Tarım'dan Haberler
2015 YILI ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) BAŞVURULARI BAŞLADI
04 Kasım 2014 Salı 23:04

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarımsal desteklemelerin temelini oluşturan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) 2015 yılı başvurularını 1 Eylül 2014 tarihi itibarıyla başlatıldı. Başvurular 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek.
ÇKS kayıtları ile ilgili bilgi veren Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “2015 Üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 1 Eylül 2014 tarihinde başlayıp 31 Aralık 2014 tarihinde sona ereceğine ilişkin çiftçilerin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Tarımsal desteklemelerden faydalanabilmek için çiftçilerimizin bu başvuruları belirtilen tarihler arasında yapmaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki verilen bu desteklemeler çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin düşmesinde önemli rol oynamaktadır.” diye konuştu.
Çiftçilerin tarımsal desteklemelerden faydalanabilmesi için ÇKS başvurularını belirtilen tarihler arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurarak yaptırmaları gerekmekte.
TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Başladı
Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars’ın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Program (KKYDP) kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların desteklenmesi programına alındığını söyledi.
Düzgün yaptığı açıklamada “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Program (KKYDP) kapsamında 26/10/2014 tarihinde tebliğ yayınlamış olup, desteklemeye başvuru süresi tebliğin yayınlama tarihinden itibaren 60 gündür. Bu program ile doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alınarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması sağlanacak.” dedi.
Düzgün şöyle konuştu:
“Destekleme kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar ve hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırım konuları belirlenmiştir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına başvurular 24/12/2014 tarihinde sona erecek olup, üreticimize önemle duyurulur.”
BUZAĞILARIN KÜPELENEREK KAYIT ALTINA ALINMA SÜRELERİ DEĞİŞTİ!
Buzağıların doğumdan itibaren küpelenerek kayıt altına alınması için verilen süre 20 günden 3 aya; hayvanların doğum, ölüm ve işletmede zorunlu kesim gibi bilgilerin İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bildirim süresi ise 7 günden 30 güne çıkarıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN; “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin 21 Haziran 2014 tarihli sayısında yayımlandı. Ayrıca yönetmeliğe eklenen ek bir madde ile hayvancılık işletmelerindeki hayvan varlığının Veteriner Bilgi Sistemi’nde güncellenmesi için 31 Aralık 2014 tarihine kadar süre verildi.
Düzgün, “Yapılan bu değişikler ile İl/İlçe Müdürlüklerimizce buzağıların kayıt altına alınması için yürütülen küpeleme çalışmalarının etkinliği artacak, işletmelerin hayvan varlığı bilgileri güncellenerek başta hayvan ıslahı olmak üzere hayvancılık desteklemeleri ve hayvancılık istatistiklerinin takibinde veteriner bilgi sisteminden etkin bir şekilde yararlanılacaktır. Yeni düzenlemenin hayvancılık sektörüne yapacağı katkılar, hayvan yetiştiricilerinin etkin bir katılımı ile mümkündür. İşletme sahiplerinin yeni işletmelerinde doğan, ölen, kesilen ve satılan hayvanlarını 30 gün içinde İl/İlçe Müdürlüklerine bildirimde bulunmaları düzenlemelerden beklenen yararın sağlanmasının temel şartıdır. Bugüne kadar hayvan yetiştiricilerinin doğan, ölen, satılan ve kesilen hayvanları süresi içinde bildirmediklerinde dolayı hayvancılık desteklemelerinden yararlanamadıkları gibi 664 TL idari para cezasına çarptırılıyordu. Bu nedenle işletmelerdeki hayvan varlığının veteriner bilgi sisteminde her hangi para cezası ödemeden güncellemesi için verilen süre içinde 31 Aralık 2014 tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar, yetiştiricilerimiz konuya gerekli hasiyeti göstermeleri, ilimiz hayvancılık sektörüne ve ülke ekonomisine katkı olarak yansıyacağı unutulmamalıdır. Bundan dolayı yetiştiricilerimizden ahırlarında bulunan sığırların kulak küpe numaralarını içeren bir dilekçe ile İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurularını bekliyoruz” dedi.