Gazetekars

Metin KOCA kaleme aldı...

Destanlar Şairi Metin KOCA kaleme aldı...

12 Ağustos 2024 Pazartesi 13:51

Metin KOCA kaleme aldı...

ORDA BİR KÖY VAR UZAKTA

O KÖY BİZİM KÖYÜMÜZÜDÜ

GİTMESEKTE  GELMESEKTE

O KÖY BİZİM KÖYÜMÜZÜDÜ

Bir Serhatten bir başka serhate Selam ,Sevgi Ve de Saygılarımla.

Bir Milleti Millet yapan En önemli yapı taşlarından biri Kültürdür, belki önceki yazilarımdada aynı cümleyi kullanmış olabilirim.

Birkaç gün öncesi Kars'a yaşayan Kale Burcu diyebileceğim kültür Ateşkesi sevgili arkadaşım Çetin Adıgüzel in hamamlarla ilgili bir yazısını okudum, ondan sonra bu duygu ve düşüncelerimi sizlerle paylaşma gereğini duydum.

Yukarıda kültürden söz ederken doğumda ölüme kadar yaşanan bütün sosyal vede beşeri ilişkileri kapsar yaşamak ve yasatmakta gelecek nesillere miras bırakmak bizlerin görevidir.

Kars'ta çocukluğumdan hatırlarım

Rahmetli Şah Muradın hamamı,(Muradiye)Asri hamamı,Topçu un hamamı bunlar kubbeli vede Kars çayına yakın ve Şah Muradın hamamı ile Asri hamamı Taş köprünün sağında ,solunda idi Topcunun hamamı ise İskân bahçesinin karşı kıyısında idi ayrıca Şehirde Güngören otelinin altında Güngören hamamı ve Faikbey Caddesinde Belediye hamamı vardı .

Mezumuz hamamsa biraz konuyu açmamız gerek 60 li yıllarda hamamı tanımış ve hamam üzerine yapılan sohbetlere tanık olmuştum.

Evvel öncelik bütün Kars halkının temiz banyo yapacağı bir mekan sonrası gelin olacak hanımların arkadaşları ile Nanaylı Türkülü cerezli çaylı gazozlu pastalı gelin hamamı gelin hanıma bacı olacak kızların katılımıyla

Aynı şekilde Damarında Sağdıç ve Arkadaşlarının katılımıyla geçen hamam sefası

Sonra her yıl Ramazan ayının 15 İnci günü

15 Hamamı bu akşamları olurdu ve o akşam bütün hamamlar kadınlara idi insanlar kar, kış, yağış demeden bu kültürü yaşatır geleneği devam ettirirlerdi.

Ayrıca gelenek haline gelen haftada bir hamam sefaları.

İnsanlar burada yalnızca yıkanmaz aynı zamanda sosyalleşme yaşardı insanın arkadaşı ile sohbeti sora gelenin hesabını önceden gelen arkadaşının ödeyerek onu onurlandirmasi çıkarken herkesin Bir , birine sıhhatler olsun demesi gibi , içeride kurna başı veyahutta göbek taşındaki sohbet vedeTellakın

Tahta nalının nalın sesleri il çıkacak olan kişinin bağırarak havlu istemesi gibi çok mu çok güzel şeyler.

Geçmişe olan yolculuğu noktalarken yaşantımızın çocukluk, gençlik Vede orta yaşlılık donemimizin geçtiği Kars'ı anlatmaya çalıştım bu sayfadan,yıkılan yerine ucube beton arma binalar dikilen yerleri görünce çok üzülüyorum oysaki 60 yıllardan beri yikilanlar şimdi ayakta kalsaydı sizlerin Dışarıdan gelen Misafiriniz daha çok olurdu.

Şimdi ben Kars'a gelsem Payton varmı? Yokmu?  Bilmiyorum Gaşka zaten çoktan tarih olmuştur gözüm Geçmişteki Arkadaş, Eş, Dostu Aradığı gibi bazı yerleri binaları Caddeleri Sokakları ve Onları süsleyen Eski yapilarida arar.

Taş köprünün Altından Akan Kars Çayı ve o köprünün sağını ve Solunu süsleyen iki tane

Eskinin deyimiyle (SIRĞA) yani küpe gibi Tarihî hamam .

Asri hamam tadilatı bitti mi? Bitmedi mi? Bilemiyorum.ama Şah Muradın hamamı nın Kahve olduğunu duyunca üzüldüm benimle aynı fikiri paylaşacak bir çok Karslı nın olacağı inancındayım çünkü oradan bir çok insan güzel şeyler yaşamak adına İyi anılarla ayrılmışlar.

Biz dışarıda oturanlar bakmayın öğle yağ, peynir,kaz Eristeye geliyoruz orada bıraktığımız Mezar Taşlarının özlemi Vede yaşadığımız geçmişi görmeye geliyoruz.

Sizlerden Ricam lütfen bu tür eserleri eski hâline getirerek hem  bizlerin anısına hem kültürümüze hemde tarihe sahip çıkmasıdır

Oysa ki kahvehane olacak Nice yerler vardır.

Yetkililerden Bir Karslı olarak istirham ederim

Sevgi ve saygılarımla

" Kars Kars'ta yaşanır

Dışarıda Temsil Edilir"

Destanlar Şairi

Metin KOCA

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER