Gazetekars

Trafikte Sürücü Psikolojisi

Sürücü belgesi alabilmeniz için birçok önemli etmen vardır ve bu etmenlerin çoğu fiziksel ölçütlerle değerlendiriliyor.

25 Nisan 2024 Perşembe 17:45

Trafikte Sürücü Psikolojisi

Bu fiziksel ölçütler olan araç kullanma yeteneklerimize çok odaklandığımız için işin psikolojik tarafını görmeyi unutuyoruz. Sürücü psikolojisi diğer adıyla trafik psikolojisi, sürüş yeteneklerinin ötesinde, davranışlarımızı, düşünce süreçlerimizi ve duygusal tepkilerimizi inceleyen bir alandır. Trafikte araç kullanmak kadar gerçekleşen olaylara karşı verdiğimiz tepkiler ve durumları duygusal olarak yönetebilme yeteneğimiz de çok önemlidir. Bu yüzden ehliyet kurslarına yazılmadan önce istenen sağlık raporu önemlidir. Sağlık raporu sadece bedensel durumumuzu değil, zihnen de araç sürmeye uygun olup olmama durumumuzu kontrol eder. Ehliyet almaya uygun bir sağlığınız varsa bundan sonraki süreçlerde doğru sürücü psikolojisi ile araç kullanmak sizin temel sorumluluklarınızdandır. Sürüş psikolojisi neleri kapsar, bilinçli bir sürücü olarak psikoloji yönetiminde neler yapmalıyız gibi önemli soruların cevaplarını yazımızın devamında açıklayacağız. Sizler de bilinçli birer sürücü olmak ve iyi bir direksiyon ehliyetimi almak isterseniz Denizli Güven Sürücü Kursumuza kaydolabilirsiniz.

Sürüş Psikolojisi Neleri Kapsar?

Araç kullanmak sakinlik ve odaklanma gerektirir. Panik, dikkat dağınıklığı, öfke gibi duygulara sahip kişiler trafik terörüne sebep olurlar. Bu yüzden sürüş psikolojisinin neleri kapsadığını bilmek nelere dikkat etmemiz gerektiğini bilmek de demektir. Şimdi sizlere birer sürücü adayı olarak bilmeniz gereken sürücü psikolojisi içeriklerinden bahsedeceğiz:

  • Dikkat ve Algı: Sürücülerin çevresindeki bilgileri nasıl işledikleri ve odaklanma seviyeleri çok önemlidir. Bu hem trafik işaretlerini ve yönlendirme tabelalarını doğru okuyarak düzgün bir trafik akışı sağlamayı hem de trafikteki diğer sürücü ve yayalara karşı dikkatli olmayı da kapsar. Araç sürmek çevreyi okumak ve dikkatli bir zihni gerektirir.

  • Karar Alma ve Çevreye Verilen Tepkiler: Trafikte doğru karar almak ve çevrede gelişen olaylara hızlı tepki verebilmek önemlidir. Trafik psikolojisi sürücülerin stres altında nasıl kararlar aldıklarını ve tepki verdiklerini inceler. Stres hayatımızın her anında yaşayabileceğimiz bir duygu durumudur. Stres yönetimini sağlayamayan kişiler hayatlarının her alanında olduğu gibi trafikte de sorunlar yaşarlar. Birçok kişinin dahil olduğu, zaman zaman kalabalık ve karmaşık olan trafikte, hızlı ve doğru kararlar almak çok önemlidir. Bazen yolda seyir halindeyken bir kazayı görüp doğru hamle ile kazadan kaçınmak bazen de yola atlayan birini fark edip kendinize ve yayaya zarar vermeyecek şekilde müdahalede bulunmak iyi bir sürücünün yapması gereken davranışlardandır.

  • Stres ve Kaygının Yönetimi: Stres yönetimini sağlamanın trafikte ne kadar önemli olduğunu söylemiştik. Birbirine bağlı olan stres ve kaygı, sürücü belgesi alabilmeniz için de çok önemli bir unsurdur. Ehliyet sınavı günü geldiğinde çoğu kişi aşırı stres ve kaygıdan kaynaklı hatalar yaparak sınavda başarısız olabiliyor. Sınav esnasında duygularını kontrol edemeyenler trafiğe çıktığında kazaya sebep olacak davranışlarda da bulunabilir. Bu yüzden biz Güven Sürücü Kurslarımızda sizlere sadece iyi araba kullanmayı değil, iyi bir trafik psikolojisi ile sürüş yapmayı da öğreterek araç kullanımının sadece teknik olmadığını gösteriyoruz.

  • İnsan Davranışı: Trafikte en çok rastladığımız durumlardan biri araç kazaları kadar trafikteki kişilerin kavgalarıdır. Bir kaza ya da anlaşmazlığa sürükleyecek durum olduğu anda konuşarak, sakince çözmeye çalışmak yerine insanlar birbirlerine bağırmaya hatta saldırmaya başlıyor. Hatta bu kavgalardan kaynaklı ölümler de gerçekleşiyor. Böyle bir toplumun içinde insan davranışı çok önemli bir konu olarak yer alıyor. Stres yönetimi ile de bağlantısı bulunan bu konuda çevremize karşı gösterdiğimiz etkileşim biçimleri esas alınır. Unutmayın ki stres ve kavga hiçbir zaman olumlu sonuçlar getirmez.

Trafik Psikolojisini İyi Yönetmek

Aslında trafik psikolojisini incelerken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda ufak bilgiler verdik. Trafik çevresini algılama ve bu çevreye verilen tepkiler sürücü psikolojisinin temelini oluşturuyor. Yaşanan her olaya stres ve kaygı duygularının etkisinde bakarsanız kendinizi trafik psikolojisinin bizi koruduğu sorunların içinde bulabilirsiniz. Trafiği karıştırma, kazalara sebebiyet verme, toplum güvenliğini tehlikeye atma gibi birçok soruna sebep olabilirsiniz. İşte tüm bu sorunlardan uzak durmak için gerekli olan en önemli şey trafik psikolojisine sahip olmamıza sağlayan, iyi bir eğitim ve farkındalıktır.

Siz bu yazıyı okuyarak büyük bir farkındalık kazanmış ve bu konuda bir adım ilerlemiş oldunuz. Ama psikolojik yönetimi sadece okumayla değil, iyi bir eğitimle ve pratikle de sağlamlaştırmak gerekir. İyi bir sürücü kursundan aldığınız direksiyon eğitimi sırasında trafik yönetimi ve çevreye verilmesi gereken tepkileri ehliyet kursu hocalarınızdan alarak doğru trafik davranışlarını, trafik psikolojisini öğrenmiş olursunuz. İyi bir trafik psikolojisi yönetimi için Denizli Güven Sürücü kursumuza başvurarak detaylı bilgileri alabilir ve kursumuza kayıt yaptırabilirsiniz.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER