Gazetekars

Milli Eğitim İşçileri Kazanacak

Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrinde çalışanlar Hak İş/Öz Büro İş Sendikasına üye olmayı sürdürürken, konuyla ilgili sevindirici gelişmeler yaşanıyor.

07 Aralık 2011 Çarşamba 00:16

Milli Eğitim İşçileri Kazanacak

6111 sayılı Torba Yasası’nın uygulaması çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı İl ve ilçe Müdürlüğü emirlerine “sürekli işçi kadrolarında” gönderilen işçiler için Hak İş/Öz Büro İş Sendikasının mücadelesi sürüyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Öz Büro İş Sendikası Teşkilat Uzmanı Murat Keklik, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi, Kars Belediyesinden İl Milli Eğitimi Müdürlüğüne geçişler olmuştur. Ancak Kars Belediyesiyle Genel İş Sendikası arasında imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmesi, Belediye Başkanlığı tarafından uygulanmamış ve sorun yargıya intikal etmiştir.

Bu konu yargıdadır ve yargılama devam etmektedir. Hak-İş’e bağlı Öz-Büro –İş Sendikasında Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesine geçen işçilerin kayıt işlemlerini yapmış ve bu sorunu çözmek için üyelerine söz vermiştir.

İşçilerin, Milli Eğitim müdürlüğüne devredilene kadar olan alacakları dava konusudur ve bu dava devam etmektedir. İşçilerin alacakları adına açılmış olan dava haklıdır ve yerindedir. Ancak bizim iddiamız Genel-İş Sendikası ile Belediye Başkanlığı arasında imzalanan ancak Belediye tarafından uygulanmayan toplu iş sözleşmesi İl Milli Eğitim müdürlüklerini bağlamaz.

Ortada toplu iş sözleşmesiyle kazanılmış bir hak vardır ve bu hak işçileri uygulanmalıdır. Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanunen geçerli olan bu toplu iş sözleşmesini uygulamak zorundadır. Devir öncesi durum ile ilgili olarak yargılama devam ediyor. Ancak devir sonrası işçi alacakları için doğru adres işçilerin devredildiği kurum olan İl Milli Eğitim müdürlüğüdür.

Genel Başkanımız Muammer Özkaya bu konuyla ilgili olarak Ankara’da çeşitli girişimlerde bulunmuş ve sorununu çözülmesi adına çok önemli adımlar atmıştır. Bu doğrultuda Öz-Büro-İş Sendikası 28.Kasım 2011 tarihinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına resmi bir yazı yazmış ve sorunu resmi yazıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda resmi talebimizi haklı bulmuş ve iddiamızın doğru olduğunu kabul ederek buna ilişkin cevabi yazıyı sendikamıza bildirmiştir.

Çalışma Bakanlığı Görüşü şöyle: İlgili yasa maddeleri ve yargı kararı uyarınca söz konusu tutanakta tüm maddeler üzerinde anlaşma sağlandığının belirtilmiş olması nedeniyle Genel İş Sendikası ile Kars belediyesi arasında 01.02.2011/31.03.2012 yürürlülük süreli toplu iş sözleşmesinin bağıtlamış sayılmasının gerekliliği, Her ne kadar adı geçen Belediye Başkanlığı tarafından söz konusu toplu iş sözleşmesinin iptali istemiyle dava açılmış olsa da mahkemece sözleşmenin yürürlülüğünün durdurulmasına dair alınmış bir ihtiyadi tedbir kararı bulunmadığı takdirde toplu iş sözleşmesinin uygulanmasının gerektiği, devirle gelen işçilerin toplu iş sözleşmesinden doğan haklarından devir tarihine kadar Kars Belediyesi, devirden sonra da Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sorumlu olması nedeniyle söz konusu toplu iş sözleşmesinin Kars Belediyesi tarafından uygulanmıyor olmasının Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de uygulanmama hakkını vermediği, Ayrıca, 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinde belirtilen oranın aşılmasının toplu iş sözleşmesini geçersiz kılarak iptal edileceğine ilişkin bir düzenlemenin 2822 sayılı kanunda yer almadığı hususunda bilgilerinizi rica ederim”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yazısı son derece önemlidir. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tüm ülkedeki çalışma ilişkilerini düzenleyen kurumdur. Bu doğrultuda mütalaları son derece belirleyici ve önemlidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın olumlu görüşü Sendikamız üst yazısıyla birlikte Kars İl Milli Eğitim müdürlüğüne bildirilmiştir.

Milli Eğitim İl Müdürümüz de bu konuda son derece iyi niyetlidir. Çalışma Bakanlığının görüşü bu kilidi açacak oldan anahtardır. Sorun nihai olarak çok kısa bir zaman sonra çözüme kavuşacaktır. İl Mili Eğitim Müdürlüğü’nde şu an itibariyle 107 üyemiz bulunmaktadır. Ancak; üyemiz olsun olmasın bütün arkadaşlar rahat olsunlar. Sorun çok kısa bir zaman içinde çözüme kavuşacaktır. Sorunun çözüldüğüne dair belgelerimizle resmi yazılarımızla yakında tekrar Kars’a geleceğiz.

Öz Büro-İş Sendikası Resmi yazısı:

“Bu görüş doğrultusunda sendikamıza üye olan veya olmayan tüm işçilere kasım ayı ücreti olarak (15 Aralık’ta ödenecek olan) birlikte 23.03.2001 tarihli toplu iş sözleşmesinin uygulanması” bilgi ve takdirlerinize arz ve talep olunur” 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER