Gazetekars

Sekteye Uğramamalı

KARSÜD Üyesi Erol Kesgin ; “Süt sektörünün geliştirilmesine yönelik Kars Valiliği’nin 3 Milyon Avro'luk Projesi sektörümüzün son şansıdır. Projenin herhangi bir ihmal ve aksaklık nedeni ile sekteye uğramasına hiçbir şekilde tahammülümüz olamaz.”

06 Nisan 2010 / 19:41

Sekteye Uğramamalı

            Kars Süt Üreticileri Derneği (KARSÜD) Üyesi ve Kesginler Süt Ürünleri İşletmesi Sahibi Erol Kesgin, Kars'ta süt sektörünün geliştirilmesine yönelik Kars Valiliği'nin 3 milyon Avro'luk projesinin onaylanmasını Kars için büyük bir şans olarak değerlendirildi.

            Kars'ın bu parayı elinden kaçırması, iyi kullanamaması veya kısa vadeli bireysel düşünmesi gibi bir lüksü olmaması gerektiğini belirten Kesgin, bu paranın iyi değerlendirilmemesi veya başka yerlere kaptırılması Kars için büyük hüsran olur, dedi.

            Erol Kesgin ; Kars'ın ve Kars'ta yaşayan herkesin bu proje için elini taşın altına koyması gerektiğini, bu projeye sahip çıkılmaz ise bu fırsatın da Kars'ın elinden kayıp gideceğini söyledi.

            Erol Kesgin sözlerini şöyle sürdürdü :

            MANDIRACILARIN GEMİSİ SUL ALMIŞ BATIYOR, PROJE SON UMUDUMUZ

            Karslı mandıracıların hali içler acısı, hammadde bulmakta büyük sıkıntı çekiyoruz. Süt üreticileri bilinçli olmadığından dolayı sütler mandıraya gelene kadar bozulabiliyor. Bu kez de elde ettiğimiz ürünün kalitesi düşük oluyor. Bu anlamda ülke pazarında Kars'ın da rekabet gücü oldukça azalıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse mandıracıların içinde olduğu gemi su almış batıyor, bu proje Karslı mandıracının son umududur, ciddi anlamda güç birliği yaparak bu projenin içi doldurulmalıdır.

            BU PROJENİN İHMAL veya AKSAKLIK NEDENİ İLE SEKTEYE UĞRAMASINA TAHAMMÜL EDEMEYİZ

            Kars Süt Üreticileri Derneği, gönüllü olarak bu proje için elini her zaman taşın altına koymaya hazırdır. Biz bu parayı derneğin hesabına geçirelim, parayı biz yönlendirelim demiyoruz. Vali Ahmet Kara'nın önderliğinde oturup konuşalım. Kafkas Üniversitesi'nden uzman bir ekip çağıralım, teknik heyet oluşturalım ve projeyi somutlaştıralım, yol haritamızı belirleyelim. Bu proje Kars için son derece önemlidir. Bu projenin herhangi bir ihmal ve aksaklık nedeni ile sekteye uğramasına hiçbir şekilde tahammülümüz olamaz. Bu, Kars için büyük bir kayıp olur. Kümelenme konusuna gelince; proje hayata geçtiğinde, ister istemez Karslı mandıracılar güç birliği yapıp kümeleneceklerdir.

            PROJE KARS İL ÖZEL İDARESİ'NE DEVREDİLMEMELİ

            Vali Yardımcısı Murat Demirci başkanlığında Kars Süt Üreticileri Derneği olarak bir toplantı yaptık. Bu proje ile birlikte ; Kars'ta süt toplama merkezlerinin kurulabileceğini, sağımhaneden mandıraya soğuk zincir oluşturabileceğini, süt üreticilerinin bilinçlendirilebileceğini, köylerde kooperatiflerin kurulabileceğini, kapsamlı laboratuarların oluşturulabileceğini, yem bitkileri ekimi ve hayvan sağlığı konusunda eğitimlerin de verilebileceğini belirttik. Bu projeyi kim yönetecek? İşte asıl sorunumuz da burada başlıyor. Sayın Valimizi de düşündüren hususun burası olduğunu düşünüyoruz. Hüryurt Gazetesi'nden okuduğumuz kadarıyla Vali Ahmet Kara, projeyi Kars İl Özel İdaresi'ne vermeyi düşünüyormuş. Bu bizce son derece yanlış olur ve burada büyük karmaşalar yaşanır. Projeyi Kars Valiliği yönetmelidir. Karslı süt üreticileri bu projenin yöneticisi değil, yürütücüsü olmayı istiyor. Bu projeyi yürütebilecek bilgi, birikim ve tecrübeye sahibiz. Proje tamamen süt ürünleri üreticilerini ilgilendirir. Kars İşadamları Derneği'nin bu proje ile    uzaktan yakından bir ilgisi olamaz. Çıraklıklarını yapmadıkları bir işin ustalığını yapamazlar. Bu anlamda Kars İşadamları Derneği ile bu projenin başarılı olma şansı yoktur.

            MANDIRACILARIN VERDİĞİ AVANSLAR KÜÇÜMSENMEMELİ : KÖYLÜYÜ REHABİLİTE EDİYORUZ

            Karslı mandıracıların köylülere verdiği avanslar küçümsenmemelidir. Bir yılda Kars ve Ardahan bölgesinde dağıtılan avans miktarı yaklaşık 2 milyon Tl'dir. En az yüz mandıra var avans veren, bunun hesabını da sizler yapın artık. Eğer biz mandıracılar bu avansları köylülere vermezsek, köylü ya süt hayvanını kesiyor, ya da satıyor. Bu anlamda canlı hayvan üretimine de destekte bulunuyoruz. Bir diğer katkımız ise, bizler, Karslının ürününü dış pazarda paraya çeviren ve tekrar Kars'a getiren tek işletmeleriz.

            ARITMA TESİSİ KURULMALI

            Mandıracılarımız peynirden süzülen peynir altı sularını ya kanalizasyona yada toprağa bırakıyorlar. Bu son derece yanlış bir durumdur. Asitlik derecesi çok yüksek olan bu sıvı doğal hayatı da tehdit ediyor. Peynir altı suyunun arıtılması veya ürüne dönüştürülmesi lazım. Bu tesisin kurulması için yaklaşık 2 milyon dolar civarında bir para gereklidir. Kars'ta hiçbir mandıracının bu tesisi kurmaya gücü yetmez. Proje kapsamında en önemli açılım ise arıtma tesisi olmalıdır. Bu tesis Karslı mandıracılara adeta nefes aldıracaktır.  Çevre ve Orman Bakanlığı da ciddi anlamda bu işin üzerinde duruyor. Eğer 5 ton süt kapasitenin üzerine çıkan mandıra olursa, bu arıtma tesisini Bakanlık şart koşuyor. Bu mandıracıların doğrudan kapısına kilit vurması anlamına gelmektedir. Doğayı korumak, toplumsal ve uzun vadeli bir yatırımdır. Biz bireysel ve kısa vadeli düşünüyoruz,  bugün peynir altı suyunu dökelim de             nereye giderse gitsin diyoruz, yarın ne olacak, çocuklarımıza ne kalacak, bunu hiç düşünmüyoruz. Çevreciler diyor ki ; "son ağaç kuruduğunda, son balık öldüğünde, Dolar'ın yada Avro'nun yenilmediğini göreceksiniz."  İnşallah bu proje hayata geçer, biz de, bütün Karslı da bu projeden yararlanır, büyük bir istihdam kapısı da açılmış olur. İşsizlik sorunu da çözülür.

 

            Erol Keskin Kimdir :

Kars'ın otuz yıllık deneyimli ve tecrübeli süt ürünleri üreticisi. KARSÜD kurucusu. Kars Keskinler Süt Ürünleri İşletmesi ve Çıldır Keskinler Süt Ürünleri Mandırasının sahibi ve yöneticisi.

BENZER HABERLER