Gazetekars

Osman Saday : Şükür İlimiz Türkiye'de Birinci Oldu

Osman SADAY kaleme aldı : Şükür İlimiz Türkiye'de Birinci Oldu...

05 Ekim 2024 Cumartesi 15:23

Osman Saday : Şükür İlimiz Türkiye'de Birinci Oldu

Kıymetli hemşehrilerim Türkiye istatistik kurumu nun açıkladığı yoksulluk raporuna göre yoksulluk da birinci olmuşuz.Bu acı tablo karşısın da kendime bir soru sordum bu kentten diğer illere gidenlermi akıllı yoksa kalanlarmı düşündüm gidenler akıllı.

Bu üzücü ve can sıkıcı haberden sonra bir kısım esnaf hemşehrilerimi ziyaret ettim kendileri ne istatistik kurumu nun bu yoksulluk açıklamasını sordum.Bir çoğunun haberi bile yok haberi olanlar da umursamaz bir tavırla yapacak bir şey yok biz de gideriz diye sitem dolu cevaplar verdiler.Sitemlerin de hem haklıydılar hem de caresizliklerini haykırıyorlardı.

Kıymetli hemşehrilerim bu yoksulluğun müsebiplerine sizlerin yerine ben bir kaç soru sormak istiyorum.Başta bu ülkeyi uzun zamandan beri yöneten iktidar partisin den seçilen milletvekilleri ne soruyorum.Sayın milletvekili siz ve sizden önce iktidar partisin den seçilen bütün milletvekilleri ne soruyorum bu kentin bu hale gelmesinin sizlere göre asıl sebebi nedir ve niçin bu duruma düştü.Bu hale gelmesine engel olmak için uzun zaman dan bu güne kadar niçin bir takım tedbirler almadınız.Bu kentten insanların göçmesi ne asıl sebep olan sorunlara niçin çözüm bulamadınız. Ekonomik kalkınmayı artırmak için yatırım da,eğitim de sağlık ta ve sosyal yaşamı ilgilendiren her alan da neden kalıcı çözümler üretmediniz.

Muhalefet parti milletvekillerine soruyorum bu iktidar bu il için yeteri kadar yatırım yapmadığını ve uğraşmadıklarını gördüğünüz halde neden etkili bir muhalefet yapmadınız geçmişten bu güne dek.

Bu şehrin ve bu şehirle aynı kaderi paylaşan Ağrı,Ardahan ve Iğdır nı da içinde bulunduğu serhat kalkınma ajansı SERKA ve Tarım bakanlığı na bağlı ama özerk bir yapıya sahip olan TKDK nın başın da bulunan Genel sekreterler lere soruyorum bu şehrin kalkınması için niçin tip projeleri dayatı nız bütün yatırımlar çöpe gitti niye küçük ölçekli projeler geliştirip yörenin sosyal kültürel ve sermaye durumunu göz önüne almadınız. Bu şehir de uyguladığınız projeler vatan daşın öz kaynağının çok üstün de projeler olduğu için öz kaynakları yani sermayeleri bu işletmeleri işletmeye yetmedi ve bir çok yatırımcı  battı  bunu da bu kars halkına lütfen açıklarsanız memnun olurum.

İlim irfan yuvası olan Kafkas üniversitesi yetkililerine sormak istiyorum bu kentin sosyal ve ekonomik sorunlarına bilimsel olarak niçin et atmadınız ve bu şehre hep kayıtsız kaldınız.Kalıcı çözüm üretmek yöre halkını bilinçlendirmek için hiç bir çaba sarfettiğinizi görmedik. Şehirle aranız da bir türlü iletişim kuramadı nız sebebini kars halkı öğrenmek istiyor.

Bu şehrin bu hale gelmesin de yerel yönetimlerin de günahları çoktur.Bu ili ve ilçelerini yaşana bilir modern kent konumuna taşıyamadılar.Sosyal ve kültürel gelişmişlikte bu şehir hak ettiği yeri bulamadı. İl merkezi bir türlü ilçe görünümün den ilçeler ise belde görünümün den kendilerini kurtaramadı lar.Bu insanların sosyal yaşam kalitesini artıramadığınız için gitmelerine sebep oldunuz sizler de aziz kars halkına sorumluluk süreniz kadar hiç değilse bir cevap verin.

Bu şehirlerin bu hale gelmesin de bu şehir de bulunan kurumsal sivil toplum kuruluşları.Sanayi ve Ticaret odası,Ticaret borsası  Esnaf ve sanatkarlar odası,Zıraat odası ve diğerleri sizlerin de büyük eksiklileri var görev tanımınız içerisin de bu güne kadar elle tutulur kendi alanlarınız da hiç bir çalışma ve proje sunmadınız klasik yöntemlerle bulunduğunuz kuruluşları yönetmeye devam ettiniz.Bu kentte üretimin imalatın hayvancılık ve tarımın gelişmesi için bu güne kadar bilimsel bir şeyler yapmadınız hiç değilse bu gün itibarıyla ciddi projeler ve program lar geliştirip bu şehirle bir bütün olarak bu kötü ortam dan birlikte çıkalım.

Bu şehrin bu hale gelmesin de bu şehir den kazanıp yatırım yapmayan paralarını atıl ve yanlış yatırımlara yatıran üretim ve istihdam dan uzak duran para sahipleri hemşehrilerim bir gün bu yoksulluk sizleri de yakalama dan kazançlarını zı atıl işlevsiz işlere değil daha gerçekçi ve verimli işler e yatırın hem ilimiz canlansın hem daha çok kazanın yoksa sonuç da sizlerin de malının mülkünü bir kıymeti olmaz fakir yoksul ile kimse gelmez sizin varlıklarınızın da bir değeri olmaz.

Kıymetli hemşehrilerim sorulacak çok soru var sorgulanacak da çok kurum ve kuruluş var. İsimlerin den bahsettiğim bu şehrin ana kurum ve kuruluşları dır.Bu şehri yerelde belediyeler ve kurumsal kimlikli odalar yönetiyor.Yukarıda ise seçmiş olduğumuz milletvekilleri yönetiyor.Sizlerin adına ben sordum varsın bu saydığım kurum ve kuruluşlar şahıslar şapkalarını önlerine koysun bu kenti niye yönetemedik diye zahmet olmasa biraz kafa yorsun lar ve çözüm odaklı projeler üretsinler.Sözümü Aşık İslam ERDENER in bir dörtlüyü ile kapatayım.

Daşda Garsı

Daş topla daşda Garsı

Bahdı gara listesine

Yazıflar başda Garsı

Osman SADAY

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER