Gazetekars

Nebulizatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Nebulizatörler, solunum yolu hastalıkları ile mücadele eden kişiler için en çok tercih edilen medikal ekipmanlar içinde yer alıyor.

31 Ağustos 2022 Çarşamba 15:15

Nebulizatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Nebulizatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Nebulizatörler, solunum yolu hastalıkları ile mücadele eden kişiler için en çok tercih edilen medikal ekipmanlar içinde yer alıyor. İçerdiği özel yapı ile nebulizatör modelleri, ilaçları solunum ile alınabilir parçalara çeviren bir teknolojiye sahip.

Nebulizatörlerin kullanımı normalde sıvı formdaki ilaçların, doğrudan solunması ve akciğerlere ulaşmasını sağlaması ile solunum hastalıklarında önemli bir fayda sağlar. Peki nebulizatör tam olarak nasıl bir medikal cihazdır ve nasıl kullanılır?

Nebulizatör nedir?

Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde, ilaçların doğrudan ciğerlere iletilebilmesi çok önemli. Normalde sıvı ya da katı bir formda olan ilaçlar ise belli ölçüde ciğerler için fayda sağlasa da doğrudan solunabilen yapıda olmamasından ötürü aynı etkiyi veremez. Nebulizatörler, sıvı formdaki ilaçları solunabilen parçacıklara dönüştürür. Nebulizatörlerin çalışma mantığı, yüksek basınçlı havanın yardımı ile sıvı hâldeki ilaçların buhara dönüşmesidir. Nebulizasyon adı verilen bu işlemle birlikte alınan ilaçların doğrudan ciğerlere gitmesi solunum yolu hastalıklarında önemli bir fayda yaratır.

 

Nebulizatör için kullanılabilen bazı ilaçlar, özel olarak formüle edilmiştir. Nebül olarak adlandırılan ilaçlar, bir nebulizatör yardımı ile kolay bir şekilde solunabilir. Nebulizatörlere konulan bir ilacın ise  ortalama olarak on dakika içinde akciğerlere ulaşması gerekir.

Nebulizatör kimler tarafından kullanılır?

Solunum yolu hastalıkları ile mücadele eden herkes nebulizatör kullanabilir. Nebulizatör ile sıvı hâldeki ilaçları, buhar olarak soluyanlar arasında KOAH hastalarının yanı sıra astım hastaları da yer alır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için kullanılan nebulizatör modelleri, solunum yolları problemi yaşayan her yaştan hasta için tercih edilebilir. Büyüklüğün yanı sıra içerdiği özelliklere göre de farklı olabilen nebulizatörler, birçok avantaja sahip. Bu avantajlar arasında birden fazla ilacın karıştırılarak alınabilmesi, uyku esnasında ciğerlere ilaç alınabilmesi ve dozajı yüksek alım yapılabilmesi yer alır. Nebulizatör kullanımında ilaçların, solunum ile alınmasından ötürü uzun bir zaman dilimine yayılmasından söz edilebilir, bu durum bünye için ilaç alımının daha zararsız olmasını sağlar.

Nebulizatör nasıl kullanılmalıdır?

Nebulizatör kullanımında en doğru sonucun alınabilmesi adına kullanım adımlarının doğru takip edilmesi çok önemli. Nebulizatör kullanımında bir maske kullanımı da tercih edilebilir, çocuklar ve yetişkinler için farklı maske türleri kullanılabilir. Nebulizatör ile ilacın solunabilir hâle getirilmesinden önce ilaç haznesi, hortumlar ve maske birleştirilir. Parçaların buhar çıkış yerine takılmasının ardından cihaz çalışmaya hazır hale gelecek. İşlemin sona ermesinin ardından maske ve nebulizatör çıkarılır. Bu işlemin öncesinde olduğu gibi sonrasında da yüz ve el yıkanmalı. Nebulizatörlerin dezavantajları içinde bakteriyel enfeksiyonlara açık olabilen bir medikal ürün olması, hijyen önlemlerinin en üst seviyede olmasını gerekli kılar.

 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER