Süt Gibi Temiz Proje
Veteriner hekim, AK Parti Kars Milletvekili Prof.Dr. Yunus Kılıç, süt zehirlenmesi iddialarına yönelik açıklama yaptı.
05 Mayıs 2012 Cumartesi 21:35
Bu toplumlarda sütteki laktozu parçalayan enzim noksandır. Bunlarda, süt içtikten sonra karın ağrısı, şişkinlik, kusma şeklinde rahatsızlık olabilir'' dedi.
Beslenme hastalıkları ile insanların paraziter hastalıkları konularında yayınlanmış makaleleri bulunan AK Parti'li Kılıç, AA muhabirinin, ''öğrencilerin dağıtılan sütten zehirlendiği'' iddialarıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Kılıç, projeyle, çocukların, anne sütünden sonra en fazla ihtiyacı olan sütü yeteri kadar almasını ve süt tüketim alışkanlığını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Bilim adamı gözüyle konuya baktığı zaman, yapılan yorumlara üzüldüğünü belirten Kılıç, şöyle konuştu:
''Süt konusunda Meclis'te en fazla bilgi birikimine sahip kişi benim. Çocuklarda ortaya çıkan durum nedir? Ülkemizde hiç süt içme alışkanlığı olmayan çocuklarımız var; sabah kahvaltı yapmadan gelen çocuklar da var. Çocuk sütü okulun dayatmasıyla içmek zorunda kalıyormuş duygusuna kapıldığı zaman sinirsel refleks gelişiyor, bu kusma refleksidir. Bunun ortaya çıktığı durumlarda çocuklarda hemen bir endişe oluşur. Bir de topluluk psikolojisi vardır. Birine bir şey olduğu zaman, diğer çocuklar da 'acaba bende de bir şey var mı?' diye endişelenir. Öğretmenler de endişe eder ve çocukların hepsini sağlık kuruluşlarına sevk edince sayı kabarır. Bunların büyük bir kısmının sebebi budur.
'Sütler bozuktu, zehirlendiler' deniliyor. Bunun olması mümkün değil. Sütten zehirlenme olmaz mı? Olabilir ancak burada olayın oluş seyrine baktığınız zaman... Çocuk sütü içiyor, 10 dakika sonra kusma refleksi gelişiyor. Böyle bir besin zehirlenmesi yoktur. En erken şekillenen besin zehirlenmesi stafilokok enfeksiyonlarındadır. O da 2-3 saat sonra başlar. Bir de şöyle bir tarafı da olabilir: 7 yaşından büyük çocuklarda, Asya insanında, Türk toplumunda laktoz intolerans denen hastalık vardır. Laktoza toleransı olmayan bir grup var. Bu toplumlarda sütteki laktozu parçalayan enzim noksandır. Bu gruplarda, süt içtikten sonra daha fazla karın ağrısı, şişkinlik, mide ağrısı ve zaman zaman da kusma şeklindeki rahatsızlıklar olabilir.''
-''Proje, süt gibi bembeyaz bir kampanya''-
Yunus Kılıç, bu sütlerin 150 derece ısıda kaynatıldığı için, bu kadar yüksek ısıda bakterilerin yaşayamayacağını söyleyerek, ''Büyük bir ihtimalle, psikolojik ve strese dayalı kusma refleksinden kaynaklanıyor. Bazı çocukların da süt içme alışkanlığı olmamasından kaynaklanıyor'' dedi.
Süt projesinin, ''süt gibi bembeyaz'' bir kampanya olduğunu belirten Kılıç, ''Çocukların gelişimi için önemli olan sütün dağıtımını, bilimsel tabanı olmayan, çığırtkanlık şeklindeki ifadelerle baltalamaya kimse kalkışmasın. Kara propaganda yapmamak lazım'' diye konuştu.
Yunus Kılıç, projenin maliyetinin yıllık 800 milyon lira olduğunu belirtti.