Gazetekars

Tebrikler Kafkas Üniversitesi

Veteriner Cerrahi Kongresi muhteşem gala ile sona erdi...

02 Temmuz 2012 Pazartesi 09:04

Tebrikler Kafkas Üniversitesi

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı tarafından Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Uluslararası katılımla gerçekleştirilen, 13. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresi’nin tamamlanmasının ardından katılımcılar Ce-Mar Toprak Otel’de düzenlenen Gala gecesinde bir araya geldi.

Geceye; Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Veteriner Cerrahi Genel Başkanı Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş, KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Engin Kılıç, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Özaydın ile Kanada, Almanya ve İsviçre’den gelen bilim adamlarının yanı sıra birçok üniversiteden bilim adamı ve doktora öğrencisi katıldı.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen burada yaptığı konuşmada, Uluslararası katılımla gerçekleştirilen, 13. Ulusal Veteriner Cerrahi Kongresinin Şehitler Diyarı ve Turizm Cenneti Sarıkamış’ta yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Başkan Özbilen, “Sizleri ağırlamaktan onur duyduk. Sarıkamış denildiği zaman kar kristallerinin hayat verdiği 6 ayı beyaz, 2 ayı ayaz bulabilirseniz gerisi yaz olan 2634 rakımla bulutlarla komşuluk yapan turizm cenneti, kayak merkezi akla gelir. Atalarımızın canlarını feda ederek bizlere hediye ettiği güzelliktir Sarıkamış. Sarıkamış’ta bulunan karın özelliği Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur, dünyada iki yere yağan kristal kar özelliği vardır. Sarıçam ormanları arasında bulunan tesislerimiz son derece güvenlidir ve çığ tehlikesi yoktur. Diğer taraftan burada yaban hayatı da çok önemli telesiyej ile yukarı çıkarken aşağıda ayıların ve vaşakların ayak izlerini görebilecek, kuş sesleri içerisinde kayak yapacaksınız. Onun için sizleri kış turizm sezonunda da ilçemizde ağırlamaktan, misafir etmekten onur duyacağız” dedi. Özbilen, konuşmasının ardından katılımcılara Sarıkamış hatırası olarak çeşitli hediyeler verdi.

İSMAİL AYTEMİZ BİLİM ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. İsa Özaydın ve Veteriner Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Seyrek İntaş tarafından Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlisi Semih Altan, Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Sinan Ulusan ve Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastalıklar ve Klinik Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi Birkan Karslı’ya İsmail Aytemiz Bilim Ödülleri verildi.

VETERİNER CERRAHİ DERNEĞİ ÖDÜLLERİ VERİLDİ

En İyi Sözlü Sunum dalında, 2 günde 8 oturumda sunulan sunumların hepsi tek tek dinlendi, hem özgün değer açısından, hem sunan kişinin sunumu nasıl yaptığına ilişkin kriterler, zamanı nasıl değerlendirdiğine dair kriterler çerçevesinde puanlama usulüne göre yapılan değerlendirme sonunda jüri 3 isim belirledi. Belirlenen 3 kişi arasında sıralama yapmakta zorlanan jüri yapmış olduğu kura sonucuna göre sıralama yaptı. Farelerde Deneysel Kuru Göz Modeli Üzerine Farklı Terapötük Ajanların Etkilerinin Karşılanması sunu ile Veteriner Hekim Kadri Kulualp birinci, Köpeklerde Aurikular Hematomun Tedavisine Yeni Bir Yaklaşım sunumu ile Alper Demirutku ikinci ve Ultrasonografi Rehberliğinde Perkutan Paramedian Abomasopeksi: Sola Abomasum Deplasmanlarının Tedavisi için Saha Şartlarına Uygun ve Güvenilir Bir Teknik sunumu ile Kürşat Yiğitarslan üçüncü olurken, En İyi Poster Ödülünü Veteriner Hekim Mahir Kaya, En Başarılı Genç Araştırmacı Ödülünü ise Veteriner Hekim Cenk Yardımcı aldı.

KAFKAS EKİBİ BÜYÜLEDİ

Ödül törenin ardından Kars’tan getirilen Kafkas ekibi sahne aldı. Sergiledikleri Kafkas oyunları folklor gösterisiyle davetlileri büyüleyen Kafkas ekibi, sahneledikleri performans ve figürlerle davetlilere doyumsuz bir program sundu. Gösterilerine davetlileri de dahil eden Kafkas ekibi katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı.   

SARIKAMIŞ TÜRKİYE’NİN DEĞİL DÜNYA’NIN EN ÖNEMLİ KAYAK MERKEZLERİNDENDİR

KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Kılıç, “Bugün Türkiye’nin ve Dünya’nın dört bir yerinden gelen birçok bilim adamının katıldığı ve şahit olduğu, katkı sunduğu çok önemli bir bilimsel faaliyetin, kongrenin bilimsel bölümünün sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu kongreyi 2 yıl önce Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi adına talip olup Kars’a getiren benim de hocam olan Prof. Dr. İsa Özaydın, olağanüstü belki de insanüstü bir gayret göstererek kongrenin bu aşamaya gelmesini sağlamıştır. Kongreler bilim adamlarının ürettiklerini yeni teknolojileri de ekleyerek bir yerde pazara çıkardıkları fuar alanları olarak değerlendirmek mümkün.” dedi.

KAÜ ÇOK ÖNEMLİ ULUSAL VE ULUSLARARASI BİLİMSEL VE SOSYAL İÇERİKLİ BİRÇOK KONGREYE VE SEMPOZYUMA EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞTIR

KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı olarak kimsenin kongreye talip olmadığı böyle bir dönemde sınırları alabildiğine zorladığını ve aştığını da kaydeden Kılıç, “Dünya’nın birçok ülkesinden workshoplarla, sözlü bildirilerle katılan çok önemli hatta kitaplarını öğrencilerimize okuttuğumuz bilim insanlarını da buraya davet ederek, kongremizi alabildiğine zenginleştirmiş bulunuyoruz. Türkiye’nin birçok üniversitesinden katılan arkadaşlarımız, hocalarımız bunu bir şekilde itiraf ettiler. KAÜ kurulduğu günden bugüne çok önemli ulusal ve uluslararası bilimsel ve sosyal içerikli birçok kongreye ve sempozyuma ev sahipliği yapmıştır. Ancak veteriner fakültesi cerrahi ana bilim dalı olarak yine Sarıkamış’ta ilkini 1996 yılında gerçekleştirdiğimiz veteriner cerrahi kongresinin 2’ncisini ve genel anlamda da 13’üncüsünü yine Sarıkamış’ta gerçekleştirmiş olduk.” diye konuştu.

SARIKAMIŞ’IN ÇOK ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ VAR

Kılıç Sarıkamış’ı tercih etmelerini de şu sözlerle dile getirdi:

“Çünkü, Sarıkamış’ın çok önemli özellikleri var. Bu özelliklerini dikkate alarak, yer olarak, mekan olarak Sarıkamış’ı tercih ettik. Aynı zamanda belki de Kars’ın, birçok ilinde gıpta ettiği bazı özelliklerini kendine mal etmeye çalıştığı böyle bir ilçenin bilinmeyen yada yeterince tanıtılamayan bazı özelliklerini ön plana çıkarmak adına bu faaliyeti Sarıkamış’ta tertiplemeye karar verdik. Nedir bu Sarıkamış sadece Türkiye’nin değil hatta bazen haksızda değiliz mütevazi olmaya gerek yok. Türkiye’nin davosu olarak tabir ettiğimiz Sarıkamış, yeterince Türkiye’ye ve dünya ya tanıtılamıyor. Oysa Sarıkamış kristal karı dikkate alındığı zaman sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biridir. Buraya gelen insanlarımızın da seçkin insanlar olduğunu düşündüğümüzde ve bunların kendi üniversitelerine gittiğinde Sarıkamış’ı dolayısıyla Kars’ı tanıtma noktasında çok önemli bir işlev üstleneceklerini biliyoruz. Onlar belki farkında değiller, ama biz bunu kasıtlı olarak bu kongreyi Sarıkamış’ta tertiplemiş oluyoruz. Dolayısıyla onların etkileyebileceği insanları da hesaba kattığımızda Sarıkamış adına, Kars adına çok önemli bir turizm faaliyeti de aynı zamanda gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Aynı zamanda görevimiz olarak saydığımız burada 90 bin şehidimiz var. 90 bin şehidimiz biz Sarıkamış’ta bütün güzellikleri yaşayalım, Sarıkamış bizim yaşam alanımız olsun diye şehit oldular. Dolayısıyla onların manevi huzurunda bir kez daha saygıyla eğiliyorum, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu görevimizi bir nebzede olsa yerine getirmenin mutluluğu içerisindeyiz.”

ÇOK GİZLİ ÖNEMLİ KAHRAMANLAR VAR

Kılıç daha sonra şunları söyledi:

“Bugün bilimsel faaliyetlerimizin artık sonuna geldik. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden gelen insanlarımıza Kars’a dair güzellikleri yaşatmak için bir bahane yaratmaya çalıştık. Ben bu nedenle bu güzelliklerin ortaya çıkmasında ve bizimle paylaşılmasında emeği geçen, katkı sunan birçok insanın olduğunu biliyorum. Çok gizli önemli kahramanlar var. Bunlardan bir tanesi de Sarıkamış Belediye Başkanımız Sayın İlhan Özbilen’dir. Elbette ki diğer kişi, kurum ve kuruluşların da çok önemli katkıları olmuştur ama bizzati varlığıyla bizim kongremizi onurlandırmıştır. Kongremize ayrı bir renk katmıştır. Belki de bizim görmediğimiz çok önemli bazı noktalara parmak basmıştır. Dolayısıyla ben bir kez daha Belediye Başkanımız sayın İlhan Özbilen’e basın aracılığıyla teşekkür etmek istiyorum. Bu tür bilimsel faaliyetlerin KAÜ açısından çok önemli bir yeri var. KAÜ kurulduğu günden bu güne birçok bilimsel ve sosyal içerikli faaliyete ev sahipliği etmiş olabilir ancak, ben dışarıdan bir kişi olarak aynı zamanda bu faaliyetler içerisinde veteriner cerrahi kongresinin çok önemli bir yere sahip olduğunu söylemek istiyorum. Neden, çünkü kongrenin adı veteriner cerrahi kongresi fakat bu konseptin içerisinde ortopedi, travmatoloji, anestesyiloji, radyoloji, nöroşiroji, katılımcılardan da onların sunduğu tebliğlere, posterlere baktığımız zaman doğumdan veteriner deotolojiden ve diğer katkılar olduğunu görüyoruz.”

KAÜ REKTÖRÜNE TEŞEKKÜR

Son derece geniş bir konsepte, çok geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini de vurgulayan Kılıç, “Hatta hayvan türlerini de dikkate aldığımız zaman kanatlılardan tutalım büyük hayvanlara kadar, sürüngenler, vahşi hayvanlar hepsi bizlerin uğraş alanına girmektedir. Dolayısıyla biz sadece genel cerrahi algısının çok çok ötesine geçmiş buluyoruz ve bunu başarıyla sonuçlandırmış bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Bilimsel faaliyetler konusunda biz elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik. Üniversitemizi en iyi şekilde temsil ettik ve bu arada KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ında bizlere çok önemli katkıları olmuş, bizi her yönüyle desteklemişlerdir. Dolayısıyla hem ana bilim dalımız adına, hem şahsım adına kendilerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, bu katkılarının daha da artarak diğer faaliyetler içinde devam edeceğine inancım sonsuzdur.” ifadesini kullandı.

KAÜ VETERİNER FAKÜLTESİ OLARAK SON DERECE ÖNEMLİ BİR GÖREVİ EN İYİ ŞEKİLDE İFA ETMİŞ BULUNUYORUZ

Kılıç konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sonuç olarak şunu söyleyebilirim biz KAÜ’nün bilimsel faaliyetlerinin sadece bir bölümüne burada katkıda bulunmuş olduk. Ama en önemlisi bir turizm, bir kültür faaliyetinin misyonunu üstlenmiş olduk. Bundan sonraki süreçte sosyal faaliyetlerle hatta sınırlarımızı biraz daha aşarak sadece KAÜ’nün yada sadece Kars’ın imkanlarını, Kars’ın değerlerini değil, KAÜ’nün en önemli misyonlarından biride Kafkaslara açılan penceredir. Bu işlevimizi yerine getirirken, böyle aktif, böyle canlı olguları değerlendirerek Türkiye’nin ve Dünya’nın farklı yerlerinden gelen insanlara aynı zamanda Kafkasları açarak, Kafkas kültürünü sadece Kars’ta olanlar itibariyle değil, Kafkas kültürünü asıl Kafkasya da, Kafkasya’nın diğer yerlerinde de yerinde göstermek ve dolayısıyla bir bütünlük sağlamak gibi görevi de en iyi şekilde ifa etmiş bulunacağız. Biz gelen katılımcıların vücut dilenden, onların itiraflarından, kendi aralarındaki konuşmalarından bu kongrenin amacına ulaştığını görüyoruz. Hatta kendileri samimiyetle itiraf etmişlerdir KAÜ Veteriner Fakültesi olarak son derece önemli bir görevi en iyi şekilde ifa etmiş bulunuyoruz. Bu arada bize katkı sunan sponsorluğumuzu yapan ve belki de benim aklıma gelmeyen birçok konuda bize yardımcı olan kişi kurum ve kuruluşlar olmuştur. Bunların adını şuanda teker teker saymama imkan yok. Düzenleme kurulu başkanımız onlardan birkaç gündür bahsediyor. Ben genel anlamda hepsine sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kars adına, KAÜ adına, Kafkasya bölgesi adına hizmet veren bu olguya katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum:”

TAMAMEN ULUSLARARASI BİR KONGRE OLDU

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsa Özaydın da, “Kafkas Üniversitesi 1992 yılında kuruldu. Sadece bir Fakültenin ayakta durması çok zor iken, bir bakıma da Veteriner Fakültesinin imdadına yetişti. Üniversitelerin gücünü hepimiz biliyoruz. Mali potansiyelini, akademik kadro potansiyelini ve idari kadro potansiyelini biliyoruz. Bu anlamda belki de doğrudur herkes şunu ifade ediyor; Kars Veteriner Fakültesi Kars’ta bir Üniversite kurulmasının lokomotifidir. Biz bunu kabul ediyoruz ama Kafkas Üniversitesi de, Kars’ta bir Veteriner Fakültesi’nin güçlenmesinin sembolüdür. Neden çünkü, tek başına bir Fakülte çok anlam ifade etmez ama yeni kurulan bir üniversite için epeyce yol kat etmiş bir fakülte çok anlam ifade eder. Biz bu anlamda şahsım adına söyleyeyim 1991 yılından beri Kars’ta çalışıyorum. Veteriner Fakültesinin Cerrahi Ana Bilim Dalında Öğretim Görevlisiyim. Şuan Prof. Kariyerimde 10 yılımı doldurmuş bulunmaktayım. Üniversitelerin günümüzde her ile yayılmasının tek esprisi var. Eskiden kalkınma modelleri merkezi bir zihniyetle yürütülüyordu. Yani merkezi iradenin ön gördüğü koşullarda ne kadar gelişebiliyorsanız o kadar ayaktasınız. Ancak şimdi merkezi iradelerin ve yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu şey yerel kalkınmadır. Yerel kalkınma her şeyden önce bilgi, dolayısıyla bilim gerektirir. Bu anlamda da devletimizin bu kadar ekonomik, insan gücü veya diğer insanların bir bakıma yaşama payından kısarak her ile bir üniversite modelinden yola çıkarak, sorunlar ne olursa olsun geliştirmeye çalıştığı model her yöremizin kendi yersel dinamiklerini yaratmasıdır.” dedi.

KAÜ ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİ

Özaydın ayrıca, “Bu anlamda Kafkas Üniversitesi Kars’ın belki de Türkiye’de en avantajlı sayılabilecek doğasından tutun, hayvancılık potansiyeline kadar tarihi, doğal güzellikleri bunların tümünü işleye bilecek bir misyonu üstlenmiş bir üniversitedir. Dolayısıyla bir bilgi bankasıdır, bir proje ofisidir Kars ve yöresi için. Bizlerde bilgimiz ve görgümüz yettiğince birazda Karslı olmanın, Kars’ın kalkınmasına gönül vermiş olmanın verdiği heyecanla bitmeyen, tükenmeyen bir istekle, enerjiyle hizmet etmeye çalışıyoruz. Üniversitelerin kuruluş felsefesi ne olursa olsun, bütün üniversitelerin bilinen iki fonksiyonu vardır. Birincisi; toplumun ihtiyaç duyduğu meslek adamlarını yetiştirmek, bu anlamda özellikle kendisinin güçlü olduğu alanlarda daha iddialı meslek adamları yetiştirmek. Örneğin Kafkas Üniversitesi için bunu Veteriner Fakültesi adına bir örnek olarak söyleyebiliriz. İkincisi; üniversite demek bilim demektir. Bilim anlamında dünyadan geri kalmamak, dünya bilimine entegre olabilecek potansiyeli yakalamaktır. Ama üniversitelerin belki de yasalarda yeterince tanımlanmamış bir üçüncü fonksiyonu vardır. Biz buna kısaca kamu hizmeti diyoruz. Kamu hizmeti şudur; üniversitelerin yarattığı modelleri, biriktirdiği bilgilerin toplumsal kalkınma modellerine öncülük etmesidir. Bunun çok çeşitli boyutları var ancak biliminde bir sahnesi var. Bilimin sahnesi yeri geldiğinde konferanstır, sempozyumdur, çalıştaydır ama en büyük platform olarak bütün dünya da benimsenen bir model olarak kongredir. Kongreler her hangi bir konuda mesleğin, mesleki bir icraatın en üst düzey temsil edildiği yerlerdir. Kafkas Üniversitesi’nde çeşitli fakülteler, çeşitli ana bilim dalları varken, öncü fakülte olarak tanımladığımız Veteriner Fakültesinin bize göre genç olan tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde 2’nci kez aynı ana bilim dalında, aynı branşta bir kongreye ev sahipliği yapmasının galasındayız. Bu anlamda ulusal boyutta olan bir kongreyi uluslararası boyuta taşıdık. Bizim yöresel değerlerimizi de çok özümsemiş olarak, kendileri çağırıldı sunumlar yaptılar.” diye konuştu.

BİR BİLİM ELÇİLİĞİ, BİR TURİZM ELÇİLİĞİ GÖREVİ YAPTIK

Bilimsel bir çalışmanın yanında turizm elçiliği de yapmış olduklarının altını çizen Özaydın, “Workrop dediğimiz spesfik kurslar düzenlediler ve bir Kars aşığı olarak, bir Türkiye aşığı olarak buradan ayrılıyorlar. Dolayısıyla üniversitelerin tamda üstlenmesi gereken fonksiyonlardan birisinin bize nacizane bir tek Veteriner Fakültesinin Ana Bilim Dalı olarak ve ilkini 1996 yılında Sarıkamış’ta yapmıştık, 2’nci kez Sarıkamış’ta çok gurur duyduğumuz ulusal genel cerrahi kongremizi yaptık. Afişlerimizde uluslararası katılımlı diyoruz. Aslında uluslararası katılımlı tanımı bile şuanda çok gölgede kaldı. Tamamen uluslararası bir kongre oldu, katılımlıyı geçtik. Sadece 4 ayrı ülkeden çağırdığımız konuşmacılarımızın yanında İran’dan Avrupa’nın çeşitli ülkelerine kadar buraya bildirilerini gönderen yurtdışından bilim adamlarımızda var. Biz bunu Türkiye Veteriner Cerrahi alanında dışarıdan gelen hocalarımızın telaffuz ettiği şekilde ilk kez uluslararası tanımının içini çok fazlasıyla doldurduk. Gurur duyacağımız bir adım olarak Türkiye’deki ulusal veteriner cerrahi kongrelerinin 13’üncüsünü yapıyoruz. Beşincisini Kars’ta yapmıştık. Belki de bundan sonra şöyle anılacak; Birinci ve İkinci uluslararası Cerrahi Kongresi denilecek. Cerrahi spesfik bir bilim alanıdır ama biz cerrahiyle ilgilenmiyoruz. Biz şuanda Kars’ta, bu kongreyi dünyanın her yerinde yapabilirsiniz, Türkiye’nin de her yerinde yapabilirsiniz bizim iddiamız neydi Kars’ın üniversitesinin Kars’ı temsil edebilecek boyutta insanları buraya çekebilmesi, bu anlamda biz bir bilim elçiliği, bir turizm elçiliği görevi yaptık.” şeklinde konuştu.

BU PROGRAM; ŞİMDİYE KADAR Kİ KONGRELERİMİZDE EN CESUR, EN GENİŞ BOYUTLU BİR SOSYAL PROGRAMDIR

Özaydın konuşmasını şöyle tamamladı:

“Yurtdışından gelen bilim adamlarımızla yerel yöneticilerimizi en azından Sarıkamış Kaymakamımız ve Sarıkamış Belediye Başkanımızı çeşitli vesilelerle bir araya getirdik. Kars Valimiz, Kars Belediye Başkanımız, Sarıkamış Kaymakamımız, Sarıkamış Belediye Başkanımız ve KAÜ Rektörümüz hiçbir konuda desteklerini esirgemedikleri için hepsine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Biz böylece üniversite, toplum, yerel yönetim dayanışmasının en güzel örneğini verdik. Sosyal programımız da bilimsel programımız kadar çok çok güçlüdür. Yarın başlatacağımız 3 ayrı programımız var. Birincisi Kars ve çevresi özellikle de Ani Harabeleri’nin ve Çıldır Gölü’nün görünmesi ve tanınması amacıyla yürüteceğimiz günü birlik bir gezimiz var. Buna paralel olarak buraları bilen insanların sıkılmaması için Kars, Ardahan, Şavşat ve Karagöl gezimiz var. Dahası Kars’tan Bakü’ye kadar uzanan 3’üncü ve en büyük gezi sosyal programımız Kars-Tiflis-Bakü dolayısıyla Bakü-Tiflis-Kars dönüşümlü üç günlük bir programımız var. Bu da şimdiye kadar ki kongrelerimizde en cesur, en geniş boyutlu bir sosyal programdır. Kafkas Üniversitesi’nin Kafkasya adına yakışan kısmını temsil eden boyutunu da yarın sabahtan itibaren gerçekleştiriyoruz. Akademik yaşamımın ilk noktasına Kars’ta başlangıç yaptım. 1986 yılında henüz burada fakültenin adın bilinmez iken ben burada başladım ve aynı yıl Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen cerrahi kongresine katıldım. 2 yıl arayla düzenlenen Veteriner Cerrahi Kongrelerinin bu yıl 13’üncüsünü gerçekleştirdik. 26 yıl aynı zamanda benim akademik yaşantımın yaşıdır. Bu kongrelerin biri hariç tamamına katıldım. Kongrelerin amacına ulaşmasının çeşitli kriterleri vardır. Ancak bugün bu kongre üstlendiği bütün fonksiyonlar adına Kars’ı ilk kez gören bilim adamlarının Kars’ı görmesinden tutun, doğuyu biraz geri kalmış, biraz tedirginliklerle dolu olan bir merkez olarak gören anlayışın yıkılma noktası, görenlerin aşık olduğu bir nokta. Dahası hiçbir yere nasip olmayacak doğal güzellikleri ve en önemlisi de herkesin yakından takdir ettiği sunduğumuz bildiriden takip ettiğimiz kadarıyla da çok üst düzey bir katılım, çok üst düzey bir bilimsel sunum anlamında da bizler rakamlara dökmek istemiyorum ama Kars adına, Üniversitemiz adına hem ulusal cerrahi kongrelerimizi en ileri boyuta taşıdık hem de bu anlamda rekor kırdık dersek kimse yadırgamasın.”

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER