Olumlu Eleştiri Pozitif Enerji Verir
Eleştirilere açık olduğunu söyleyen SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, olumlu eleştirilerin pozitif enerji verdiğini ifade etti.
11 Haziran 2010 / 07:03
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreterliği basını bilgilendirme amacı ile Kars Öğretmenevi VIP salonunda basın toplantısı düzenlendi.
Ajans Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, kuruluşlarının kısa bir süre olduğunu buna rağmen mesai mevhumu tanımadan bütün mesai arkadaşları ile birlikte proje çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.
Tutar, “Bizim hedefimiz bir bölge planı hazırlamaktır. Bizim teklif çağrısına çıkmamız, halkımızın dili ile hibe vermemiz para dağıtabilmemiz için, bizim olmazsa olmaz koşullarımız vardır. Bizim Bölge planımız çok çok önemlidir. Bölge planı bizim için bağlayıcıdır ve üç ili kapsayan bir strateji içerisinde barındırmaktadır, yani şuanda mevcut olan 9’uncu kalkınma planında 2007-2013 yılını kapsıyor. Oysa bizim faaliyet alanımız bu yıl olması nedeni ile 2013 yılını kapsayan Bölge planı hazırlamak zorundayız.” dedi.
Bu Bölge Planın içerisinde sadece bir sektörün olmadığını tam tersine tüm sektörlerin mevcut olduğunu da belirten Hüseyin Tutar, “Tarım ve hayvancılıktan tutun Sanayiye, İstihdam Sektörüne, Turizm sektörüne kadar tüm sektörler bunun içine yedirilmeli ve bölgemizin bir röntgeni çekilmelidir. Bundan sonra biz tüm kurumlarda mevcut olan kırıntı şeklindeki raporların hepsini kalkınma ajansının bünyesinde toplayacağız ve Kalkınma Ajansı bölgenin bir bilgi stop merkezi haline gelecektir. Dolayısıyla bütün bu bilgi stop merkezine herkes ulaşa bilecek, isteyen her arkadaşımız ister dışarıdan gelsin ister yerli olsun kim olursa olsun, bizim bölgeye yönelik olarak ne tip bir belge, bilgi istiyorsa bunların hepsini derli toplu biçim de başka yerlere sapmadan bulabilecekler. Bunun çabası içerisindeyiz.” diye konuştu.
Toplantıda Ajansın faaliyetleri hakkın da şu bilgiler verildi:
DPT Koordinasyonu: Kalkınma Ajansları DPT Müsteşarlığının koordinasyonunda faaliyet göstermektedir. Ulusal kalkınma Planı ve Ulusal Bölgesel Kalkınma Stratejisi, Ajansların kurulması ile ilgili kanunu teklif etmek, Bölge Planlarının, Çalışma programlarının ve Bütçe onayı, Bölge Planlama yöntem uygulamaları için kılavuz, Plan ve programların izlenmesi ve değerlendirilmesi, Genel Sekreter ve uzman personelin seçimi ve onayı.
Kalkınma Ajansları: 5449 sayılı kanunun birinci maddesinde ifade edildiği üzere kalkınma Ajansları; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmaktadır.
Kalkınma Ajanslarının Görevleri: Bölge gelişme planlarını, planlara bağlı uygulama programlarını hazırlamak ve uygulamak, Yerel yönetimlerin planlama çalışmalarına teknik destek sağlamak, Yerel kalkınmayı sağlayacak bölgesel /yerel kapasitelerin geliştirilmesine katkıda bulunmak, Bölgenin kaynak ve olanaklarını tespit etmeye yönelik araştırmalar yapmak ya da yaptırmak, Bölgeyi ilgilendiren ikili veya çok taraflı uluslar arası programların bölgede tanıtımını yapmak ve teknik destek sağlamak, Yatırım Destek Ofisleri aracılığı ile, bölge illerindeki yatırımcılara danışmanlık yapmak ve idari işlemlerini takip etmek.”
İlginç bir tespit de ortaya çıktı. O da Ajansa gidenlerin bir çoğunun “Hüseyin Bey para ne zaman gelecek?” sorularının sorulması. Eleştirilere de açık olduğunu ifade eden Hüseyin Tutar, bunun bir planlama dönemi olduğunu, para dağıtımına geçilmediğini vurguladı.
Toplantı daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti.