Organik hayvancılığa destek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü, organik hayvancılığın geliştirilmesi için yetiştiricilere destekleme desteğinin verileceğini duyurdu.
26 Eylül 2012 Çarşamba 08:29

Kurumdan yapılan açıklama şöyle:
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen organik hayvancılığın geliştirilmesi, doğal kaynakların korunması, hayvan refahının, gıda güvenliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik organik hayvancılık yapan yetiştiricilere destekleme kapsamına almıştır.
Hayvancılık desteklemeleri kapsamında belirtilen şartları taşıyan ve aynı zamanda organik hayvan yetiştiriciliği faaliyetinde bulunan yetiştiricilere anaç sığır, manda, buzağı yetiştiriciliği, hastalıktan ari işletme, anaç koyun, keçi yetiştiriciliği ile arılı kovan destekleme ödemelerine ilave olarak ayrıca organik hayvancılık destekleme ödemesi yapılacaktır.
Hayvancılık desteklemeleri kapsamında değerlendirilebilmesi için işletmelerimizin özetle; yetiştirici veya üretici örgütlerinden birine üye olması, hayvanlarının kayıtlı ve kayıtlarının güncel olması, anaç sığırlarının suni tohumlama yaptırılmış olması ve 2012 yılı Hayvancılık Desteklemeleri Tebliğinde belirtilen diğer şartları taşıması gerekmektedir.
Organik hayvancılık ilave desteklemesi kapsamında değerlendirilebilmesi için işletmelerimizin ayrıca; Yetkilendirilmiş Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşlarına müracaat etmesi ve Organik Tarım Bilgi Sistemine (OTBİS) kayıt ettirilmesi ve izleme sürecine alınması gerekmektedir. İzleme süresince işletmede, hayvanların kesinlikle organik yemlerle beslenmesi, organik olmayan hiçbir ilaç ve aşının kullanılmaması gerekmektedir.
Organik Hayvancılık İlave Desteklemeleri için OTBİS’e kayıt yaptıran ve kayıtlarını güncelleten işletmeler aşağıda belirtilen takvim çerçevesinde;
- Organik Arılı Kovan için 13 Ağustos – 21 Eylül 2012 tarihleri arasında,
- Organik Anaç Koyun ve Keçi için 1 Eylül – 15 Ekim 2012 tarihleri arasında,
- Organik Buzağı için 1 Ekim – 31 Aralık 2012 tarihleri arasında,
- Organik Manda için 1 Kasım – 31 Aralık 2012 tarihleri arasında,
- Organik Anaç Sığır için 1-31 Aralık 2012 tarihleri arasında,
İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edeceklerdir.”
Kurbanlık Hayvan Sevkleri
-KURBANLIK HAYVANLARIN ALIM-SATIMI, SEVKİ VE KESİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürlüğü, kurbanlık hayvanların alım-satımı, sevki ve kesiminde dikkat edilecek hususlar konusunda kamuoyunu bilgilendirdi.
1-KURBANLIK HAYVAN SEVKLERİ
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve ilgili Yönetmelikler gereğince; il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; İl ve İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir. Aynı İlçe içinde yapılacak (köyden köye veya hayvan pazarına/mezbahaya) hayvan nakillerinde ise Sığırlarda Pasaport/Kimlik, Koyun ve Keçilerde Nakil Belgesi bulundurulması gerekmektedir.
Sevk edilecek sığır cinsi hayvanların (sığır-manda) sevklerinden en fazla 6 ay önce Şap aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. Şap aşısı olmayan hayvanlara aşı yapılarak, aşı tatbik tarihinden sonraki 15. günden itibaren sevklerine izin verilecektir. Küçükbaş hayvanların (koyun-keçi) ise hayatları boyunca en az bir kez Koyun-Keçi Vebası aşısı yapılmış olmalıdır. Sevk edilecek bütün hayvanların Kulak Küpesi bulunması gerekmektedir.
2-Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul İli Avrupa Yakasına Yapılacak Sevkler
Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul İli Avrupa yakasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2010/7 ve 2010/13 sayılı Trakya’ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgeleri kapsamında uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 10.10.2012 tarihinden itibaren başlanacak olup bu tarihten önce kesinlikle sevk işlemi yapılmayacaktır. İstanbul İli Anadolu yakasına kurbanlık hayvan sevkleri de 10.10.2012 tarihinde başlayacak olup, bu tarihten önce sevk işlemleri yapılmayacaktır.
3-KURBAN SEVKLERİNDE NÖBETÇİ VETERİNER HEKİM
İl/İlçe Müdürlüklerimizde Kurban Bayramı öncesi sevkler için Nöbetçi Veteriner Hekim ve Bayram süresince görevli Veteriner Hekimler uygulaması yapılacaktır.
4-KURBANLIK HAYVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
•Hayvanların sağlıklı, besili olması,
•Hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, aşı kaydı olması,
•Hayvanların kulaklarının küpeli olması,
•Büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması,
•Küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması,
•Gebe olmaması, kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, damızlık değeri yüksek dişi hayvan tercih edilmemesi,
•Sığırların iki yaşını doldurmuş olması,
•Anadolu’dan Trakya’ya sevklerin sadece Bakanlıkça belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabileceği, bu şartlar hakkında ayrıntılı bilgi için en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurulması,
•İstanbul’un Anadolu yakasına 10.10.2012 tarihinden itibaren kurbanlık hayvanlar sevk edilecek, bu tarihten önce hayvan sevk işlemleri yapılmayacaktır.
5-KURBAN KESİM YERLERİ
•Vatandaşlarımız kurbanlarını şehir ve kasabalarda mezbaha ve kombinalar ile kurban komisyonlarının belirlediği kurban kesim yerlerinde,
•Köyler ile önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçesinde usulüne uygun olarak kesecek ve çevreye zarar verilmeyecektir,
•Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurban kesilmeyecektir.
•Kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından; kan, atıklar ve iç organlar sokak ve caddelere bırakılmayacak, kedi ve köpeklere verilmeyecek ve bu hayvanların çıkaramayacağı şekilde çukura gömülerek imha edilecektir veya kurban kesim esnasında çıkan diğer atık ve artıklar da mutlaka toplanıp, dayanıklı ve ağzı kapalı poşetler içinde belediye temizlik ekiplerine teslim edilecektir.
6-KESİMDEN SONRA ETLERİN MUHAFAZASI
Kesimden sonra, ölüm sertliğinin giderilmesi ve etin lezzetinin yerine gelmesi için 24 saat süre ile kan tam akıtılacak şekilde ve etin +4 derecede dinlendirilmesi ve sonra tüketilmesi tavsiye edilir.
7-KESİLEN KURBANLIK HAYVANLARIN BİLDİRİMİ
Kurban kesilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpesi ve pasaportları, koyun ve keçi türü hayvanlara ait kulak küpeleri;
Üreticiler, Satıcılar, Kasaplar, Kasap Yardımcıları, Veteriner hekimler, Muhtarlar, Belediye zabıta görevlileri, Vekâletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, Din görevlileri ve Diğer görevliler vasıtasıyla İl veya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine 16Kasım 2012 cuma günü mesai bitimine kadar teslim edilecektir.