Siber dolandırıcılıkta 3 yönteme dikkat!
Kars Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Fatih Yüksel, ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da siber dolandırıcıların, öncelikle 3 yöntem kullanarak vatandaşları dolandırdıklarına dikkat çekti.
05 Ocak 2022 Çarşamba 15:23
Tacettin DURMUŞ
Kente görev yapan basın mensupları ile bir araya gelinerek siber suçlarla ilgili bilgilendirme toplantısında gazetecilerin bu yünde kamuoyunun bilgilendirilmesi için destek isteyen Yüksel, dolandırıcıların vali, vali yardımcıları, muhtarlar ve banka personeli gibi vatandaşları arama yöntemiyle, dolandırıcılık faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kars Polisinin yoğun çalışmalarına rağmen bu türden dolandırıcılık faaliyetlerinin her yıl yüzde 25 oranında arttığının da altını çizen Yüksel, bu yönde Kars basının yapacağı haberlerin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Emniyet Müdürlüğünün toplantı salonunda gerçekleştirilen programda, siber suçlarla ilgili gazetecilere verilen bilgiler, basın marifetiyle Kars Kamuoyu da bilgilendirildi.
Toplantıda; Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan sunumda, basın mensuplarına Sosyal Medyanın hayatımızdaki olumlu ve olumsuz etkileri, internet üzerinde işlenen olası suçlar, güvenli internet kullanımı, siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı ve internetin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi, ebeveynlere düşen görevler hakkında bilgilendirme yapıldı.
ESNAFIMIZ, VALİMİZ VE VALİ YARDIMCILARIMIZ ADINA ARANABİLİYOR
Kars basınının yapacağı haberlerin, vatandaşlarının bilinçlenmesi açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Yüksel ”Kars’ta siber dolandırıcılar Kars Valisi Sayın Türker Öksüz, vali yardımcılarımız, muhtarlar ve banka personeliymiş gibi vatandaşları arayarak dolandırıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Bu türden dolandırıcılık faaliyetleri her yıl yüzde 25 oranında artarak devam ediyor. Dolandırıcıların sıkça kullandıklarını yöntemlerin başında valimiz ve vali yardımcılarımız adına vatandaşlar aranarak ‘bir hayır kurumuna bağış yapacağız, yoksul ailelere yarım edeceğiz veya köpek barınağı yapacağız’ diye destek istenebiliyor. Kars’ta en son bir mobilyacı esnaf, Çorum merkezli bir örgüt tarafından dolandırıldı. Bu dolandırıcılar Kars’ta maddi durumu iyi olan birkaç tane esnafın internetten telefon numaralarını bularak ‘ben Kars Valisiyim veya vali yardımcısıyım’ deyip para talebinde bulunabiliyorlar.
MUHTARLAR, ‘BİP’ UYGULAMASINA DİKKAT ETMELİ!
Dolandırıcıların kullandıkları bir diğer hedef kitlenin muhtarlar olduğunu belirten Yüksel, “Muhtarlarımız da dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılıyor. Bilindiği gibi bir GSM şirketin BİP uygulaması var. Dolandırıcılar vatandaşlara ‘BİP’ uygulaması üzerinden bir şifre gönderiyorlar. Telefona gelen şifre onayladığında, onlar artık sizin adınıza her kesi arayabiliyor. Daha sonra da vatandaşı arayıp ‘sana bir kod gelecekti onu bana söyler misin? Diye soruyorlar. Vatandaştan o kodu aldıktan sonra sanki muhtar arıyormuş gibi sanıyor. Daha sonra da dolandırmaya başlıyorlar. Muhtarlar böyle şeylerle ilgilenmeseler de vatandaşın başına çok büyük işler açılabiliyor. Muhtarlar vatandaşlarımız için bir güven kaynağıdır. Şifreye erişen dolandırıcı, muhtarın telefonundan aranıyormuş gibi o mahalledeki durumu iyi olan insanı arıyor. Her hangi kişi ve ya bir hayır kurumu için yardım istiyor. Böylece muhtarları kullanarak vatandaşı dolandırma vakaları oldu. Bu konuda tüm muhtarlarımızı bilgilendirdik ama bu konuda haber yapılması son derece faydalı olabilir. Bunları vatandaşlarımızın bilmesi lazım.
‘BANKA PERSONELİ’ DİYE ARAMALARA İTİBAR ETMEYİN!
Dolandırıcıların bir diğer yöntemi ise banka personeliymiş gibi vatandaşları ve özellikle maddi durumu iyi olan insanlarımızı arıyorlar. Toplumun birçok kesiminden vatandaş bu tuzağa düşebiliyor. Özellikle ‘0 850’ li numaralardan ve reklamları da sıkça yapılan internet adreslerinden de vatandaşlara ulaşılarak dolandırıcılık yapılabiliniyor. ‘Banka personeliyim’ diye arayan dolandırıcılar ‘Adınıza başvurusu yapılan krediniz onaylandı’ veya benzeri şekilde vatandaşlar tuzağa düşürülebiliyor. Kars’ta bu konuda 3 büyük operasyon gerçekleştirdik. Vatandaşlarımız bilmeli ki hiçbir banka görevlisi sizi arayıp sizden bir şifre veya kod istemez. Ayrıca dolandırıcılar sizi terör örgütüne üyesiniz gibi arayabilir. Bu gibi tuzaklara vatandaşımızın düşmemesi önemlidir. Kars Emniyet Müdürlüğü, valiliğimiz koordinesine tüm dolandırıcılara karşı mücadelesini sürdürdüğü gibi, basınımız aracılığıyla da vatandaşımızı uyarmaya ve bilgilendirmeye devam ediyor” dedi.