Gazetekars

TÜBİTAK Türkiye ikincisi Kars’tan

Kars Alparslan Lisesi 11/H sınıfı öğrencisi Esra Ubiç’i Milli Eğitim Müdürü Yılıdrım Alkış makamında kabul ederek teşekkür etti.

14 Mayıs 2012 Pazartesi 08:10

TÜBİTAK Türkiye ikincisi Kars’tan

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) düzenlediği yarışmada “Orman Yangınlarının Yayılmasını Önlemede Yanmaz Perde Yöntemi” projesiyle Türkiye ikincisi olan Kars Alparslan Lisesi 11/H sınıfı öğrencisi Esra Ubiç’i Milli Eğitim Müdürü Yılıdrım Alkış makamında kabul ederek teşekkür etti.

2011-2012 Öğretim Yılı Ortaöğretim Kurumları Arası 20-23 Mart tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenen TÜBİTAK Araştırma Proje yarışmasında bölge birincisi olan Kars Alparslan Lisesi 11/H sınıfı öğrencisi Esra Ubiç’in “Orman Yangınlarının Yayılmasını Önlemede Yanmaz Perde Yöntemi” projesi 03-08 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen TÜBİTAK proje yarışmasında coğrafya dalında Türkiye ikincisi oldu.

Sarıkamış ilçesi dışında ormanlık alanı bulunmayan Kars’tan “Orman Yangınlarının Yayılmasını Önlemede Yanmaz Perde Yöntemi” projesiyle Türkiye ikincisi olan Esra Ubiç, projede ön ayak olan Alparslan Lisesi Coğrafya Öğretmeni Proje sorumlusu Zinnur Karadeniz, öğrenci ve öğretmenini destekleyen Alparslan Lisesi Müdürü Bilal Gürbüzoğlu’nu makamında kabul eden Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, öğrenciye, öğretmenine ve okul müdürüne teşekkür etti.

ORMAN YANGINLARININ YAYILMASINI ÖNLEMEDE YANMAZ PERDE YÖNTEMİ PROJE ÖZETİ:

Esra Ubiç milli Eğitim müdürlüğü makamına götürdüğü proje maketi üzerinden projesinin ne kadar önemli olduğunu anlatarak, “Dünyada gün geçtikçe ormanların miktarı azalmakta yaşam kaynağımız yok olmaktadır. Orman yangınları genellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde daha fazla meydana gelmektedir. Orman yangınlarının çıkış sebeplerini bildiğimiz halde gerekli tedbirleri alamıyor ve ormanların yok oluşuna dur diyemiyoruz. Tüm bu sebepleri göz önüne alarak ‘Orman Yangınlarının Yayılmasını Önlemede Yanmaz Perde Yöntemi’ adı altında bir proje geliştirdim. Bu projemle orman yangınlarının yayılmasını, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesini amaçlıyorum. Projemde yangın esnasında yer altına yerleştireceğim yüksek ısıya dayanıklı yanmaz kumaşlar yangın sırasında bağlı oldukları mekanizmanın harekete geçirilmesi ile yer altından çıkarılıp yangın alanını kuşatarak yangının yayılmasını önleyecektir. Bu sayede canlı türleri, relikt ve endemik türler daha iyi korunacak ve yangın sonrası orman alanının rehabilitasyonu da daha kolay yapılabilecektir. Günümüzde orman yangınlarına müdahale için harcanan paranın bu projenin maliyetinden daha çok olduğunu yaptığımız araştırmalarda gördük. Bu sebeplerle proje uygulanabilirliğinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

PROJEMİN ARKASINDAYIM

Ubiç daha sonra şunları söyledi:

“Elimizdeki kumaşı kullanarak orman yangınlarının önlenmesi için bir sistem geliştirdik. Sistemimizde ormanların içersine elektrik direklerine benzer kuleler yerleştireceğiz. Aralarına ise panjur şeklinde perzilerimiz gömülü halde duracaklar. Ama perdelerimiz alüminyum kaplama olduğu için doğada hem çürüme göstermeyecek hem de bu sistem bir kere yapılacak ve bir daha tekrarlanmayacak. Daha sonra burada yangının çıktığını varsaydığınız zaman yangın kulesi yükseltilecek böylelikle yangın çevrelenmiş olup burada hapsoluyor. Daha sonra kuleler üzerinde duran fiskelerle yangın söndürülüyor. Yangın söndü diyelim ama perdelerimiz hemen indirilmiyor bunun sebebi ise yangın sonrasın da yapılacak rehabitilasyon yani ağaçlandırma çalışması için bu alanı korumak. Bu sistem Türkiye’de dünyada da yok böyle bir sistem yapılsa yurt dışına da ihracatı olsa Türkiye’nin konumu çok iyi olur. Diğer ülkelerin yanında ve insanlar başka bir işe yönelmiş olacak çünkü bu kumaş çok az kullanıldığı için maliyeti fazla ancak bu sistem çok kullanılırsa maliyeti de düşer daha ucuza mal edilebilir. İş gücüde açılmış olacak. projeme çok güveniyordum ve aslında birincilik hakkımdı. Her zaman projemin arkasındayım. Kaybettiğim bir şey oldu mu? Hayır. Kazandığım çok şey oldu. Gezdik, gördük, ödül aldık ve bunun yanında okuldaki öğrencilerin de özgüveni arttı. ‘Bu yaparsa bizde yaparız’ demeye başladılar. Orada çok önemli rehberlerimiz oldu, üniversite öğrencileri bizde daha da olumlu etki yaptı ve üniversiteye olan yaklaşımımız daha da pekişti. Orada bulunduğumuz ortam tanıdığımız arkadaşlar bizim en önemli hediyemizdir.”

ORMANLAR İNSAN SERVETİDİR

Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış da, “Ormanlar pek sık olmaz ya dağ keser ya tepe keser bölüm bölümdür ormanlar. Yeni diktiğimiz ormanlarda bu göz ardı edilir. Bu projeyle Erzurum Bölgede birinci oldun. Ankara’da Türkiye ikincisi oldun. Seni tebrik ediyorum. Kars’ta TUBİTAK projesine 24 proje katıldı .Bunlardan 22’si Alparslan Anadolu Lisesinden katıldı. Diğer ikisi de Fen Lisesinden katıldı. Erzurum’da yapılan yarışmada bir birincimiz, bir ikincimiz, bir de üçüncümüz oldu. Öğrencilerimiz bir dev ama uyuyan bir dev, birisinin bu uyuyan devi uyandırması lazım. Alparslan lisesinden de uyuyanları uyandıran bir dev gelmiş. Müdürümüz Bilal Bey ve Zinnur hocamız üç-beş tane dev, bunları uyandırmış oldu. Erzurum’daki toplantıda 24 proje ile katıldığımızı söyledim. Bizden seneye 85 eser istediler ben de dedim ki ‘inşallah 100’den düşmeyeceğiz.’ Bunu yapabilmek için siz başta olmak üzere değişik seminerler yapalım böyle bir ortam yaratalım. Amaç birinci ikinci ya da dereceye girmek değil amaç insanlara yardımcı olmak onlara hizmet etmektir. Ne yaparsak doğaya daha az zarar veririz, ne yaparsak doğadan istifade ederiz ve bizden sonrakilere daha iyi bir dünya bırakırız. Öğrencilerimizin bunu patentini alma durumu var. İnşallah önümüzdeki yıl ‘kar’ ile ilgili ‘ziraatla’ ilgili, ‘geri dönüşümle’ ilgili, ‘su’ ile ‘tarihi eserlerle’ ilgili birçok proje bizi bekliyor. Tekrar tebrik ederim. Karslılar yüksek kesim diye ‘burada orman yetişmez’ diyorlardı. Buradan daha yüksek kesimde Sarıkamış’ta var. Çoğu insanlar ağaç yetiştiriyor. ‘Hangi ağaç bu iklimde yetişir?’ ona bakmak lazım. Ben Ağrı Üniversitesi’nde okudum orada ‘kampus bahçesinde bir şey yetişmez’ dediler ben elma, erik, dut yetiştirdik. Yaz geliyor diye sevinirken bir taraftan da zincirleme orman yangınları geliyor. Orman çocuk gibidir. Bu Yunanistan’da olsa, Ermenistan’da da olsa nerde olursa olsun yanan her ağaç giden bir çocuk gibidir. Ormanlar insan servetidir.” diye konuştu.

TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİREN BİR SORUN

Alparslan Lisesi Coğrafya Öğretmeni Proje sorumlusu Zinnur Karadeniz ise, “Orman yangınları sorunu Kars ile ilgili bir sorun değil, Türkiye ile ilgili, dünya ile ilgili bir sorundur. Bölgemiz nemli bir bölge. Orman yangınları Akdeniz bölgesinde sık rastlanır .Sorun bir dünya sorunu olmasına rağmen Kars’tan bir öğrenci bunu yapıyor. ‘Sizin orada orman yangınları pek olmaz nereden geldi bu proje aklınıza?’ diye sorduklarında Esra’nın cevabı çok güzeldi: Bu soruna çözüm üretmek için dünyadaki sorunlara bakmam yeterli.” dedi.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BENZER HABERLER