Ötegen Ticaret ve Sanayi Şurası'nda
Fahri Ötegen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Toplantısına katıldı...
10 Nisan 2015 Cuma 10:30

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili Bakanların katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu.
Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve diğer ilgililer katıldı.
Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, oda ve borsaların, büyük bir gayretle kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, 81 il ve 160 ilçedeki mikro ve makro ekonomik sorunları belirlediklerini söyledi. Ardından, çözüm önerilerinin de hazırlandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, tüm bu sorun ve önerileri, ilgili Bakanlıklar ve kamu kurumları bazında da tasnif ettiklerini ifade etti.
8. Şura Toplantısına Kars’ı temsilen katılan ve Kars sorunları hakkında konuşma yapan Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen, Karsla ilgili Ticaret ve Sanayi Odasınca tespit edilen ve öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunları Şura toplantısında dile getirdi.
Kars TSO Başkanı Fahri ÖTEGEN Konuşmasında şunları söyledi:
1.İlimiz Kars, ülkemizin önde gelen et ve süt ürünleri merkezlerinden biri olmakla beraber; Bakü-Tiflis-Kars (BTK), Kars Lojistik Merkezi ve Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı projeleriyle birlikte Türkiye’nin Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan ulaşım üssü konumuna gelerek bölgenin ticaret merkezi olmaya da adaydır. Fakat Kuzeydoğu Anadolu’nun ticaret merkezi olmayı hedefleyen ilimiz, bu konuda birtakım sorunlar yaşamaktadır. Daha önce bu yılın sonunda açılması beklenen BTK projesi ile eş zamanlı olarak bitirilmesi planlanan Kars Lojistik Merkezi’nin inşaatına halen başlanmamıştır. Mart ayında ihale edilen uygulama projesini takiben lojistik merkezin en kısa zamanda inşaatına başlanıp bitirilmesi, ihracat ve yatırım fırsatlarının kaçırılmasının önüne geçecektir. Yine Mayıs ayında açılacak olan Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı’na ilimizden en kısa Arpaçay ilçesi üzerinden ulaşılmakta fakat bu güzergâhın önemli bir kısmı karayolu standartlarının uzağında kalmaktadır. Arpaçay-Çıldır yolunun yatırım programına alınıp modernize edimesi, bu yolun ilk tercih olmasını sağlayacak ve ilimiz açısından lojistik maliyetlerini azaltacaktır.
2.Diğer taraftan yaklaşık 40 yıl önce hizmete açılan Kars Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) altyapı sorunları halen çözülememiştir. OSB’nin modern bir sanayi alanının gerektirdiği altyapıya kavuşturulması, yeni yatırımların sayısını da artıracaktır.Ve en son açıklanan Teşvik Sistemi’nin; ilimizin de yer aldığı 6. Bölge’de istenilen düzeyde yatırım çekebilmesi için benzin, elektrik ve doğalgaz gibi enerji girdilerindeki vergi yükü azaltılmalı ve özellikle kurulacak büyük ölçekli işletmelere belirli oranda makine ve teçhizat hibeleri sağlanmalıdır.
3.Öte yandan özelleştirme portföyünde bulunan Türkşeker’in özelleştirilmesinin; 1993’te bölgede istihdam yaratmak ve göçü önlemek amaçlarıyla kurulan Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmasına neden olacağı ve ilimiz ekonomisine ağır bir darbe vuracağı açıktır.
Bu nedenle ilimizde kamuya ait bacası tüten tek sanayi tesisi konumundaki şeker fabrikası özelleştirilmemeli ve geçmiş yıllarda olduğu gibi şeker sektörü üretim primiyle desteklenmelidir.
4.Son olarak il ekonomimizin lokomotifi konumundaki hayvancılık sektörü; avans sisteminin üreticinin sütten elde ettiği gelirleri azaltması, kalitesiz yemlerin kış aylarında süt üretimini düşürmesi ve verimsiz hayvan ırklarının yaygınlığı nedenleriyle istenen katma değeri yaratamamaktadır. Bu bağlamda üretici kooperatiflerinin ve birliklerinin yaygınlaştırılması desteklenmeli, kaliteli yemlere sübvansiyon sağlanmalı ve sektörde verimliliği artırmaya yönelik ulusal bir politika belirlenmelidir.”
Özellikle Şeker Fabrikasının Özelleştirilmesi ve OSB’nin alt yapı sorunları konusuna vurgu yapan Ötegen, Kars’ın kalkınması ve gelişmesi için yukarıda sıralanan sorunların acil çözülmesi gerektiğini söyledi.