SERKA proje kabulüne çıktı
Kars Valisi Ahmet Kara, Serhat Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) 20 Ekim’den itibaren proje kabulüne çıktığını belirterek, “Bundan sonra şartları taşıyan kurumlar proje yapıp destek için SERKA kalkınma ajansına başvuracaklar.” dedi.
22 Ekim 2010 / 07:24
Vali Kara, SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar ile birlikte makamında düzenlediği basın toplantısında 2009 yılında Kars merkezli kurulan Serhat Kalkınma Ajansı hakkında bilgi verdi.
Vali Kara,, “SERKA 2009 yılında Kars merkezli kurulmuş kamu kurumları, mahalli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve sivil toplum örgütlerimizi de kapsayacak şekilde örgütlenen Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) yeni bir modelidir. İllerde ve bölgelerde kalkınmışlık farklarını gidermek az gelişmiş yörelerin gelişmişliğini artırmak ve bu amaçla bir takım faaliyetlerde bulunmak projelere destek vermek için kurulmuş bir teşkilattır.” dedi.
SERKA’nın bir yıl yönetim kurulu başkanlığını yaptığını da ifade eden Kara, “Bu bir yıl içerisinde SERKA’nın henüz binası yoktu. Özel idarenin binasını kendilerine tahsis ettik. Orada geçici olarak faaliyetlerine devam ediyorlar. Eski Orduevi binasının Maliye ve Kültür Bakanlığı’ndan tahsisini sağlayarak Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri gerekli kurulun onayını da alarak restorasyonunu başlattı. Bir ay sonra bu binanın restorasyonu bitecek. Hedefimiz 25 Kasım’da bu binayı açmak ve faaliyete orada başlamaktır.” diye konuştu.
Bir içerisinde kalkınma ajansının faaliyeti olmadı gibi gözüktüğünü belirten Kara, şunları söyledi: “Bu bir sene içerisinde Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri atandı. Atandıktan sonra uzmanları ve destek personelini atamak üzere harekete geçti. Sınav açıldı birinci defasında bu uzmanlarımızın tamamını alamadık sınavı kazanan yeterli eleman olmadı. Tekrar sınav açtık. İki defa sınav açıldı. Bu sınavların ilanından yapılmasına kadar bazı prosedürleri var. Bu usullere uyarak sınavlar yapıldı, elemanlar seçildi, uzmanlar ve destek personeli göreve başladı. Genel Sekreterimiz Hüseyin Bey, bu personel alım safhasında olsun, diğer safhalarda olsun illere giderek bilgilendirme toplantıları yaptı. Ama biz esas faaliyetimize başlayamadık. Niye başlayamadık? Çünkü biz bütün teşkilatımızı tamamlayıp ve bütün onayları aldıktan sonra faaliyetimize başlamak zorundayız. Şuanda DPT tarafından bu onay alınmış durumdadır.”
Kalkınma Ajansı’nın dünden itibaren proje kabulüne çıktığını da hatırlatan Vali Kara, şöyle konuştu:
“Bundan sonra şartları taşıyan kurumlar proje yapıp destek için kalkınma ajansına başvuracaklar. Bu 6 Aralık 2010 tarihine kadar devam edecek. Hem kırsal kalkınma hem de Kalkınma Ajansı ilimize kurulmuş yeni teşkilatlardır. Şu ana kadar kurulmuş klasik teşkilatların dışında teşkilatlardır. Bunların destekleri de önemli orandadır. Kalkınma Ajansının ticaret, sanayi ve turizm alanındaki desteklerinde en küçük 50 bin, en büyük 600 bin liralık projeleri desteklemektedir. Ticaret, turizm ve sanayi alanında kar amacı gütmeyen kuruluşların müracaatları kabul edilecek. Bu projeler önümüzdeki günlerde kurulumuza gelecektir. Bu projelerden yüzde 75’ine kadar Kalkınma Ajansı destek verecektir. Yani projenin yüzde 75’ini destek olarak verecektir. Yüzde 25’ini de ilgili kurum veya kuruluş karşılayacaktır. KOBİ’lerin yapacağı projelere asgari 40 bin liradan 400 bin liraya kadar olan destek verecektir. Bu projelerinde yüzde 50’sini destekleyecektir Kalkınma Ajansı. Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Kars illerinin kalkınması için kalkınma ajansı uğraşacaktır.”
SERKA GENEL SEKRETERİ TUTAR: “BUNDAN SONRA ÇOK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE BÖLGEMİZDE SESİMİZİ DUYURACAĞIZ”
SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar da konuşmasında, “Gitmediğimiz alan, gitmediğimiz yatırımcı, gitmediğimiz yer kesinlikle kalmayacak ve bundan sonra çok güçlü bir şekilde bölgemizde sesimizi duyuracağız.” dedi.
Tutar, daha sonra şunları söyledi:
“Bu saatten sonra personelimizde güçlendi ve bölgede gerçekleşecek olan tüm taleplerin hepsini karşılayabileceğimize inanıyorum. Biz para dağıtan bir kurum değiliz. Bizim en büyük işimiz bölgeye yönelik olarak planlar ve raporlar hazırlamaktır. Gelecek olan yatırımcıya somut çıktıları ikna edilir bir biçimde rapor vermezseniz o zaman sürdürülebilir bir şey değil bu. Kalkınma dediğimiz şey çok taraflı, çok boyutlu ve çok katmanlı bir süreçtir. Bu sürecin içerisine tarafları katabilmemiz için herkesin taşın altına elini koyması gerekir. Bizimde bu süreçte elimizden ne geliyorsa raporlar noktasında bunları hazırlayacağız ve insanımızın hizmetinde olacağız. İlçelere kadar bu programı tanıtacağız ve 45 günlük süre içerisinde biz proje bekliyoruz. 400 bin TL’ye kadar tek taraflı para veriyoruz. Bizim temel amacımız bölgede istihdam kapasitesini arttırabilmektir. İşsiz insanımızın iş bulmasını istiyoruz. En temel amacımız insanımızın mutluluğudur. Aş, iş olmadan huzur da olmaz, mutlulukta olmaz.”