlerin ne şekilde, nasıl, hangi kurallara uygun olarak yapılacağını göstermemiz lazım. Bu konuda sizinde yapacağınız çalışmalardan dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.” dedi.
İzgübarlas’ın konuşmasından sonra bir sunum yapan mesleki ve teknik eğitimden sorumlu Şube Müdürü A.Cengiz Birdal; İl genelinde mesleki eğitimin mevcut durumu ile işletmelerde beceri eğitim gören öğrenciler ile ilgili katılımcılara sunum eşliğinde bilgi verdi.
23 YILDIR ESNAF TEŞKİLATIMIZLA HEP İÇ İÇE OLDUK
Birdal, şunları söyledi:
“Bugün burada sizlerle birlikte olmak bana mutluluk veriyor. Çünkü neredeyse 23 yıldır esnaf teşkilatımızla hep iç içe olduk. Şuanda aranızda benim öğrencilerimde var. Şuanda birer esnaf olan gurur duyduğum öğrencilerimiz de aramızdalar. Geçen hafta Antalya’da sosyal cesaretle ilgili bir seminere katılmıştım. Yenmeyle ilgili bir sunum gerçekleştiriyordum. Dedim ki arkadaşlar aranızda kürsüye çıktığı zaman heyecanlananlar parmak kaldırsınlar. Salonun yüzde 80’ni parmak kaldırdı. Fakat yüzde 20’lik dilim parmağını kaldırmadı. Merak ettim dedim ki galiba siz heyecanlanmıyorsun. Hayır, hocam dediler biz heyecanlanmıyoruz. Çok heyecanlanıyoruz. Biz o duruma giriyoruz. Dolayısıyla tabi biz yıllardır sizin değerli yüzlerinize aşinayız. Hem öğretmen arkadaşlarım hem de esnaf teşkilatı olarak burada ne için bulunuyoruz?
BİRÇOK KAZANIMIMIZ OLDU
Tahmin ediyorum gelen yazılardan anlıyoruz. Yıllardır ihmal edilen bir husus var. İşletmelerde meslek eğitimi denetimi kanun ve ona bağlı olarak çıkartılan mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğinin 287. ve 288. maddelerine göre her yıl kurulması zorunlu olan bir denetleme komisyonu var. Fakat 20 yıla yakın böyle bir komisyon var olmuş değildir. İşte biz yaklaşık 1-1.5 aydır milli eğitim müdürlüğünde görevlendirildik. İl istihdam ve meslek eğitim kurulu kararı doğrultusunda biz bu komisyon çalışmalarını başlatalım istiyoruz. Bunun dışında yine yıllardır ihmal edilen mesleki ve teknik eğitim bölge koordinasyon kurulu var kurulmamış vali yardımcımızın başkanlığında. Onunda hemen kurulması için girişimlere başladık. Avrupa birliğine geçiş süreci içerisinde müfredatımızı onlara uygun hale getirebilmek için hükümetimiz ve bundan önceki hükümetler yoğun gayretler gösterdiler. Şuanda 3 fasıl açılmış 15 fasıldan. Ve biz 2005 yılında mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi ile ilgili bir proje başlattık. Pilot ildi Kars. Bizim kurumumuzda pilot kurumdu. Birçok kazanımımız oldu bizim. Liselerin 4 yıla çıkarılmasından modüler eğitime kadar bu projeyle.
12 KURUM KARS’TA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN YÜKÜNÜ ÇEKİYOR
Yine MESKEP adında mesleki eğitimi güçlendirmeyle ilgili bir proje daha mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğü himayesinde yürüyor. Bizim 2 yıl önce Almanya ya mesleki v teknik eğitimi incelemek için bir gezimiz olmuştu. Orada müşahide ettik ki mesleki ve teknik eğitim Avrupa’da çok önem arz eden bir sektördür. Şuanda Almanya da okullarımızın yüzde 80’i mesleki ve teknik okular. Sadece yüzde 20’si GİMLANZYUM denilen genel liseler. Türkiye’de bu oran maalesef halen işte yüzde 45 yüzde 55 oranlarındayız. Yani halen mesleki eğitim oldukça gerilerde. Bu oranın en azından yüzde elliye çıkartılması için çabalar girişimler sürüyor. Mesleki ve teknik eğitim işte toplumun bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir meslek alanına ilişkin bilgi, beceri ve davranışları kazandırma sürecidir. Bizim Kars’ta şuanda Kars il genelinde mesleki eğitim merkezimiz var. GAMP Endüstri Meslek Lisemiz, Kız Meslek Lisemiz, Ticaret Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi var. Ayrıca Sarıkamış’ta da sağlık meslek lisesi bu yıl eğitime başladı. Toplamda 12 tane kurum Kars’ta mesleki ve teknik eğitimin yükünü çekiyor. Şimdi toplumun kalkınması için mesleki ve teknik eğitim çok önem arz ediyor.
MAALESEF MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TÜRKİYE’NİN KANAYAN YARASIDIR Adeta bir kangren köklü sorunlarımız var. bir türlü çözemediğimiz sorunlarımız var. Birazdan ilimizde ki mesleki ve teknik eğitimle ilgili karşılaşılan zorlukları konuşacağız. Değerli sivil toplum kuruluşlarımızın ve oda başkanlarımızın da bu işte büyük bir sorumluluğu söz konusudur. Onlardan da beklentilerimiz var. Yıllardır yapılmayan işletmelerde mesleki eğitim denetimi var. bu denetim hem işletmelerde ki ustalık belgelerinin, işyeri açma ruhsatı alınırken istenip istenmemesi yönünde, hemde işletmenin gerek meslek lisesinden beceri eğitimine gidecek olan öğrencilerimizin gerekse çırak öğrencilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek bir bir mesleki eğitim yapısına sahip olup olup olmadığını izlemeye matuf olacaktır. Yani sosyo ekonomik anlamda da özellikle 28 Şubat sürecinden sonra ki bu katsayı adaletsizliği meslek liselerine gidecek olan kaliteli öğrencilerin başka okullara gitmelerine sebep oldu ve netice itibariyle de meslek liselerinde kalite bir hayli düştü.
ÖĞRENCİLER MOTİVE OLAMADIKLARI İÇİN DERSLERİNDE BAŞARISIZ OLUYORLAR
Ben 1984 yılında meslek lisesine girdiğim zaman sınavla kazanmıştım o zaman meslek lisesinin sınavını kazanmak çok önemliydi. Ama bugün meslek liseleri yerlerde sürünüyor. En başarısız öğrenciler toplumun en alt sosyo ekonomi tabakasına sahip olan öğrenciler bu okulları tercih ediyor. Dolayısıyla bu okullarda disiplin problemi ortaya çıkıyor, motivasyonla ilgili sıkıntılar yaşıyoruz, öğrenciler motive olamadıkları için derslerinde başarısız oluyorlar ve okullarımızda maalesef işletmelerde mesleki eğitim de tam anlamıyla anlaşılamadığı için istenilen kalifiye iş gücü yetişemediğinden dolayı meslek liselerinin mezun ettiği öğrenciler ya işsiz kalıyorlar ya da farklı alanlarda istihdam edilmek zorunda oluyorlar. Biz 2 yıl önce HOMEP projesi kapsamında çalışma ve iş kur il müdürümüz, sanayi ve ticaret odası sekreterimiz, birliğimizin genel sekreteri başta olmak üzere meslek lisemizin müdürü İshak Bey ile birlikte iş yerlerini dolaştığımızda Kars’taki en büyük imalathanelerinden biri olan Doğu Metal imalathanesini gezdik. Orada ki torna tezgâhının başında meslek lisesi makine bölümünü okuyan birinin çalışması gerekirken maalesef ticaret meslek lisesi mezunu çalışıyordu. Bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Çünkü biz iş gücünün ihtiyaç duyduğu gerçek nitelikte kalifiye eleman yerine stoka eleman yetiştiriyoruz ve işsiz üretiyoruz.
İNSANLARIMIZ ARAÇLARINI TRABZON’A ERZURUM’A GÖTÜRMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Mesleki eğitimin önceliği ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaktır. İlimizde sanayi gelişmediği için ilimizin sahip olması gereken ekonomik güç hep çevre illere gidiyor. Yani şuanda insanlarımız araçlarını Trabzon’a Erzurum’a götürmek zorunda kalıyorlar. Bunun nedeni burada mesleki eğitime yeterince önem verilmediğinden dolayı biz kalifiye işgücü yetiştiremediğimiz için mezun ettiğimiz öğrencilerimiz sanayide ve işletmelerde istihdam edilemiyor. Biz Aralıkta da işgücü piyasa analizi yapıyoruz ve burada da maalesef meslek lisesi mezunlarının yetersiz olduğu ortaya çıkıyor. Bütün esnafımızın ortak şikâyeti budur.
İŞ PİYASASININ İHTİYAÇ DUYDUĞU MESLEKİ BİLGİ VE BECERİYLE DONANMIŞ BİREYLERE İHTİYACIMIZ VAR
Eğitim veren 3 yıldızlı bir oteli de bulunan son derece modern bir tesis Sarıkamış Anadolu Turizm ve Otelcilik Meslek Lisemiz var. Sarıkamış’ta yine Anadolu Meslek Lisemiz var. Kurulumu devam eden hemen hemen yüzde 90’ı bitmiş durumdadır. Şuanda bir kurucu müdür atayarak oranın donatımını sağlayacağız. Haydar Aliyev endüstri meslek lisesi var. Yaklaşık 50 trilyon liraya mal oluyor bu meslek lisesi. SOKAR vakfı tarafından Haydar Aliyev’in adını taşıyan SOKAR’a bağlı bir vakıf var. Son derece değerli bir yatırım, son derece de kolej ayarında bir okulumuz olacak. Doğu Anadolu Bölgesinde o kadar donanımlı ve lüks bir okul olduğuna inanmıyorum. İnşallah orada da bizim çocuklarımız eğitim görecekler. Bu bizim devletimizin de mesleki eğitime verdiği önemin bir göstergesidir. 2010- 2011 eğitim öğretim yılında meslek liselerimizin devam eden öğrenci sayısı ile düz, Anadolu ve fen liselerinin oranlarına baktığımız zaman yüzde 68 akademik liseler, yüzde 32 de meslek liseleri olduğunu görüyoruz. Bu oran 2011–2012 eğitim öğretim yılında da aşağı yukarı aynıdır. 2012- 2013 yılında yüzde 35’e yükselmiş yani küçük de olsa bir artış var meslek liselerinin öğrenci sayıları açısından. Genel orta öğretim kurumlarının öğrenci sayısı yüzde 65, meslek liselerinin ise yüzde 35 civarındadır. Bizim bundan sonra ki süreçte Türkiye geneline de baktığımız zaman meslek liselerinin oranını yüzde 44 olduğunu görüyoruz. Meslek liselerinin okullaşma oranı itibariyle biz Türkiye ortalamasının gerisindeyiz. Türkiye genelinde meslek liselerinin ortaöğretim kurumlarıyla karşılaştırmalarına baktığımız zaman yüzde 43 ile yüzde 57 meslek liselerinin önde olduğunu görüyoruz.”
Birdal ayrıca; toplantıda, işletmelerde mesleki eğitimin denetimi için oluşturulacak komisyonların çalışma şekilleri hakkında bilgi aktardı.
Denetimlerin bir program çerçevesinde Nisan- Mayıs-Haziran aylarında yapılması kararlaştırıldı.