Gazetekars

Subatan Köyü'nde Koç Katım geleneği yaşatıldı

Kars’ın Subatan Köyü'nde Koç Katım geleneği yaşatıldı.

28 Eylül 2024 Cumartesi 09:54

Subatan Köyü'nde Koç Katım geleneği yaşatıldı

Kars’ın Subatan Köyü yetiştiricilerinin düzenlediği, Kars Tarım İl Müdürü Enver Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirilen Koç Katım Töreni, köy sakinlerinin çeşitli renklere boyadıkları, bereketin sembolü elmalar ile süsledikleri koçların sürüye katılmasıyla, İlimizde bu yılda Koç Katım geleneği yaşatıldı.

Kars Merkez Subatan Köyü Koç Katım Töreni

İlimiz nüfusunun % 90’a yakını tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. İlimiz toplam 615.321 adet büyükbaş hayvan, 698.130 adet küçükbaş hayvan varlığına sahiptir. Büyükbaş hayvan varlığına göre 4’ncü Küçükbaş hayvan varlığına göre ise 30’ncu sıradadır.

Uzun yıllardan beri eti, sütü, yapağı ve derisi ile insanların en önemli ihtiyaçlarını karşılayan koyunculuk, meraya dayalı bir hayvancılık kolu olduğu için Kars bölgemiz adına önemli bir geçim kaynağı oluşturmaktadır.

Koç Katımı; koyun yetiştiriciliği için üretim ve ıslah açısından önemli uygulamalardan bir tanesidir.  Koç katımı, hayvan yavrularının, kışın soğuğa ve açlığa dayanıksız oluşlarından dolayı, yavrulama zamanlarının denetim altına alınması amacıyla sürülerden ayrılan erkek hayvanların sürüye geri salındığı zamandır. Bir tür mevsimlik bayram niteliğindedir. Koç katımı genellikle Ekim ile Kasım ayları arasında olup 1.5 ay kadar sürmektedir.  30-50 koyuna bir koç düşecek şekilde sürülere koç katımı gerçekleştirilir. Koçlar genellikle serbest olarak sürüye katılırlar ve 5-6 hafta süre ile sürü içerisinde kalırlar. Gebelik 152 gün (5 ay) kadar bir zaman almaktadır. Bölgemizde doğumlar Şubat-Mart aylarında gerçekleşmektedir.

Bu gelenek bölgemizde bereket, üretim ve bolluğu simgelediğine inanılan geleneksel bir ritüel olarak görüldüğü için bu sıralar yayladan indirilen sürülere, köy sakinleri tarafından bazı hazırlıklar yapılmaktadır. Köy sakinleri önce çeşitli renklere boyadıkları, ardından bereketin sembolü yiyeceklerden elma, nar ve şekerlemeleri boyun ve boynuzlarına taktıkları koçları süsleyip sürüye katarak bu geleneği yıllardan beri yaşatmaktadırlar. Koç katımı ülkemiz ve bölgemiz için önemli bir üretim faktörüdür.

ss-032.jpg

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER