Gazetekars

Şifalı Bitkiler Oğuzlu Köyü’nde Sıhhatli Eller İle Hayat Buluyor

Kars Vali/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Oğuzlu Köyünde bulunan S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisi’ni ziyaret ederek tıbbi aromatik bitkilerin ekili olduğu tarlalarda incelemelerde bulundu. 

07 Haziran 2022 Salı 00:00

Şifalı Bitkiler Oğuzlu Köyü’nde Sıhhatli Eller İle Hayat Buluyor

Vali Öksüz buradaki incelemenin ardından Karakaş köyünde “Ata Tohum Kavılca Buğdayı Üretimi ” İle “Ata Yadigarımızı İyi Tarım Uygulamaları İle Geleceğe Taşıyoruz” Projeleri kapsamında ekimi yapılan kavılca tarlalarını da yerinde inceledi.

Her iki tarlada incelemelerde bulunan Vali Öksüz’e Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Cumhuriyet Savcısı Soner Aygün, Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın da eşlik etti.

İlk olarak Kadın girişimci Sondem Yıldırım’a ait Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının, taşra birimlerine çağrı olarak açtığı 2022 yılı “Kadın Çiftçiler Yenilik Yayım Projeleri” programına, Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak sunduğu “Şifalı Bitkiler Sıhhatli Eller ile Hayat Buluyor Projesi” kapsamında toprakla buluşturulan mavi kantaron ve çörek otu tarlalarını inceleyerek bilgi aldı.

Vali Öksüz’e proje ve bitkiler hakkında bilgi veren Kadın girişimci Sondem Yıldırım, ABC Deterjan A.Ş. ile protokol imzalayarak projenin ‘‘ABC İle Yerli Yerinde Kantaron’’ ismini almış olduğunu ve söz konusu bitkileri yetiştirmek için kooperatif kuruduklarını söyledi.

Kooperatifin ortaklarından 21 kişinden 14’ünün kadın olduğu için aynı zamanda bir kadın kooperatifi hüviyeti taşıdığını da söyleyen Yıldırım, “Proje kapsamında “S.S. Oğuzlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Tıbbi Aromatik Bitki İşleme Tesisini de inşa etmekteyiz. Tesisimizde ön kabul, yıkama, kurutma, mamül ürün üretimi, ambalajlama ve depolama amaçlı alanlar oluşturulacak. Proje kapsamında eğitim verilen kadın çiftçiler mevsimine göre ürettikleri ve doğadan topladıkları bitkileri de bu tesise vererek ürün haline getireceklerdir. S.S. Oğuzlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi hijyen kurallarına uygun olarak işlenen, paketlenen ve satışa hazırlanan ürünler, iç piyasanın tüketimine sunulacağı gibi aynı zamanda da bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere de tanıtım ve satışını yapacağız. Ben bu projeyi kendim yapmayı düşündüm. Daha sonra da ABC firmasında ve Bakanlığa teklif gitti. Kooperatif kurun diye bende mavikantaron diye kooperatif kurdum. Bu bitkinin yapını Dünya da ve Türkiye de hassas göz kırışıklıklarında, çocukların çamaşırları için yumuşatıcılara koyabilirsiniz. Göz çevresi ve göz ağrıları, diz ağrıları için ağrı kesici olarak ender bulunan bir bitki türüdür.  Tohumunu Almanya’dan getirttirdim. Doğada ender bulunan ve endemik bir bitki türüdür. Bu günde Valimiz ve Tarım il Müdürümüz tarlamızda incelemelerde bulundular. 1 ay sonra da inşallah açılışımız olacak. Bitkileri aynı zamanda yağ ve krem olarak kullanabileceğiz” dedi.

Vali Öksüz, buradaki incelemesinin ardından beraberindeki heyetle birlikte, komşu Karakaş köyünde “Ata Tohum Kavılca Buğdayı Üretimi ” İle “Ata Yadigarımızı İyi Tarım Uygulamaları İle Geleceğe Taşıyoruz” Projeleri kapsamında ekimi yapılan kavılca tarlalarını da yerinde inceledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden proje ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Kars Valiliğinin katkıları ile üretimi canlandırılan Kavılca Buğdayı üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce finanse edilen “Ata Tohum Kavılca Buğdayı Üretimi’’  projesi kapsamında Merkez, Susuz, Akyaka ve Arpaçay ilçelerinde toplamda 45 üreticimize her bir çiftçimize 400 kg Kavılca tohumu dağıtılmıştır. Dağıtılan tohumların yüzde 75’İ Bakanlık katkısı ve yüzde 25’i çiftçi katkısıyla karşılanmıştır. 2020 yılında Kars İl Özel İdaresi katkılarıyla 35 ton, 2021 yılında ise Bakanlığımız katkılarıyla 22,5 ton Kavılca buğdayı tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında tohum verilen Karakaş köyündeki üreticimiz Yılmaz Açıkol, 16 dekarlık alanda Kavılca buğdayı ekimi gerçekleştirmiştir. Toplamda Bakanlık katkısı 157 bin 500,00 TL olup çiftçi katkısı 52 bin 500,00 TL olmakla birlikte proje bütçesi 210 bin TL’dir. İlimizde bu proje ile 720 dekar alana Kavılca ekimi gerçekleştirilmiştir. İlaveten ‘‘Ata Yadigarımızı İyi Tarım Uygulamaları İle Geleceğe Taşıyoruz’’ projesi ile Kavılca ekimi sağladığımız çiftçilerin İyi Tarım Uygulamaları disiplinine alınması için kontrol sertifikasyon işlemleri gerçekleştirilecektir. Çiftçilerimiz kayıt altına aldıkları üretimlerini sertifikalandırarak piyasa fiyatından %50 daha fazla ücretle satış imkanı bulabileceklerdir. Bu proje ile mevcut 450 ton Kavılca buğdayı üretimimize ek olarak yaklaşık 120 ton kavılca üretimi yapılmış olacaktır.” denildi.  

a1-078.jpga2-074.jpga3-064.jpga4-032.jpga5-020.jpg

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER