Satan da pişman alan da
Kış mevsimi ile birlikte hayvanların içeride bakıma alınması saman ve ota rağbetin artmasına neden olurken, altın tozu değerindeki samanın fiyatı ise besicileri kış boyunca düşündürecek gibi gözüküyor.
02 Aralık 2011 Cuma 07:19
Türkiye’nin dört bir yanından Kars’a saman getirerek satmak için bekleyen vatandaşlar hava şartlarından yakınarak, her gün sadece donan araçlarını çalıştırmanın bedelinin 20 TL olduğunu söylediler.
15 tonluk saman dolu TIR’lar ile Urfa’dan Kars’a geldiklerini ve bir haftayı aşkın süredir burada olduklarını söyleyen saman sahipleri, “Biz Urfa’dan geldik. 12 tonluk, 15 tonlu saman dolu tırlar ile buraya geldik. Kazancımızın olmamasının yanı sıra havaların da oldukça soğuk olması bizleri olumsuz yönde etkiliyor. Sabahları araçlarımız çalışmıyor ve elektrikçiye 20 TL ücret ödeyerek çalıştırıyoruz. Her gün sadece aracın çalışması bize 20 TL’ye mal olurken kendi masraflarımızla birlikte de bu masraflar ciddi boyutlara ulaşıyor. Uzun süre saman satamayıp burada bekleyen insanlar zarar ederek memleketlerine dönüyorlar” şeklinde konuştular.
Saman sattıkları halde alıcılara da büyük ölçüde hak veren saman satıcıları, “Saman fiyatları yüksek olduğu için besiciler alamıyor. Bir kamyon saman nerden baksan 6, 7 Bin TL, bu durumda besici alamadığı için bizler de buralarda mağdur kalıyoruz. Bu kadar masraftan sonra geri dönme şansımız da yok, gerekirse zararına satış yaparak memleketlerimize gideceğiz” dediler. Satıcılar ayrıca, “Bu samanı getirip bu fiyata satanlarda pişman, bu samanı bu fiyatlara alıp hayvanlara yedirenlerde pişman” diyen saman pazarındaki vatandaşlar bu mağduriyete mazot fiyatının yüksek olmasının neden olduğunu ifade ettiler.
Vatandaşlar da şunları söylediler:
“Besi sahipleri haklı, hayvan para etmiyor saman fiyatı yüksek ama saman sahipleri de haklı çünkü mazotun fiyatı çok yüksek. Devlet büyüklerimiz bunun değerlendirmelerini yapsınlar. Mazotun litresi 4 lira samanın fiyatının yüksek olması ne samancının suçu, ne de buraya tırlar ile saman getirenlerin suçudur. Bu insanlar bu samanları oradan yükleyip emek ediyorlar, buraya getirirken bir sürü masraf ediyorlar, mazot yakıyorlar ve gelip kaldıkları süreyi de göz önünde bulundurduğumuzda zarara uğramamak adına koyulan bu fiyata da diyecek bir şey kalmıyor. Saman yok değil, saman var fakat insanlar maliyeti kurtarmak için bu fiyata satmak zorunda kalıyorlar. Bundan saman alanlarda satanlarda memnun değiller, bu sıkıntıların başlıca kaynağı mazot fiyatının yüksek olmasıdır. Kars’a Türkiye’nin her tarafından saman geliyor. Konya, Sivas, Diyarbakır, Şanlıurfa, Çorum, Aksaray gibi bir sürü ilimizden saman geliyor ve buraya gelen samancılar bir haftayı aşkın bir süre burada kalıyorlar. Saman fiyatları ortalama 500 ile 600 arasında bu fiyatlar samanına göre değişiyor. Kars’a dışarıdan ot gelmiyor buradaki otlar kendi yöremizin otlarıdır. Ot sahipleri için de aynı durum söz konusudur, insanlar bu otları ekmek için, biçmek için, taşımak için ayrı ayrı masraf ediyorlar. Bu traktörler su yakmıyor. Mazot fiyatı ot sahiplerinin de emeklerinin karşılığını alamamalarına neden oluyor. Hayvan sahiplerinin şikayetçi olacağı bir durum varsa o da mazot fiyatları olmalıdır. Devlet büyüklerimiz de bu konuya müdahale etme yönünde mazot konusunda çiftçiye bir indirim yapmaları gerekmektedir”