Gazetekars

Süt sağım makinesi desteği

Seyyar süt sağım makinesi ve seyyar jeneratör desteği...

06 Eylül 2012 Perşembe 13:16

Süt sağım makinesi desteği

Kars’ta kaliteli süt üretimi için süt sığırcılığı ile uğraşan işletmelere yüzde 50 hibe destekli 108 adet süt sağım makinesi ve seyyar jeneratör desteği verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen süt sağım makinesi ve jeneratör dağıtım törenine; Vali Eyüp Tepe, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Vali yardımcısı Ünal Coşkun, İl Genel Sekreteri Yılmaz Karadağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, Kars Ardahan Iğdır Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, il genel meclisi üyeleri ve çiftçiler katıldı.

SICAK SÜT İKRAM EDİLDİ

Yüzde 50 hibe destekli seyyar süt sağım makinesi ve seyyar jeneratörü dağıtımı Vali Eyüp Tepe tarafından çiftçileri temsilen Yaşabey Samiloğlu’na teslim edildi. Ardından törene katılanlara alışıla gelmişin dışında çay veya kola yerine sıcak süt ikram edildi. Ardından da sıcak sütten tadan çiftçiler ile Vali Eyüp Tepe arasında hayvancılıkla ilgili sohbet başladı. Sohbette çiftçiler sıcak sütün güzel olduğunu fakat sütün para etmemesi nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını söylediler. Çiftçiler ayrıca, hayvan pazarındaki komisyoncuların satılan hayvan başına para alması ve maddiyatsızlık nedeniyle yem bitkisi üretemediklerinden meraları istedikleri kullanamama gibi sıkıntıları da dile getirdiler. Vali Eyüp Tepe de, tüm bunları aşabilmek için bir araya gelip istişare etmeleri gerektiğini, toplantılar yapılmasının şart olduğunu ve sorunlara çare bulabilmek için el birliği içinde çalışmaları gerektiği söyledi.

ELLE SAĞIM DAHA FAZLA İŞGÜCÜ GEREKTİRMEKTE VE ZAMAN KAYBINA NEDEN OLMAKTA

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Tarım ve hayvancılık sektörü insanlık tarihi ile başlamış ve insanların yaşamlarını devam ettirmesinde önemli olmuş ve bu önemini artırarak günümüze kadar sürdürmüştür. Gelişmiş ülkelerde tarım ve hayvancılık sanayileşmeye paralel olarak büyük işletmeler halinde ve makineleşmeyle yapılmakta ve nüfusun yaklaşık %10-20’si bu sektörde istihdam edilmektedir. İlimizde bu oran %70’ler seviyesindedir. İlimizde süt sığırcılığı temelde küçük aile işletmeciliği halinde ve nispeten eski geleneksel yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Süt sağımında makine kullanımı süt sığırcılığının önemli parametrelerinden birini oluşturmaktadır. Elle sağım daha fazla işgücü gerektirmekte ve zaman kaybına neden olmaktadır. Sütün makineyle sağılmasının elle sağımına göre bazı üstünlüleri vardır.  Sağımın daha kısa sürede tamamlanması, İşgücünün büyük oranda azaltılması, Belli frekansta ritmik ve düzenli hareket olduğundan meme sağlığının korunması gibi durumlar sıralanabilir.

Ancak bunlara ilaveten en önemli üstünlüğü Bakanlığımızın “Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam” sloganında belirtildiği gibi elde edilen sütün daha temiz ve hijyenik olmasıdır.”

KARS HAYVANCILIĞINDA SÜT ÜRETİMİNİN ÖNEMİ

Yıldırım ayrıca, “Hayvancılık Kars ili ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Yıllık ortalama 470 bin büyükbaş ve 250 bin küçükbaş hayvanı varlığı bulunmaktadır. Son 10 yılda yıllık ortalama olarak 130 bin büyükbaş ve 169 bin küçükbaş hayvan il dışına satışı ve sevki gerçekleştirilmiştir. Kars ilinde 95 adet süt ve sür ürünleri işleyen tesis bulunmaktadır. Yıllık yaklaşık 170.000 ton süt üretimi gerçekleştirilmektedir. Süt ürünleri üretiminde yıllık yaklaşık 8.500 ton üretim ile kaşar peyniri ön plana çıkmaktadır. Hayvansal protein, insan yaşamının olmazsa olmazıdır. Süt, çok önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Bu nedenle süt üretimi önemini asla yitirmeyecek bir besin kaynağıdır. Ekonomik anlamda ise süt üretimi hayvancılık için lokomotif sektörüdür. Süt üretimi yapıldığı müddetçe damızlık inek yetiştirilecektir. Damızlık inek yetiştirildiği müddetçe besi materyali buzağı üretimi olacaktır ve dolayısıyla da et üretimi de olacaktır. Tabii ki süt elde etme ancak, hayvanların sağlıklı bakımı-beslenmesi, meme sağlığı ve sütün uygun sağım metotlarıyla elde edilmesiyle sağlanır. Makine sağım metodu, elle sağım açısından birçok yönüyle daha avantajlıdır. Bu çerçevede, ilimiz hayvancılığında üretim kalitesinin artırılması ve daha yüksek kazanç sağlama adına çok sayıda proje uygulanmaktadır. 2012 yılında İl Özel İdaresinden sağlanan kaynakla gerçekleştirilen bu projemizle de 108 işletmemize çift sağım başlıklı ve jeneratörlü seyyar süt sağım makinesi sağlanmış olacaktır. Böylece bugüne kadar Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi kaynaklarından yaklaşık 750 işletmeye süt sağım makinesi sağlanmış olacaktır.” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin desteklediği proje kapsamında, 108 ADET Çift Sağım Başlıklı, 40 Lt’lik Güğüm ve 2,5 kw’lik jeneratör 66 bin 460 TL’ye mal oldu. Çiftçi katkısının da 66 bin 460 TL desteğiyle toplam maliyet 132 bin 920 TL’ye ulaştı.

 

 

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER