Gazetekars

Mutlu Çoban...

Kars’ta kış mevsimine rağmen köylüler koyunlarını meralarla otlatmaya devam ediyor.

08 Aralık 2011 Perşembe 07:56

Mutlu Çoban...

Köyünden çıkarak ekmek parası için Arpaçay’a çobanlık yapmak için gelen evli 22 yaşındaki Savaş Yalçın, soğuk havanın kendisini etkilemediğini söyleyerek, “Yaptığım işten gurur duyuyorum” dedi.

Kış mevsiminin etkili olduğu Kars’ta vatandaşlar küçükbaş hayvanlarını halen daha meralarda otlatıyor. Kars’ın Arpaçay ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan Doğruyol Köyü’nden gelerek merada koyun sürüsünü güden Savaş Yalçın, soğuk havaya aldırmadan otlattığı koyunlardan çobanlık bedeli olarak yılda 30 kuzu aldığını ve hayatından memnun olduğunu söyledi.

Köyde hayvanlarla ilgilendiği için ortaokul yedinci sınıftan okulu terk ettiğini anlatan Yalçın, “Çobanlık yapmak için köyümden Arpaçay’a geldim. 22 yaşındayım, 3 yıllıkta evliyim. Köy şartlarından dolayı okulu ortaokuldan terk ettim. Çobanlık yaparak kendi yuvamı kendim kurmak istedim ve bu nedenle bu işe başladım. 3 yıl önce evlendim ve bir ay sonrada çocuğum olacak. Çobanlık mesleğinden gurur duyuyorum. Ekmek paramı bu şekilde kazanmanın doğru olduğunu düşünüyorum.”dedi.

Çobanlık yaptığı süre içerisinde ki bir gününün nasıl geçtiğini de anlatan Yalçın, “Sabah erken kalkar kalkmaz Allah’tan her şeyi hayırlı etmesini istiyorum. Ahıra gidip hayvanlara yemlerini verip, bakımlarını yapıyorum. Hayvanlar yemlerini yerken bende kahvaltı yapıyorum. Sonra hayvanları dışarıya çıkarıyorum ve merada otlatıyorum. Hava soğuk ama soğuk çokta önemli değil, üşümüyorum” diye konuştu.

Her gün özenle otlattığı küçükbaş hayvanlar ile çıkardığı çeşitli ses türleriyle anlaşan çoban Yalçın, gününü ise çoban köpeklerinin başını okşayıp, türkü söyleyerek geçiriyor.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER