Gazetekars

Settar Kaya'dan Logo Tartışmalarına farklı bir bakış açısı

İYİ Parti Kars Kurucu İl Başkanı Settar Kaya, Kars Belediyesi’nin logo değiştirmesi olayına farklı bir bakış açısı getirdi.

19 Haziran 2019 Çarşamba 13:44

Settar Kaya'dan Logo Tartışmalarına farklı bir bakış açısı

İşte Settar Kaya’nın “Kars Belediyesi’nin Logosu” açıklaması :

Kars Belediyesi’nin yeni yönetimi kurumsal logo’yu değiştirme kararı almış.

Belediye yönetimleri isterlerse logo’yu değiştirebilirler, buna bir engel yok. Ancak parti HDP, logoda ise Bayrak ve Atatürk olunca “kafa karışıklığı” normaldir.

Ben olaya öyle bakmıyorum…

Öncelikle şehirlerin logosu o şehri anlatmalı, kente özel olmalı. Oysa Kars belediyesinin logosunda bulunan Atatürk ve Bayrak bütün ülkenin ve milletimizin ortak değerleridir.

Kaldı ki Kars belediyesinin logosu son derece amatörce hazırlanmış. Atatürk ve Bayrak adeta kes yapıştır yöntemiyle Kars kalesinin üstüne oturtulmuştur. Kaleyle bütünlük göstermemektedir. Kalenin arkasından veya gövdesinden siluetleri görünecek şekilde daha görsel düzenlenebilirdi.

Diğer belediyelerin logolarına baktığımızda, Türk bayrağı birkaç tanesinde tasarımın içinde yer almakta, Atatürk ise Samsun ilimizde 19 Mayıs’ı ifade edecek şekilde tasarlanmıştır.

İzmir’de “Saat Kulesi”, Kahramanmaraş’ta “İstiklal Madalyası”, Adana’da “Seyhan Nehri ve Turunçgiller”, Van’da “Van Gölü” ve “Erek Dağı”, Kayseri’de “Erciyes Dağı ve Hunat Camii”,Denizli’de “Horoz”, Malatya’da “Kayısı” figürlerini görürüz.

Kars belediyesinin yeni logo çalışması aceleyle verilmiş bir karar.

Öncelikle Kars’ın algısıyla ilgili geniş kapsamlı bir anket çalışması yapılmalıydı.

Kars denildiğinde insanların aklına ne gelir? Kale mi, Anı Antik Kenti mi, Hayvancılık mı, Kaz mı, Kar mı, Peynir mi, Bal mı? Bunlar tespit edildikten ve sonuçları yayınladıktan sonra yarışmaya katılanlar kendi kafalarındaki Kars algısına göre değil, Kars’ın genel algısını dikkate alarak çalışma yapmalıdırlar.

Ayrıca yarışma ulusal düzeyde olmalı, üniversitelerin katılımı sağlanmalıdır.

Ödül miktarı çok düşüktür. İşin ciddiyetine binaen yüksek tutulmalı, daha profesyonel tasarımcıların ilgisini çekmeli. Birinciye olduğu kadar ikinci ve üçüncüye de ödül verilmeli.

Jüri, oldukça geniş katılımlı ve uzmanlardan oluşturulmalı. Özellikle turizm alanında faaliyet gösteren STK lar temsil edilmeli.

Her şeyden önemlisi süreç şeffaf yönetilmeli, Karslı yapılan işin samimiyetine inanmalı.

Belediye yönetimi bu değiştirme kararının gerekçelerini Kars kamuoyuna anlatmalıydı. Bu yapılmadığı için; içinde Bayrak ve Atatürk olmayan her tasarım Karslılar tarafından art niyetli ve şüpheyle karşılanacak, gereksiz tartışmaların doğmasına ve huzursuzluklara sebep olacaktır.

Benden söylemesi…

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER