Sulama Barajı Sevinci
Iğdır ovasında ki 700 bin dekarlık araziyi sulayacak olan, Aras nehri üzerinde yapılması planlanan Tuzluca barajının çalışmaları hummalı bir şekilde devam etmektedir.
29 Nisan 2013 Pazartesi 11:00

Bu barajın yapılması ile hem Iğdır ovasına can vereceğini hem de o bölgede yapay alanlarda yaşayan kuş türlerine yeni barınaklar ve adalar yapılarak daha da çoğalmalarını sağlayacağını belirten DSİ 24 Bölge Müdürü Hayati Çelenk çalışmaları ile ilgili olarak şunları söyledi.
“Her yıl Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında Iğdır ovasında çekilen su sıkıntısının giderilmesi, çiftçinin mahsulünün heder olmaması, bu verimli ve bereketli topraklarda istenilen verimin alınması için Tuzluca Barajının yapılması çalışmalarımızı hızlandırdık. Aras nehri üzerinde yapılacak olan Tuzluca barajı Kars şehir merkezinin 90 km güney doğusunda, Iğdır şehir merkezinin ise 45 km kuzey batısında yer almaktadır. Ayrıca Tuzluca barajı, Aras nehrinin Arpaçay nehri ile birleştiği kavşak noktasının hemen membaında yer almaktadır. Barajın 45 metre yüksekliğinde 265 milyon metre küp depolama kapasitesine sahip olacağını” anlatan Bölge Müdürü Hayati Çelenk:
“Bu baraj kışın boşa akan suları depolayacak, yazın kurak sezonda halkımızın sulama su ihtiyacı olarak hizmetine sunulacak ve çiftçimizin daha fazla verim elde etmesi sağlanacaktır. Unutulmamalı ki Iğdır ovası Doğunun Çukurovasıdır. Ve bizim verimli topraklara sulama suyu ihtiyacını temin etmemiz gerekir. Bunun da çözümü Tuzluca Barajının yapımıdır.
DEVLET SU İŞLERİ ARAS NEHRİ ÜZERİNDE KUŞ BARINAKLARI YAPACAK
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Aras nehri üzerinde yapmış oldukları ıslah çalışmaları sonunda yapay sulak alanların ortaya çıktığını belirten DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk çalışmaların canlıları öldürmek değil yaşatmak için olduğunu belirterek şunları anlattı.
“Tuzluca barajı ile ilgili ÇED raporu sürecini başlatacağız. Ve burada ki durumu tespit ederek tedbirlerimizi alacağız, projelerimizi ona göre yapacağız,” dedi.
DSİ 24 Bölge Müdürü Hayati Çelenk, çalışmalarının kurak toprakları yeşillendirmek, canlıları korumak olduğunu, Tuzluca Barajı’nın hem Iğdır bölgesinde üretimi artıracağını, hem de baraj bölgesinde yaşayan canlılara mekan olacağını belirterek şöyle konuştu:
“Şu anda Aras nehrinin üzerinde hiçbir baraj yok ve biz Tuzluca Barajı’nın ülkemiz açısından önemli bir baraj olup biran önce yapılması gerekmektedir. Burada ki canlıların ve insanların mağdur olmayacak şekilde uygulamaları yapacağız. Biz Iğdır ovası için bu suyu değerlendirelim, kuşlar içinde orada beslenme alanlarını artıracak yerler yapalım, doğal alanları oluşturalım istiyoruz. Bu baraj olmazsa olmaz barajlarımızdan biridir. Aras Nehri üzerinde başka depolanabilecek topografik olarak uygun alan bulunmamaktadır,” diyen DSİ 24 Bölge Müdürü sözlerini şöyle tamamladı:
“DSİ’nin 1998 yılından itibaren günümüze kadar Aras Nehri Havzasında yapmış olduğu taşkın ıslah çalışmaları sonunda Aras Nehri çevresinde yaşayan köylülere arazi kazandırılmıştır. Ülkenin ekonomisine trilyonlar kazandıracak olan Aras Nehri üzerinde yapılacak olan Tuzluca Barajının biran önce yapılması Doğunun Çukurovası olan Iğdır’ın kalkınmasında Lokomotif görevi görecektir.” dedi.
TUZLUCA BARAJI DOĞAYA CAN VERECEK, O BÖLGEDE BARINAN KUŞLARA DA MEKAN OLACAKTIR.