Gazetekars

Nalbançılık yerini nalburculuğa bırakıyor

Teknolojiye yenik düşen nalbantçılık yavaş yavaş yerini nalburculuğa bırakıyor.

14 Ocak 2012 Cumartesi 08:50

Nalbançılık yerini nalburculuğa bırakıyor

Müşteri yolu beklemekten canı sıkılan işyeri nalbantçılar moral bulabilmek için saz çalıp türkü söylemeye başladılar.

Nalbantçılık, kaynakçılık, tenekecilik gibi eskilerin vazgeçilmek meslekleri bir bir yok oluyor. Atın yerini traktörlerin alması, doğalgaz ve kalorifer kullanımının yaygınlaşması gibi bir çok nedenden dolayı özelikle de nalbantçılar iş yapamaz hale geldiler. Hayvancılığın merkezi Kars’ta da bir zamanlar revaçta olan nalbantçılık son zamanlarda yok olmaya yüz tuttu. Tek tük kalan bu işyerleri de bir bir kapandı. Sorun ise baş tacı ettikleri köylü müşterilerinin artık kapılarını çalmaması. Gerekçe ise traktörlerin yaygınlaşması ve git gide çiftçiliğin tükenme noktasına gelmesi. Genç nüfusun büyük kentlere göç etmesi, kırsal alanda da yaşlı kesimin kalmasına bir de teknoloji imkanları eklenince toprak eskisi gibi işlenmedi. Toprak işlenmeyince de ortada ne at kaldı, ne öküz ne de karasaban.

Bakırcılar Caddesi olarak bilinen kentin en eski mekanlarının yer aldığı bölgede sobacı komşularıyla müşteri bekleyen 28 yaşındaki Ali Demirağ, baba mesleğini devam ettirmek için dükkanını açık tuttuğunu söyledi. Demirağ, “İşler artık eskisi gibi yoğun değil. El emeği, yerini teknolojiye bırakmış. Nalbantçılık yapıyoruz. At ayağına nal takıyoruz ama artık atlar yerine traktör geçmiş. Eskiden işlerimiz daha yoğundu. Buralar iş yoğunluğundan geçilmezdi. Atlara nal takardık, kaynak yapardık ama şimdi artık o da yok. Köylüler isteği her şeyi köylerinde bulabiliyor. Bu da bizim işleri durgun hale getiriyor.” dedi.

Yaptıkları ufak-tefek işlerle ayakta durmaya çalıştıklarını da ifade eden Demirağ, halimize şükrettiklerini fakat bundan böyle teknolojiye ayak uydurmak zorunda kalacaklarını ve nalbantçılık dükkanlarını nalburculuğa çevirmeyi düşündüklerini belirtti.

SAZLA TÜRKÜYLE NORAL BULMAYA ÇALIŞIYORLAR

Ali Demirağ işyerinde tandır külü çekmekte kullanılan kürek yaparken sobacı komşusu Yavuz Poskorlu ise sazına akort yaptıktan sonra türkü söylemeye başladı. Çekicin sazı bastıran sesi arasında türkü söyleyen Yavuz Poskorlu, işyerine renk kattı. İşsizlik nedeniyle yaz aylarında komşusu Ali Demirağ ile birlikte köylere giderek düğünlerde saz çaldıklarını söyleyen Poskurlu, ancak bu şekilde geçimlerini idame ettirebildiklerini vurguladı.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER