Gazetekars

Öğrenciler servis için eylemde

“Başkan Buraya” sloganları atan öğrenciler Belediye Başkanının “Yarın servisinizi vereceğiz” sözü üzerine sevinerek alkışlarla eylemlerini bırakıp ev ve okullarının yolunu tuttular.

23 Ekim 2013 Çarşamba 11:35

Öğrenciler servis için eylemde

Kars Belediyesi ve TOKİ’nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında eğitim öğretime kapatılarak şantiyeye çevrilen Atatürk Mahallesi’ndeki Dedekorkut İlköretim Okulu’nun 70 öğrencisinin Kaleiçi Mahallesi’ndeki Kazım Karabekir Paşa İlköğretim Okuluna gönderilmesi beraberinde öğrencilerin can güvenliği sorununu gündeme getirdi. Şantiye alanından geçmek zorunda kalan öğrencilerin sürekli çeşitli kazalara maruz kaldıklarını söyleyen aileler öğrencileriyle birlikte Belediye binası önünde eylem yaparak taşıma servisi istediler. “Başkan Buraya” sloganları atan öğrenciler Belediye Başkanının “Yarın servisinizi vereceğiz” sözü üzerine sevinerek alkışlarla eylemlerini bırakıp ev ve okullarının yolunu tuttular.

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte Atatürk mahallesinden Kaleiçi mahallesine yaklaşık 3 kilometrelik yolu inşaat alanından geçmek zorunda kalan öğrencilerin aileleri ve Atatürk Mahallesi Muhtarı Resul Morkoç bu zamana kadar ilgili kurumlarla verdikleri dilekçelerle sorunlarına çözüm bulunmasını istediler. TOKİ, Milli Eğitim ve Kars Belediyesi’ne verilen dilekçelere rağmen bir sonuç alamayan aileler bu sabah saatlerinde soluğu Belediye binası önünde aldılar. Mahalleden belediyeye kadar yürüme eylemi yapan öğrenciler belediye binası önünde toplanarak “Başkan buraya” sloganları attılar. Mesai başlangıcında Belediyeye gelen Başkan Nevzat Bozkuş, öğrencilerin “Başkan buraya” sloganlarıyla karşılaştı. Bunun üzerine Başkan Bozkuş öğrencilerin yanına giderek sorunlarını dinledi ve yarından itibaren öğrenci servisinin hizmette olacağı müjdesini verdi. Bu müjde üzerine sevince boğulan öğrenciler bu defa da alkış ve ıslıklarla eylemlerinden vazgeçip evlerinin ve okullarının yolunu tuttular.

Ev ve okula dönüş yolculuğuna eşlik eden Kafkas Haber Ajansı ekibi de öğrencilerin her gün gelip geçtikleri şantiye alanında karşılaştıkları sorunları yerinde tespit etti. İnşaat alanındaki çok katlı binaların yanı başından geçen öğrencilerin kiminin yere düştüğü, kiminin ayağının demirlere takıldığı, kiminin de kocaman taşların üzerinden atlamak zorunda kaldıkları görüldü. Zaman zaman da aileler çocukları omuzlarında taşımak zorunda kaldılar.

Eğitim ve öğretimin başlamasından bugüne kadar öğrencilerin ufak tefek kazalar atlattıkları da öğrenilirken, bu çileli eğitim yolculuğunun öğrenci servisinin verilecek olmasıyla umuda dönüşmesi aileler ve öğrenciler için büyük bir teselli oldu.

SERVİS VERİLMEZSE ÇOCUKLARI OKULA GÖNDERMEYECEKLER

Vatandaşlar, “Başkan söz verdi bize. Servis inşallah yarın gelecek. Servis gelmese de biz çocuklarımızı göndermeyiz. Çükü çok zor durumdayız. Buradan aşağı iniyoruz. Birde demir üzerinde yolumuz vardı. O yolu da kapatmışlar. Ben geçen gün gittim. O demirlerin üzerinde düştüm. Başkada bunu düşünmek zorundadır. Başkan vermezse buraya TOKİ’yi yapan kişi versin. Bana ev yapıyorsan beni de düşünmek zorundasın. Bu yaşta gidip geliyorum. İki tane torunumu götürüyorum. Çok zor durumdayım. Maddi imkânsızlıktan dolayı da bir servis tutamıyorum. Günde 6 defa okula gidip geliyorum. Bu çocukların servise ihtiyacı var. Bizi mağdur ettiler. Okulumuzu yıktılar. Servis verilmiyorsa bize okulumuzu geri versinler. Öğretmenler orada tekrar eğitim versinler çocuklarımıza. mademki bir güvencesi yoktu okulu yıkmasalardı. Okulumuzu versin çocuklarımız da okullarına gitsinler.” şeklinde konuştular.

Öğrenciler ise, “Gidip gelmemiz çok zor oluyor. Onlar kendi sorumluluğunu bilsinler. Servisimiz verilecek inşallah. Servis istiyoruz servis versinler. Ya okulumuzu versinler ya da servis versinler. Olmaz ki böyle. Her gün yayan gidiyoruz. Yayan gide gele ayağımız ağrıyor.” diye konuştu. 

EL BİRLİĞİ İLE HEP BERABER BU MÜCADELEYİ VERMEYE KARAR VERDİK

Atatürk Mahallesi Muhtarı Resul Morkoç da şunları söyledi:

“Biz daha öncede belediye başkanımızdan talep ettik. Taleplerimizden dolayı tekrar halkla el ele, birlikte, beraberlikle, çoluk, çocuğumuzla belediyenin önüne gittim. Belediyenin önünde belediye başkanı bize bir söz verdi. Yarıdan itibaren bizim çocuklara taşıma servisi verilecek. Çocuklarımız şantiyenin içinden geçiyor. Hayati tehlikeleri var. İş makinelerinin arasından geçtikleri için ölümle her an karşılaşabilirler. Bizde bundan dolayı mecburen halk olarak el birliği ile hep beraber bu mücadeleyi vermeye karar verdik. Bu konuda da belediye başkanımızdan da olumlu bir cevap aldık. Biz kentsel dönüşüm projesi nedeni ile bizim okulumuz inşaat içinde kaldığı için bizim çocukları Kazım Karabekir okuluna gönderdiler. Bu çocukların yolları tamamen şantiye içerisinden geçiyor. Şantiyede tamamen bu yolları kapatmıştır. Bu çocukların hayati tehlikesinden dolayı endişeliyiz. Geçen gün bizim çocuklardan birisi düşmüş ayağını kırmış. Bu çocukların başına her an bir olay gelebilir. Burası inşaat alanı olduğu için birçok İşçi çalışıyor. Kız çocuklarımızın da burada tacize uğramasından endişe duyuyoruz. Bunları hiç kimse dikkate almıyor. Biz gereken birimlerin hepsine dilekçe verdik, hepsine de başvuruda bulunduk. Biz bu çocukların can güvenliği için servis aracı istiyoruz. Burada ki insanların maddi imkânları olmadığı için servis ücretini veremezler. Daha önceden TOKİ’yle anlaşması gereken bir konuydu. Bu çocukların eğitimlerine devam etmeleri için belediye başkanının, milli eğitin, şantiyenin de bir katkıda bulunmaları lazım.” 

“ÖĞRENCİLERİN CAN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİYİZ”

Kars Merkez Atatürk Mahallesi Muhtarı Resul Morkoç, mahallenin ilköğretim okulunun yapılan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına alınması nedeni ile okul kapatıldığını belirterek Kazım Karabekir Paşa İlköğretim Okuluna gönderilen öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Muhtar Markoç, konuyla ilgili Milli Eğitim ve Belediye Başkanlığı ile TOKİ şantiyesine 3 Ekim 2013 tarihinde verdiği dilekçede şu serzenişte bulunmuştu:

“Burada okuyan öğrenciler Kaleiçi Mahallesi’ndeki Kazım Karabekir Paşa İlköğretim Okuluna gönderilmiştir. Okula giden yollar şantiye içinden geçtiği için tehlike saçmaktadır. Zira 2012 eğitim- öğretim yılında TOKİ tarafından öğrencilerin okula taşınması hususunda servis ücretini karşıladı. TOKİ bu yıl servis ücretini karşılamayacağını söyledi. Ancak öğrenci velilerinin maddi yönden mağdur olmaları sebebiyle çocuklarını okula göndermeyeceklerdir. Zira servis tutacak maddi güçleri yoktur. 84 öğrenci velisi mağdur duruma düştüğünden bu yüzen bu öğrencilerin eğitim-öğretimlerine devam etmeleri için servis ücretinin karşılanarak bu öğrencilerin servisle okula gönderilmelerinin sağlanmasını istiyoruz. Zira mahalle muhtarı olmam nedeni ile 84 öğrenci velisinin bana gelerek çocuklarını okula gönderecek maddi imkanlardan yoksun olduklarını söylemekteler. Bu hususun ilgili birimlere bildirilerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiklerinden dolayı imzalarını taşıyan evrakları da ilgiyi mercilere verdik. Bu yüzden iş bu dilekçeyi mahalle muhtarı olarak makamınıza sunuyorum. Milli Eğitim ve Belediye Başkanlığı ile TOKİ şantiyesine verdiğimiz dilekçede muhtemel tehlikelerden de söz ettik. Bu öğrencilerin her an başlarına kaza ve ölüm gelebilir. Bundan da belediye ve şantiye sorumludur. Bir an önce önlem alınmasını istiyoruz.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER