Ressamlık doğuştan gelen bir yetenek
Kahve köşelerinde vakit öldürmektense tuallere hayat vermeyi tercih eden Kars’ın ünlü ressamlarından Mehmet Tekel,
08 Şubat 2013 Cuma 14:05

ressamlığın doğuştan gelen bir yetenek olduğunu savundu ve kendisinin de bu sanatı kendi imkanlarıyla geliştirdiğini söyledi.
Kars Belediyesi’ne ait Kültür Merkezinde kullanılmayan boş odayı resim atölyesi yaparak vaktinin büyük bölümünü burada geçiren Tekel, resim sanatını genç kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Yağlı boyu tabloları da açtığı kişisel sergilerde satarak geçimini idame ettiren Tekel, “Kendimi bildim bileli resim yapıyorum, fırçayı elime aldığım anda resim yapmaya başladım. Başta zorlanıyordum, sonralar da kendimi geliştirerek yağlı boya çizimlerimi geliştirerek resimleri yapmaya başladım. Yaptığım resimlere kişiliğimi yansıtıyorum. Farklı olmaya çalışıyorum. Fotoğraflar aracılığı ile resim çizsem de çoğu resimlerime duygularımı yansıtmaya çalışıyorum. Her resmime mutlaka kendi karakterimi ve bakış açımı da katıyorum. Fotoğraf tarzı resimler ve realist resimler yapıyorum. Resimlerimden sattıklarımda oluyor. Hatta birkaç arkadaşım, fotoğraflarını verip resim çizmemi bile istediler. Akademik olarak bir eğitim almadım. Yağlı boyaya başlarken kurstan faydalandım. Çocukluğundan gelen bir resim sevgisi de içimde olduğundan her şeyi kendi başıma öğrendim diyebilirim.” dedi.
SERGİLER SANATKAR İÇİN ÖNEMLİ
Sergilerin sanatkar için çok önemli olduğunu, kendisinin de 2012 yılında eski Vali Konağında 44 eserle bir sergi açtığını belirten Tekel, “Sergiye katılanlar sadece eğitim alanında eleştiri yaptılar. Ben tabi ki de bu eleştirileri dikkate aldım. Eleştirilerden ders çıkardım. En önemlisi eleştiri ise kendiniz olun, kendi sitilinizi yaratın oldu. Ben bunları da dikkate aldım kendi tarzımı yansıtmaya başladım. Aslında çok gezmediğim için kendi stilimi yansıtamıyorum. Başkasının çektiği fotoğrafları resme dökmek daha güzel. Sanat kabiliyettir. Maharet, yetenek her insanda yoktur. Sanatçı diyebilmem için belli yerlerden geçmiş olması lazım ve toplumunda bu çalışmaları kabullenmesi lazım. Kars’ta sanat organize olmamış. Buradaki pek çok insan sanata yönlendirilmeli ve çeşitli aktiviteler ile ödüllendirilerek sanata teşvik edilmelidir. Belki de sanata olanlar vardır. Fakat teşvik edilmedikleri için olsa gerek çalışmalarını sergileyemiyorlar. Bu kabiliyetleri dışa vurmak lazım. Sahip olduklarının farkına varırlarsa birçok sanatçı ortaya çıkabilir.” diye konuştu.
Tekel daha sonra şunları söyledi:
“Mevsim itibari ile soğukların en şiddetli olduğu günleri yaşıyoruz. Gerçekten de yaşam koşulları da soğuklar nedeni ile de bir hayli zor. Kış olduğu için kışın güzel görüntüsü var. Bizde bu güzellikleri tuvallerimize yansıtmak istiyoruz. Dolayısıyla kış ile ilgili resimler yapıyoruz. Kışı anlatan tablolarımızda genellikle beyaz, siyah, açık mavi, lacivert renkleri ağırlık kazanmaktadır. Diğer tablolarla kıyasladığımızda renkler çeşitlilik gösteriyor. Ama kış denince adından da anlaşılacağı gibi biraz daha kısıtlamamız gerekiyor. Ekonomik olarak etki ediyor. Kış geldiğinde ki gelmeden vatandaş kışlık odununu, kömürünü alabilmek için mutlak suretle cebini her saatte yoklaması gerekiyor ve yokluyor da.”
Kursiyer Gizem Polat da, “Güzel Sanatlar Lisesi 3. sınıf öğrencisiyim. Ben hayalimdeki gün batımını yansıtmak istedim tabloma. Gün batımlarını çok seviyorum. Özellikle deniz olan bir şehirde olmadığımız için güneşin denize yansımasını yaptım. Hayalimde ki ağaçları çizdim. Burada bir çok teknik öğreniyorum. Ben çok memnunum. Ben Güzel Sanatlar Resim Bölümü öğrencisiyim bu yönden bana çok büyük yararı oluyor. İleride de resim öğretmeni olmayı düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
MEHMET TEKEL KİMDİR?
1950 Kars doğumlu olan Mehmet Tekel, emekli teknisyen. 1995 yılında görev yaptığı Kars Çimento Fabrikası’nın özelleştirme kurumuna devredilmesiyle kendi isteğimle emekli oldu. 2005 Ocak ayı içerisinde Kars Belediyesi tarafından tertip edilen ve öğreticiliğini 19 Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevgi Soylu ve Doç. Dr. Turan Bayer’in yaptığı resim kursuna katıldı. Ancak bu kurs çok kısa süreli olduğu için gerçek anlamda faydasını görmedi. 2006 yılı içerisinde yine Kars Belediyesi’nin tertiplediği ve öğreticiliğini emekli öğretmen İsmet Koyuncu’nun yaptığı kursa katılarak yağlı boya resim çalışmalarına tekrar başladı. Çalışmalarının sonunda kursiyerlerle birlikte karma resim sergisinin ardından iki resim sergisini daha açtı. Daha sonra İsmet Koyuncu ile birlikte 2006 yılı Kasım ayında toplam 70 tablodan oluşan bir karma resim sergisi daha açtı. Tekel’in resime başlama hikayesi de böylece start almış oldu. Halen Namık Kemal Kültür Merkezi’nde Kars Belediyesi’nce tahsis edilen bir odada 6’sı üniversite 1’i güzel sanatlar lisesi 3.sınıf öğrencilerinden olan Gizem Polat ile çalışmaları devam ettiriyor. Kursiyerlere yağlı boya resmin yanı sıra yakma tekniği de öğretiliyor.