Gazetekars

National Geographic Hayran Kaldı

ABD National Geographic Derneği Doğu Anadolu’ya Doyamıyor

19 Ekim 2013 Cumartesi 15:59

National Geographic Hayran Kaldı

Geçen seneki ilk ziyaretlerinde Aras Nehri Kuş Cenneti, Kuyucuk Gölü ve Sarıkamış Milli Parkı’na hayran kalan National Geographic Derneği, KuzeyDoğa Derneği’nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarını görmek için tekrar Kars ve Iğdır’a geldi. Aras Nehri Kuş Cenneti’ni ABD Duke Üniversitesi’nden 30 Kişilik öğrenci grubu da ziyaret etti

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun 2011 yılında National Geographic Dergisi tarafından Yılın Kâşifi ve 2013 yılında ise dünyada “Risk Alan” 22 kaşiften biri seçilmesinden sonra ABD National Geographic Derneği Şekercioğlu’nun davetiyle ilk kez Washington’dan Doğu Anadolu’ya gelmişti. “Türkiye seyahatimizin doruk noktası” diye tanımladıkları Kars ve Iğdır’ın doğal alanlarına hayran kalan National Geographic, bu sene de National Geographic’in en önemli destekçilerinin oluşturduğu Grosvenor Konseyi gezisi için tekrar Doğu Anadolu’ya geldi. Konsey, Şekercioğlu’nun başkanlığını yaptığı KuzeyDoğa Derneği’nin çalışmalarını, Kars ve Iğdır’ın doğasını, tarihini ve kültürünü yerinde görmek için Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti, Kars Kuyucuk Gölü ve Ani harebelerinde iki gün geçirdi.

Bölgeyi ve KuzeyDoğa Derneği’nin çalışmalarını dernek başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ve ekibi eşliğinde gezen heyet yapılan çalışmalar, Kars ve Iğdır bölgesinin doğası, insanı ve kültüründen çok etkilendiklerini dile getirdi.

18 Haziran’da Kars’a varan 15 kişilik heyet, KuzeyDoğa Derneği tarafından hazırlanan program kapsamında uçaktan iner inmez Doğu Anadolu’nun ilk ve tek Ramsar alanı ve 2009 Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) Kuyucuk Gölü’ne götürüldü. Yol boyunca ve Kuyucuk Kuş Halkalama ve Eğitim Merkezi’nde dernek projeler koordinatörü uzman biyolog Lale Aktay ve yaban hayat veteriner hekimi Ayşegül Çoban tarafından alan ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan heyet göl kenarında kuş gözledi. Ardından Güney Afrika’lı gönüllü Michael Ford’dan halkalama çalışmaları ile ilgili bilgi aldı. Konsey, Kars Valiliği ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Arpaçay Kaymakamlığı KÖYDES tarafından ve KuzeyDoğa Derneği’nin önerisi ve takibiyle yapılan Kuyucuk Gölü Ekoturizm Merkezi’ni ziyaret etti. Kuyucuk Gölü ziyaretinin sonunda Kuyucuk Köyü’nde muhtar Turan Demir, Birgül Demir ve ailesi tarafından hazırlanan yöresel akşam yemeği yenildi.

National Geographic Grosvenor Konseyi Kuyucuk Gölü ve Kuyucuk Kuş Halkalama ve Eğitim Merkezi ziyaretinin hemen öncesinde Şekercioğlu Doğu Anadolu bölgesi sulak alanlarının önemi ve Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunmasıyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nu ziyaret etti. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için www.change.org/aras kampanyası tarafından toplanan 12,000’den fazla imzayı Bakan Eroğlu’na teslim eden Şekercioğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Aras Nehri Kuş Cenneti için en uygun statü olarak gördüğü Tabiatı Koruma Alanı statüsünün resmileşmesini rica etti.

Kuyucuk ziyaretini tamamladıktan sonra Kars’ta konaklayan National Geographic ekibi KuzeyDoğa Derneği’nin Iğdır’da yaptığı çalışmaları görmek üzere Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu eşliğinde Aras Vadisi’ne hareket etti. Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’ne geçen National Geographic Grosvenor Konseyi,  uzman biyolog Lale Aktay liderliğinde çalışan KuzeyDoğa Derneği ekibi ve gönüllüleriyle tanıştıktan sonra aralarında kızılkuyruk, mavigerdan, kafkas çıvgını, boz ötleğen, kızıl sırtlı örümcekkuşu gibi türlerin de olduğu halkalanmış türleri doğaya yeniden bıraktı. Aynı gün A.B.D. Duke Üniversitesi’nden bir dönem boyunca Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim görmek üzere gelen 30 kişilik öğrenci grubu da Aras Nehri Kuş Cenneti’ni ziyaret etti.

249 kuş türüyle Doğu Anadolu’da en çok kuş türü kaydedilmiş alan olan Aras Nehri Kuş Cenneti’ndeki çalışmaları yerinde inceleyen ve Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu tarafından bilgilendirilen heyet birçok fotoğraf çektirdi. Yukarı Çıyrıklı Köyü’nde Zeynep Çelik ve ailesi tarafından hazırlanan yöresel yemeklerin tadına doyamayan ekip, bölge doğasına, kültürüne ve yapılan çalışmalara  hayranlıklarını dile getirerek Ani Harabelerini ziyaret etmek üzere Aras istasyonundan ayrıldılar.

National Geographic’in ikinci kez Kars ve Iğdır’ı ziyaretinin ardından KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu şunları söyledi:

“Doğu Anadolu’nun eşsiz doğası, özellikle de Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti artık dünya gündemine oturdu ve sürekli yerli ve yabancı ziyaretçileri çekiyor. Iğdır’ın ve bölgenin dünya çapında tanıtımını sağlıyor. Türkiye’de yüzlerce, uluslararası basında ise düzinelerce haberi çıkan ve belgesellere konu olan Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti ile ilgili çıkan haberler hesaplansa, Iğdır’ın on milyonlarca dolar değerinde reklamını yaptığı görülecektir. Ama Türkiye’deki kuş türlerinin çoğunu ve kara omurgalı hayvan türlerinin %40’nin kaydedildiği bu eşsiz alan Tuzluca Barajı tarafından yok edilme tehlikesi altındadır. Bu da Aras Nehri Kuş Cenneti’nin kazandırdığı olumlu imajı yok edecek ve çevre korumada ülkemizi dünyaya çok kötü tanıtacaktır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Aras Nehri Kuş Cenneti için en uygun koruma statüsünün Tabiatı Koruma Alanı olduğunu belirtmiştir. Bu resmileşirse, Aras Nehri Kuş Cenneti Doğu Anadolu’nun ilk ve Türkiye’de son 15 yılda ilan edilen tek Tabiatı Koruma Alanı olacaktır. www.arasikurtar.org kampanyamızda şimdiye kadar 12,250 imza ve 1000’den fazla yorum toplandı. Yaklaşık 500 sayfayı kaplayan bu imza ve yorumları Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na bu geçen hafta teslim ettim. Kendisinden tek ricamız, Iğdır’ı ve Doğu Anadolu’yu tüm dünyaya tanıtan ve “Doğu Anadolu’nun Manyas’ı” olan Aras Nehri Kuş Cenneti’nin resmi olarak korunmasını sağlamasıdır.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER