Rektör Yalnız Kaldı
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) 2010-2011 akademik yılı törenle açıldı.
21 Eylül 2010 / 08:29
Törene öğretim üyelerinin ilgi göstermemesi dikkat çekti.
Dekanlar, daire başkanları ve sivil personelin doldurduğu salonda, Rektör Abamüslüm Güven’e olan tepki açık bir şekilde görüldü. Eşi ile birlikte adeta yalnız kalan Güven, kürsüden dert yandı, kendi başarısızlığını ödenek yetersizliği ve AK Parti hükümetine bağladı.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından adaylar arasında dördüncü sırada olmasına rağmen rektör olarak atanan Abamüslüm Güven, üniversiteyi sorunlar yumağına çevirdi.
Kafkas Üniversitesi’nin beyin göçü yaşamasının baş aktörlerinden olan Abamüslüm Güven, öğretim üyeleri tarafından da “Alevicilik” yapmak ve üniversiteyi kutuplaştırmakla suçlanıyordu.
Göreve geldiği günden bugüne ; Kars’ın ve üniversitenin sorunlarından uzak, Kafkas Üniversitesi’ndeki fildişi kulesine çekilen Abamüslüm Güven'in, Üniversite Araştırma Hastanesi’nin yapımını da iki yıl geciktirmesi Karslı vatandaşlar, bakan ve milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
HÜKÜMETE GÖNDERME YAPTI
KAÜ 2010-2011 akademik yılı açılış töreninde kürsüden dert yanan Rektör Abamüslüm Güven, hükümete de gönderme yaptı.
“Kaynak yetersiz, personel yetersiz, yurt yetersiz, maaşlar az” gibi sözlerle vurgulu bir şekilde konuşmasını sürdüren Rektör Güven, üniversitelerimiz gerek fiziki mekânlar, gerekse laboratuarlar, kütüphane, spor tesisleri ve sosyal tesisler inşa etme yönünden kaynak sıkıntısı çekmektedir. Bu bağlamda üniversitelerin kaynak sorunlarının köklü bir çözüme kavuşturabilmesi için yerel yönetimlerin ve halkımızın da mutlaka katkıları sağlanmalıdır ve ayrıca üniversiteler her türlü tasarruf tedbirlerinin dışında tutulmalıdır, dedi.
PERSONEL YETERSİZ
Personel yetersizliğini de bahane eden Güven, ikinci önemli sorunumuz kadro ve personel yetersizliğidir. Yeni açılan üniversiteler özellikle bizim gibi öğretim üyesi açısından pek de cazip olmayan üniversitelerde ciddi kan kayıplarına neden olmaktadır. Yine personel yetersizliği temizlik ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesinde ciddi sıkıntılar doğurmaktadır. İdari personel yetersizliği için kadro tahsis edilmesi, öğretim üyesi yetersizlikleri için birtakım özendirici tedbirlerin alınması, büyük şehirlerdeki yığılmaların ise, zorunlu hizmet, daha iyisi rotasyon sistemiyle ihtiyaç duyulan üniversitelere kaydırılması gereklidir, diye konuştu.
MAAŞLARA ZAM İSTİYORUZ
Maaşların yetersiz olduğunu da uzun uzun anlatan Güven şöyle konuştu : “diğer önemli bir konu ise daha çok idari personel olmak üzere akademik personelin aldığı maaşlar konumlarına uygun yaşam düzeyini yakalamaktan çok uzaktır. Bu düşük ücretler özellikle Tıp fakültesi öğretim elemanlarını demoralize etmekte, farklı arayışlara yöneltmekte ve kaliteli insan gücünü üniversiteden uzaklaştırmaktadır. Üniversitelerimizin geleceği için bu duruma mutlaka bir çözüm bulunmalıdır.”
YURT – KUR CEVAP VERMİYOR
Rektör Güven son olarak ise ilimizdeki Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlar ihtiyaca cevap verememektedir, dedi.
Bu olanaklardan yararlanamayan öğrencilerin marjinal grupların ( cemaatlerin) etkisine açık olduğunu belirten Güven sözlerini şöyle sürdürdü : Barınma sorununun yanı sıra üniversitemizde yaşamakta olduğumuz ulaşım sorunundan da kısaca bahsetmek istiyorum. Bu yıl merkezi yerleşkemizde 11.000 civarında öğrenci eğitim görecektir. Şehir merkezinden ya da yurttan yerleşkelerimize ulaşımının yapılması ve konu ile ilgili birimlerin harekete geçirilmesi gerekmektedir. Hizmet kalitesinin düşük ve zayıf olduğu konusunda öğrencilerimizden her geçen gün artan oranda şikayet almaktayız. Özellikle öğrencilerimizin ulaşımında çalışan insanların tavır ve davranış konusunda mutlaka eğitilmelerinin sağlanması bir zorunluluktur.