Gazetekars

Sağlık Müdürü Uyardı

Doğru beslenme sayesinde kış hastalıklarına veda edin!

24 Aralık 2010 / 07:23

Sağlık Müdürü Uyardı

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kendini hissettiren soğuklar, sağlığımız konusunda daha da dikkatli olmamızı gerektiriyor.

 

Başta grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığının artış gösterdiği şu günlerde, aşılanma, hijyen kurallarına dikkat etme, mevsim şartlarına uygun giyinme gibi önlemler hastalıklardan korunma anlamında etkili yöntemler. Ancak bunların yanı sıra, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de büyük önem taşıyor. Bu da, yeterli ve dengeli beslenmeden geçiyor. Doğru besin maddelerinin seçilmesi, iyi, yeterli ve dengeli beslenme sayesinde hastalıklara yakalanma riskinin azaldığını kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, kış hastalıklarına karşı koruma sağlayacak beslenme önerilerinde bulundu.

 

Hastalıklara karşı iyi bir korunma kalkanı olan meyve ve sebzelerin mevsiminde bol bol tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, “Meyve ve sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral içerirler ve hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkilidirler. Bu nedenle sabah kahvaltısı da dâhil olmak üzere her öğünde ve mümkün olduğunca çok çeşitte meyve ve sebze tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, taze olarak tüketilmeleridir.” diye konuştu.

 

Meyve ve sebzelerin, vitamin kaybı olmadan yenmesi gerektiğini hatırlatan Kars İl Sağlık Müdürü, dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

“Meyve ve sebzelerdeki vitamin ve minerallerin çoğu kabuklarında, kabukların hemen altındaki bölümlerde yer alıyor. Bu nedenle kabuklarıyla yenebilenler yenmeli, soyulması gerekiyorsa ince bir şekilde soyulmalıdır. Değinmem gereken diğer bir konu, sebzelerin pişirilmesi ile ilgili. B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısıya maruz kaldıklarında kolayca vitamin değerlerini yitiriyorlar. Bu nedenle kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmesi gerekiyor. Ayrıca sebzeler kavrulduklarında da vitaminleri ölüyor, bu yüzden haşlanması ve haşlama suyunun dökülmemesi daha faydalı.”

 

Meyvelerin beslenmemizde önemli bir yere sahip olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Fahri Sevinç, “Günde en az 5 porsiyon meyve yemek gerekiyor. Bu da yaklaşık 400-500 grama tekabül ediyor. Meyve seçiminde, kış aylarında bol miktarda bulunan portakal, mandalina, greyfurt, elma gibi meyveler tercih edilebilir. C vitamini ihtiyacını karşılamak amacıyla taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Ancak meyve suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse gitgide vitamini azalır. Bu nedenle sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi doğru olandır.” şeklinde konuştu.

 

Savunma sistemini güçlendirici özelliğe sahip havuç, lahana, brokoli, kabak gibi sebzelerin sofralardan eksik olmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Sevinç, E vitamininin de bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardan günde 1 avuç yemenin sağlık açısından önemli faydalara sahip olduğunu söyleyen Fahri Sevinç, özetle şunları söyledi:

“Kuru baklagiller protein açısından zengin besinlerdir ancak tahıllarla ve C vitamini bakımından zengin besin maddeleri ile birlikte tüketildiklerinde protein kaliteleri artar ve daha da faydalı olurlar. Protein bakımından zengin kalitedeki diğer bir besin kaynağı da yumurtadır. Günde 1 tane iyi pişmiş yumurta oldukça faydalıdır.”

 

Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balıketinin insan sağlığı açısından sayısız faydası olduğunu hatırlatan Sevinç, balıketinin E vitamini açısından da zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılanabileceğini bildiren Sevinç, balığın ızgara ya da buğulama şeklinde haftada en az 2 kere tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Hangi yaşta olunursa olunsun hayatın her döneminde yeterli, dengeli beslenmenin sağlığın korunması için esas olduğunun üzerinde duran Sevinç, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Sağlıklı beslenme bir hayat felsefesi haline getirilmeli. Doğru ve dengeli beslenmenin yanı sıra dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da bol miktarda sıvı alımı konusu. Çünkü bu sayede metabolizma dengesi sağlanabiliyor, vücutta oluşan toksinler atılabiliyor. Ayrıca tüm bunların yanında fiziksel aktivite ile vücut direncinin artırılması da gerekiyor. Bu nedenle bol bol spor yapılmasını öneriyorum.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER