Gazetekars

TKDK proje üretmeye davet etti

TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, vatandaşları proje yapmaya, projeli çalışmaya ve proje üretmeye çağırdı.

23 Şubat 2013 Cumartesi 14:18

TKDK proje üretmeye davet etti

Bozkurt, “2012 yılı içerisinde kurumumuz 6 proje desteklemiştir. Bu 6 projeye vermiş olduğumuz destek tutarı 3. 7 trilyon tutarındadır. Bilindiği üzere kurumumuz hayvancılıktan tutunda turizme, arıcılıktan meyve - sebze işlemeye kadar değişik sektörlerde yapılacak olan yatırımlara Avrupa Birliği fonlarından ve ülkemiz fonlarından oluşan bir fondan İPART fonundan hibe desteği vermek suretiyle yatırımcılara destek sağlamaktadır. Bu amaçla geçen yıl 2 tane hayvancılıkla ilgili, 1 tane süt işlemeyle ilgili, 3 tane arıcılıkla ilgili olmak üzere toplam 6 tane projeye 3. 7 trilyon tutarında destek sağlamıştır. 2012 yılı içerisinde İPART programı kapsamında ilimizde uygulanan sektörler süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi kapsamında ki mandıralar, süt işleme tesisleri, et işleme tesisleri, kesimhaneler, turizm amaçlı yapılacak konaklama tesisleri, restoran pastane gibi yeme- içme tesislerine destek vermekteydik. Arıcılık faaliyetlerine destek vermekteydik.” dedi.

Bozkurt, daha sonra şunları söyledi:

“Şimdi 2013 yılında bunlara su ürünleriyle ilgili örneğin kültür balıkçılığı kapsamında desteklerimiz olacaktır, Meyve –sebze işleme pazarlama ile ilgili yatırımlara desteğimiz olacak, su ürünleri işleme pazarlamayla ilgili yapılacak yatırımlara desteğimiz olacak. Bu anlamda daha önce uygulamış olduğumuz sektörlerde ki yatırım alanlarını 2013 yılında 3 ilave yatırım alanıyla biraz daha genişletmiş olduk. 2013 yılı bizim için çok önemli bir yıl. Çünkü çok üst düzeyde bir beklentimiz var. Şuanda elimizde zaten 2013 yılında ödemesi yapılacak olan 8 tane projemizin bir kısmının sözleşmesini imzaladık, bir kısmının yatırıma başladı, bir kısmının incelemesi karar aşamasındadır. Bu 8 tane yatırım zaten bizden bu anlamda destek alacak. Buna ilave olarak içinde bulunduğumuz bu 9. başvuru çağrı döneminde o 11 tane projemiz hazırlanmaktadır. Bu 112 projeyle birlikte toplam yapılacak 19 tane üretim amaçlı bir projenin bizim açımızdan 7 buçuk 8 trilyon civarında bir destek tutarı söz konusudur. Bununla birlikte ilimizde kurulduğumuz günden bu yana bunu düşünecek olursak 2 yıl içerisinde toplam destek vermiş olduğumuz sektörlere vereceğimiz para miktarı 11 buçuk 12 trilyon civarında bir hibe söz konusu. Bölgemiz için çok önemli çok anlam ifade eden bir yatırımlar. Bir tanesinden bahis etmek istiyorum. Süt işleme tesisinde peynir altı suyunu değerlendirme amaçlı bir proje aldık biz. Organize sanayi bölgesinde ki bir üretici firma peynir altı suyundan peynir ve etanol üretecek, Amerika’ya İngiltere’ye yurt dışında ki bazı ülkelere protein göndereceğiz. Bu anlamda tabi bölgenin ve ilin ekonomisi canlanacak, insanların daha fazla para kazanması sağlanacak, böle bir yatırın Kars’ta başka yatırımcıları da tetikleyecek. İnşallah Kars’ı ve bölgemizi önümüzde ki yıllarda daha güzel dönemler bekliyor. Peynir altı suyunun ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili birçok tesis var ama amaçları süt tozu ortaya çıkartmak. Fakat peynir altı suyundan protein ve etanol üretmek farklı bir proses gerektiren, farklı bir işleme tekniği gerektiren, farklı bir yatırım yapmayı gerektiren bir iştir. Bu ülkemizde zannediyorum ki ikinci tesis olacak bir tanesi de İzmir’de var diye biliyorum.

Kurum olarak biz Avrupa Birliğine aday olduğumuz için yüzde 75’i Avrupa Birliğinden sağlanan kaynaklarla projeli yatırımlara destek vermek, için kurulmuş bir kurumuz. Yani biz ödeme kurumuyuz. Üretene, yatırı yapma isteyene para ödeyen bir kurumuz. Bizim isteğimiz desteklediğimiz sektörler itibari ile ilimiz çok ciddi bir potansiyele sahip bir ildir. Hayvan sayısı olarak, işletme sayısı olarak, bu işi yapmaya hevesli insan sayısı olarak ciddi bir potansiyelimiz var. Genelde hayvancılık işletmelerimizin birçoğu konvansiyonel dediğimiz aile tipi, geleneksel alışılagelmiş işletmeler. Biz artık istiyoruz ki daha fazla üretim sağlana bilecek, daha fazla para kazanılabilecek hayvancılık işletmelerine sahip olması bölgemizin ve ilimizin. Bu amaçla gerçekten çok ciddi miktarda bir kaynağımız var. 1. 2 milyar Euro’luk bir İPART bütçesi var. İnsanların bölgemizde ki hayvancılıkla uğraşan insanları yatırım yapmaya ve bizim vermiş olduğumuz desteklerden faydalanmaya çağırıyorum. İçinde bulunduğumuz şu 9. çağrı döneminde gelip kurumumuzdan bilgi alabilirler. Her türlü yatırım fikri oluşturmayla ilgili biz yatırımcılarla görüşebiliriz. Çok ciddi oranda yüzde 50 ile yüzde 65!e varan oranlarda bizim hibe desteğimiz var karşılıksız adı üzerinde hibe destekleri. Bu desteklerin yanında bizimle ile ilgili bu projeleri kurumumuza sunmak üzere proje hazırlayan insanların bu projelerini uygularken yapmış oldukları yatırımın hiçbir kaleminde KDV ödemeyecekler. Çok büyük bir avantajdır bu. Yatırımın yatırım yapan kişinin KDV istisnasına tabi olduğu için yüzde 65 destekle birlikte bu yüzde 75- 80’leri bulan bir hibe desteğidir. İnsanları proje yapmaya, projeli çalışmaya, proje üretmeye çağırıyoruz.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER