Gazetekars

TİGEM, bölgenin beklentisini karşılamıyor

Türkiye, Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırında bulunan Kazımkarabekir Tarım İşletmesi’nde hayvan varlığı sayısı azalırken ekilen ürün çeşidi de düştü.

06 Ağustos 2019 Salı 23:40

TİGEM, bölgenin beklentisini karşılamıyor

TİGEM’e bağlı işletmelerden biri olan Göle Tarım İşletmesi, Yüksek Planlama Kurulu Kararı doğrultusunda alınan uzun süreli kiralama kararı çerçevesinde 2004 yılında 30 yıllığına Mera Tarım A.Ş’ye, tarımsal üretim ve yatırımlar yapılması için kiraya verilmesinin ardından Kars ve çevresine hizmet veren Kazımkarabekir Tarım İşletmesi Müdürlüğü beklentileri karşılamıyor.

1953 yılında Iğdır Devlet Üretme Çiftliği adıyla kurularak faaliyetlerde bulunduğu ve 1984 yılından itibaren ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kazımkarabekir Tarım İşletmesi Müdürlüğü, 12.283 dönüm tarla arazisi, 55.930 dönüm tabii mera arazisi 510 dönüm bahçe arazisi 68.723 dönüm kültüraltı arazisi, 119.149 dönüm kültürdışı arazisi ve 5.939 dönüm sulanan arazisi olmak üzere toplam 187.872 dönüm araziye sahip. 6 tane traktör, 11 kamyon 2 itfaiye, 1 su tankeri – arazözü, 2 beko kepçe, 1 teleskobik forklift ve 1 ön yükleyici kepçe olmak üzere toplam 24 aracın bulunduğu işletmede 662 metrekare hangar, 2 bin metreküp yem, 652 metrekare malzeme ve 40 metreküp akaryakıt tankı ambarları bulunuyor.

Kazımkarabekir Tarım İşletme Müdürlüğü hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, TİGEM’in 2015-2019 stratejik planında Kazımkarabekir İşletmesinde DAP Bölgesi Koyunculuğunu Geliştirme Projesinin uygulamaya konulacağını söyledi.

Kazımkarabekir Tarım İşletme Müdürlüğünde 2018 yılında buğday, arpa, tritikale, yulaf, dane mısır, yemlik dane mısır, hibrit mısır, yağlık ayçiçek, soya üretimi, dane baklagil (kırmızı mercimek, nohut) üretiminin yapılmadığını kaydeden Ertaş, işletmenin 11 bin 500 dönüm sertifikalı tohum ve fidan üretim alanı olduğunu söyledi.

Ertaş işletmede 2018 yılında 285 limousine ve 115 simental olmak üzere toplam 400 damızlık sığırın olduğunu ve 24 baş buzağının doğduğunu ve 10 bin 384 morkaraman cinsi koyun varlığının bulunduğunu söyledi. Ertaş, 2018 yılında 216 ton inek sütü üretildiği de sözlerine ekledi.

Koyunculuğunun Geliştirilmesi Projesinin Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile 2014 yılında yapılan işbirliği kapsamında, Kazımkarabekir Tarım İşletmesinde uygulamaya konulduğunu da kaydeden Ertaş, proje kapsamında 10 yıllık süreç içerisinde bölge yetiştiricilerinin elindeki koyunların ıslahı için ihtiyaç duyulan toplam 67 bin baş üstün vasıflı Morkaraman ırkı damızlık koç ve koyunun TİGEM tarafından karşılanması planlandığını belirterek, ancak günümüze kadar TİGEM’e ulaşan yeterli damızlık talebi olmadığına dikkat çekti.

Kazımkarabekir Tarım İşletmesi Müdürlüğünün bazı faaliyetlerinin daha da iyileştirilmesi gerekerek bölgeye hitap etmesi gerektiğinin altını çizen Ertaş, “Ar-Ge çalışmalarının yeterli düzeye çıkarılması, TİGEM adına tescilli bitki çeşit sayısının artırılması, faaliyetlerde verim ve kalitenin artırılması için mevcut kurumsal yapının çağdaş bir yapıya kavuşturulması gibi konuların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesi ve yöremiz Doğu’nun çukurovası olduğu için ekilen ürünlerin ve ürün çeşitliğinin arttırılması lazım.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER