Gazetekars

Tezek Yığınları Görüntümüzü Bozuyor

Kars'ta uzun zamandan beri kenar mahallerde hayvan dışkısının kurutulmasıyla elde edilen ve halen kenar mahallelerde yakıt olarak kullanılan tezekler, kentin görünüşü olumsuz etkiliyor.

19 Ekim 2011 Çarşamba 14:59

Tezek Yığınları Görüntümüzü Bozuyor

Özellikle şehir girişindeki mahallelerde evlerin önünde yükselen tezek yığınları ve boş alanlara dökülen hayvan dışkıları insan sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Kars merkezde hayvancılık yapılması ve hayvan sürülerinin şehir içerisinde dolaşması, kenti ziyaret eden yerli ve yabancılarında dikkatini çekiyor. "Kafkasların Ticaret Merkezi" olmaya aday Kars'ın hayvan gübrelerinden kurtulması için Belediye Başkanlığı'nın Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yaptığı "Kentsel Dönüşüm Projesi"nin

hayata geçirilmesi ile Kars'ın tezek kent görünümünden kurtarılması hedefleniyor. Hayvancılığın Kars dışında yapılması için proje hazırlayan belediye, hayata geçireceği proje ile haycancılığın mahalle aralarından çıkarılarak kent dışında yapılmasını imkan sağlanacak.

İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Mahalle aralarında yükselen tezek yığınlarından şikayet eden çok sayıda vatandaş, bu konunun sadece Belediye'yi değil, Valiliği ve Sağlık Müdürlüğü'nü de yakından ilgilendirdiğini dile getirdi. Vatandaşlar, "Kapı ve pencerelerimizi açamıyoruz. Her taraf hayvan gübresi, evlerimize pis koku doluyor. Çoluk çocuklarımız sürekli hastalıyor. Kars adeta tezek kent haline gelmiş durumda buna yetkililer bir an evvel çözüm bulmalıdır" dedi.

Kars'ta mahalle aralarında bulunan hayvan gübreleri ve tezek yığınlarının insan sağlığını da olumsuz etkilediği gerçeğinden hareketle şehir merkezinde hayvancılık yapılmasının önüne geçilmesinin gerekliliğinin gündeme getirilmesi gerektiğine dikkat çeken çok sayıda vatandaş, "Köy geleneği, şehircilik anlayışını bitirmemeli ve bunun önüne geçilmelidir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği, Doğu'nun Uygar Kenti Kars'ta hayvancılık köylerde, kırsal alanlarda yapılıyordu, daha sonra

köyden kente başlayan göç nedeniyle şehir merkezlerine indi. Bunları şehirlerden uzaklaştırmak için bir ilk olarak Organize Besi Sanayi projelerini gerçekleştirmek gerekir. Besiciliği şehir merkezlerinden alarak daha profesyonel bir halde şehirden uzak yerlerde yapılırsa oldukça isabetli olacaktır" diye konuştular.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER