Terörün Bataklığı İşsizliktir
Kırsalda bu bataklık kurutulursa terör lafta kalır.
30 Haziran 2010 / 22:04
Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kars İl Koordinatörlüğüne sunduğu raporda, “Terörün bataklığı işsizliktir.” diyerek, “Kırsalda bu bataklık kurutulursa terör lafta kalır” diye konuştu.
Kars Ticaret Borsası Başkanı Çelik, raporunda, “Serbest bölge Kars’ta olmalı. Kars, 6 gümrük kapısı komşusudur ; şöyle ki; Azerbaycan, Gürcistan İpek Yolu, Aktaş ve Demiryolu, Doğukapı, Türkgözü Sınır Kapısı, Dilucu Sınır Kapısı, Alican Sınır Kapısı, İran Boralan Sınır Kapısı, Hopa Limanı Samanyolu sapağı. Demir yolunun Kars’tan Nahcivan’a ve İran’a yapımı projesi, karayolu oluşu, havaalanın uluslararası oluşu, demir yolunun Avrupa’yı Kafkaslara, Asya’ya ve İran’a bağlantısı, lojistik işlerinin Kars’tan yürütülmesi, Kars’a Kafkaslardan, Asya’dan ve Türkiye’den sanayici ve iş adamı çekecektir. Kars bir ticaret merkezi olma yolunda. Turizmi de Sarıçam tesislerinin doğa güzelliği, Kars kalitesi pist uzunluğunun tanıtımı ve olimpiyatlarda pay verilmesi. Ani şehrinin inanç turizminde tanıtımı ve restorasyonu yapılmalı. Kars Kalesi 26 tabyası, Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri, Arap Baba, Celal Baba, Kiliseler, Hamamlar, eski konaklar, açık hava müzesini andırarak Kars kış ve yaz yayla turizminde yerini almalıdır.” ifadelerini kullandı.
Çelik, Kırsal Kalkınma Ajansından beklentilerini ise şöyle sıraladı:
Hayvancılık tarımın alt sektöründen kurtularak başlı başına sektör olarak kabul edilmesi ve buna bağlı olarak;
1-Hayvancılık Müsteşarlığı biran önce kurulmalı.
2-Hayvancılığın temel sorunlarının başında gelen kesimlik hayvanlarda yaş kotası konulmalı, hayvan neslinin çoğaltılması için süt sığırcılığında kooperatiflerin teşvik edilmesi, her köyde hayvancılıkla ilgili kooperatiflerin kurulması buna bağlı olarak üye kayıtlarının sağlıklı bir şekilde yapılarak gerçek usulde üreticiler tespit edilerek en az 20 baş süt ineği kooperatif aracılığıyla verilmeli.
3-Verilen bu inekler iç piyasadan tedarik edilmesi temininde güçlük çekilirse genetik yapıları ve iklim konuları incelenerek bu hayvanların uygun ülkelerden ithal edilmesi.
4- Bölgemiz dağlık bir arazi yapısına sahip olduğundan damızlık koyun köylerde üretilmesi teşvik edilmeli. Gerekirse Devlet aracılığıyla gerçek şahıslara en az 50 baş hayvan temin edilmeli.
5-Hükümetimizin Güneydoğu illerine uyguladığı yüzde 40 teşvik yasasının Doğu Bölgemize de uygulanması. Temin edilecek krediler 5 sene vadeli düşük faizle ödemelerin en az 2 yıl sonra 3 taksit olarak alınması.
6-Bununla beraber bahsettiğimiz sistemin sağlıklı yürütülmesi için köylerde bir Tarım Danışmanı ayrıca her köye bir tanede Veteriner Hekim Devlet görevlisi olarak verilmesi. DSİ yatırımları hızlanmalı.
Çelik son olarak, “Bu uygulamanın gerçekleşmesi halinde Bölgeden metropollere göç durur, üretim artar, işsizlik sayısı azalır, sanayi canlanır. Hayvancılık sektörüne bağlı olarak süt sanayi, deri sanayi, dondurma, danone, çikolata sanayi, peynir çeşitleri marka olarak dış piyasada yerini alır. Hayvancılık ve mahsulleri iç piyasaya yeter ve ihracata yönelir. Dışarıdan gelecek ve ne olduğunu bilmediğimiz et ithalatının önüne geçilir. Böylece bütün İslam ülkelerinde öngörü olarak kabul edilen İslami et kesimleri bölgemizde de uygulanır” dedi.