Gazetekars

Suni tohumlamanın önemi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, suni tohumlamanın önemine değindi.

11 Ağustos 2012 Cumartesi 11:12

Suni tohumlamanın önemi

Özcan Yıldırım, Dünya da uygulanmış ilk biyoteknolojik yöntem olarak kabul edilen suni tohumlamanın öneminin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak şunları belirtti :

 “Dünyadaki biyoteknolojik gelişmelerin tetikleyicisi olması yanında suni tohumlamanın hayvan ıslahında ve çok sayıda hayvan hastalığının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle suni tohumlama, hayvan yetiştiriciliği ve ıslahının vazgeçilmez en önemli unsurudur. Suni tohumlama metodu ile kısa bir zamanda, daha az emek ve masraf harcayarak, kalıtsal verim gücünü arttırmak mümkündür.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hayvan ıslahını sağlamak amacıyla suni tohumlama için uzun yıllardır alt yapıyı oluşturma adına ciddi yatırımlar yapılmıştır. Kamu vasıtasıyla ihbara dayalı veya tur sistemiyle yıllarca hizmet verildi. 1990’lı yıllardan itibaren suni tohumlamadan yüksek başarı sağlanmak için teşvik esaslı çalışmalar yürütülmüştür. Daha sonraki yıllar suni tohumlama yaptırılan hayvanlar için serbest veteriner hekimler üzerinden destekleme sağlandı. En son olarak halen yürürlükte bulunan şekliyle, yine suni tohumlama yapılması esas alınarak anaç sığır desteklemeleri ve suni tohumlamadan doğan buzağıların desteklenmesi şeklinde uygulama devam etmektedir.

İlimiz genelinde suni tohumlama hizmetlerinin gelişmesi ve daha sağlıklı yürütülmesi için, İl Müdürlüğümüz rehberliği ve denetiminde, Veteriner Hekimler Odası, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kars-Ardahan-Iğdır Hayvancılık Kooperatifler Birliği ve Süt Üreticileri Birliği konsensüsü ile hazırlanan ortak protokol eşliğinde, il geneli tüm serbest veteriner hekimlerin bu hizmetleri yürütmesi sağlanmaya başlanmıştır.

Bu çerçevede; suni tohumlama hizmetlerinin il geneli serbest veteriner hekimler tarafından yürütülmesi, tohumlanan hayvanların İl/İlçe Müdürlüklerine bildirimi, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından E-ıslah sistemine kayıt edilmesi, İl/İlçe Müdürlüklerince belge ve saha denetimlerinin yapılması, yetiştirici adına anaç sığır desteği hak edişlerinin düzenlenmesi, doğan buzağıların tespiti ve destek ödemeleri ve ilerleyen süreçte elde edilen damızlık nitelikli ve yüksek değerli hayvanlara damızlık belgesinin verilmesi gibi çok sayıda uygulama, belirlenmiş kurallar dahilinde yürütülecektir.

Yapılacak denetimlerde usulsüzlükler tespiti halinde ilgili kuruluş, yetiştirici veya serbest veteriner hekim hakkında adli ve idari işlem yapılacaktır. Yetiştiricinin haksız destek aldığı tespiti halinde ise yapılan ödemeler geri tahsil edildiği gibi ilgili yasa gereği 5 yıl süreyle desteklemelerden de yararlandırılmayacaktır.

Uygulama neticesinde hedeflenen temel amaç; hayvan ıslahını sağlayarak verimli ve kaliteli hayvancılık yapmak, yetiştiricimizin daha yüksek kazanç elde etmesini sağlamak, hayvancılık desteklemelerinden azami derecede faydalandırma ve Kars ilinin en büyük doğal potansiyeli olan hayvancılık sektörünün bilimsel metotlarla rasyonel gelişimini sağlamaktır.”

 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER