Gazetekars

Sokağa çıkma yasağı kalkıyor

Kars Valisi Ahmet Kara, 2011’de artık sokağa çıkma yasağının kaldırılacağını söyleyerek, “Yani çok affedersiniz böyle hayvan sayar gibi sayma işini artık Türkiye’de bıraktık.” dedi

22 Ekim 2010 / 07:22

Sokağa çıkma yasağı kalkıyor

 

Türkiye İstatistik Kurumu Kars Bölge Müdürü Mehmet Tolon ve kurum amirleri ile istatistik personelinin de katıldığı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Vali Ahmet Kara önemli konulara değindi.

 

“İstatistik işin temelidir” diyen Vali Kara, “Yani bütün ekonomik ve sosyal politikalar sağlıklı istatistiki veriler üzerine temellendirilir, bunlar üzerine kurulur. Onlar baz alınarak ekonomik ve sosyal politikalar belirlenir. Yani geleceğimiz düzenli, güvenli, açık, güncel istatistikler üzerine kurulur aslında. Dolayısıyla bu istatistikler ne kadar sıhhatli olursa bizim uygulayacağımız daha doğrusu devletlerin, hükümetlerin uygulayacağı politikalarda o kadar sağlıklı olur. Örneğin; nüfus sayımı sağlıklı bir nüfus sayımını uzun süre Türkiye Cumhuriyeti beceremedi. Yani ya köydeki nüfus şehirlerin üzerine yazılıyordu ya şehirdeki nüfus köylerin üzerine yazılıyordu. Mesela ben bir gün İstanbul Eminönü’ne gittim, soruşturma için, Mülkiye Müfettişiydim o zaman. Eminönü Belediye Başkanı dedi ki “benim nüfusum gündüz 200 bin, gece 20 bine düşüyor. Dolayısıyla benimle ilgili hükümetlerin, devletin aldığı tedbirlerin hiçbiri gerçekçi olmuyor. Çünkü benim nüfusum Pazar günü sayılıyor. Sayım yapılırken 20 bin nüfus sayılıyor. Halbuki benim Eminönü’nde 200 bin nüfus oluyor.” hakikaten doğruydu yani.” dedi.

 

Günümüzdeki Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin önemine de değinen Vali Kara, “Bana göre Türkiye’nin geldiği en güzel nokta, uyguladığı en güzel nokta Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi oldu. Şu anda son yapılan nüfus sayımı daha gerçekçi. Hatta tamamen gerçekçi ve bundan sonraki sayımlarında daha sıhhatli olacağını düşünüyorum. Bundan sonraki nüfus sayımları 2011’de yapılacak. 2011’de artık sokağa çıkma yasağını da kaldırıyoruz. Yani çok affedersiniz böyle hayvan sayar gibi sayma işini artık Türkiye’de bıraktık. Sokağa çıksın vatandaş ama vatandaş normal beyan edecek, gelip belki kendisi başvurup sayılmadıysa “sayılmadım” diyecek. “beni yazın” diyecek. Ama artık vatandaşın bilinç düzeyi yükselmiş vaziyettedir. Bu bilinç düzeyinin yükselmesinde de istatistiklerin, istatistik kurumunun fevkalade önemli çalışmaları olmuştur. Birde yanımızda bilim adamları var, ahkam kesmeyelim. Bilim adamlarına önemli imkanlar sunuyor istatistikler. Çünkü bilim adamları da bu istatistiklere bakarak, bunları yorumlayarak bunlardan çıkarımlarda bulunmaktadırlar. Gelecekteki öngörülerini, gelecekteki tahminlerini veya bilimsel tespitlerini istatistiklere dayandırmaktadırlar. İstatistikler hatırlıyorum: ben siyasal bilgilerde okurken kitabımızın bir yerinde istatistikle ilgili üç türlü yalan vardır: 1- Yalan, 2-kuyruklu yalan ve 3-İstatistiki yalan şeklinde.”

 

Vali Kara daha sonra şunları söyledi:

“Yani istatistik o kadar önemli bir hadisedir ki isterseniz istatistiklerle yalan politikalarda üretebilirsiniz. İsterseniz istatistiklerle çok gerçekçi doğru politikalar da üretebilirsiniz. Önemli olan bizim için dediğim gibi sağlıklı istatistikler çıkarılmak suretiyle bizimde her türlü uygulayacağımız programda, planlamada gelecek öngörülerimizde bu istatistiklere dayanarak sağlıklı politikalar üretmemiz, sağlıklı işler yapmamız, sağlıklı öngörülerde bulunmamızdır. Bu açıdan bende istatistiğin önemini istatistikçiler kadar olmasa bile kavrayanlardan biriyim. Ben bütün istatistiklerle uğraşan bilim adamlarının, teknik adamlarının, istatistik kurumunun ve bu işe kafa yoran tüm insanlarımızın bu dünya istatistik gününü kutluyorum. İnşallah istatistiğe biraz daha bundan sonra önem veririz toplum olarak. Çünkü uzun yıllar tahmine dayalı, bilgilerle politikalar oluşturulmuş. Yani o kadar önemli ki arkadaşlar ben tam olarak ifade etmiyorum, uzatmak istemiyorum sözü. Yani belediye su borusu döşerken istatistiğe ihtiyacı var, kanalizasyon yaparken istatistiğe ihtiyacı var. Binalarda kaç kişi oturuyorsa oturan nüfus sayısına göre birde geleceğe ilişkin öngörüde bulunarak on yıllık, otuz yıllık, elli yıllık periyotlarda nüfus artış hızını diğer ekonomik göstergelerini dikkate almalıdır. İcabında o şehrin alt yapısını ona göre tanzim etmek durumunda. Aksi halde Ankara’da, İstanbul’da gördüğümüz hadiselerle karşı karşıya kalıyoruz. Ankara’da İstanbul’da zamanla gecekondulaşma, plansız kentleşme sonucu öyle yerler var ki dereler taşıyor. Alibeyköyü dereleri vs. duyarsınız ya işte bunlar bu plansız kentleşmeden yani istatistiklere uyulmamasından tespit yapılıp iyi değerlendirme yapılmadan hayata geçiriliyor. Örneğin, yüz nüfus için A büyüklüğünde bir boru kullanılması gerekiyorsa Belediye o zaman orada gecekonduları olmadığı için belki çok küçük bir boru ile su olsun, kanalizasyon olsun sistemini yapıyor. Ama orada gecekondu şeklinde yığılmalar nüfus yığılmaları olunca varoşlara işte İstanbul’un, Ankara’nın sular altında kaldığını görüyoruz. Onun için istatistik fevkalade önemlidir.”

 

Vali Kara, ayrıca, “Nüfus Genel Müdürlüğü’nün de Türkiye İstatistik Kurumu gibi Başbakanlığa bağlı olarak hatta onunla iç içe aynı kurumda çalışması gerektiğini düşünen ve gerektiğine inanlardanım. Bunun da böyle olmasını düşünüyorum.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER